Sudanin osapuolet pääsivät sopuun siirtymähallituksen valtasuhteista

Perustuslaillisessa julistuksessa on sovittu muun muassa oikeuslaitoksen itsenäisyydestä.

Sudan
Sudanilaisia mielenosoittajia Khartoumissa.
Mielenosoittajat heiluttivat Sudanin lippua Khartumissa torstaina.Ashraf Shazly / AFP

Sudanin sotilasneuvosto ja oppositioryhmittymä ovat saaneet aikaan perustuslaillisen julistuksen, Afrikan unionin rauhanvälittäjä kertoi varhain lauantaiaamuna.

Asiakirja määrittelee vallanjaon tulevan väliaikaishallinnon osien välillä. Julistuksessa määritellään myös turvallisuuteen ja oikeuslaitoksen itsenäisyyteen liittyviä asioita.

Osapuolet pääsivät heinäkuun alussa yhteisymmärykseen vallanjakosopimuksesta ja allekirjoittivat sen kuun puolivälissä. Tämän jälkeen sotilaat ja siviilit kävivät pitkittyneitä keskusteluja vallanjaon yksityiskohdista Afrikan unionin ja Etiopian tuella. Sudanissa on tänä aikana ollut ajoittaista väkivaltaa.

– Sopimuksessa pelätyt puolisotilaalliset RSF-joukot siirtyvät armeijan komentajan alaisuuteen, sanoi oppositiota edustava Monzer Abu al-Maali uutistoimisto AFP:n mukaan.

Mielenosoittajat ovat syyttäneet RSF-joukkoja väkivallasta siviilejä kohtaan. RSF-joukot tukahduttivat kesäkuun alussa mielenosoituksen pääkaupunki Khartumissa puolustusministeriön edessä ja ainakin yli 150 mielenosoittajaa kuoli.

Sudan siirtyy siviilihallintoon reilun kolmen vuoden siirtymäkauden aikana. Siirtymäkaudella Sudania hallitsevassa itsenäisessä neuvostossa on kuusi siviiliä ja viisi sotilasta.

Lisää aiheesta:

Kolme kysymystä Sudanista: Internet palautettiin ja videot raakuuksista leviävät – Keskeistä on, miten valta jakautuu

"Sudaniin pitää saada sellainen rauha, että aseiden ääni ei kuulu kovempaa kuin diplomatian ja kansan ääni" – 21-vuotias aktivisti Ajak Majok uskoo demokratian olevan mahdollinen

Sudanissa rauhanomaisia mielenosoittajia ampuneet joukot saavat epäsuorasti rahoitusta EU:lta

Yle Sudanissa: Alaa Salahista tuli Sudanin kansannousun symboli – nyt häntä vainotaan, mutta hän ei suostu pelkäämään

Yle Sudanissa: Naisille presidentin ero ei riitä – seuraavaksi he haluavat murskata miesten ylivallan

Lähteet: Reuters, AFP