Ilmastoasiantuntija korostaa kansan kuuntelemista – "Valtaan voi nousta päättäjiä, jotka eivät ole kiinnostuneita ilmastonmuutoksesta"

Vuoden aikana ilmastoa koskevan keskustelun polttopisteessä ovat olleet niin lentohäpeä kuin yksilön valinnatkin.

ilmastonmuutos
Petteri Taalas
Afrikka on erityisen haavoittuvainen ilmastonmuutoksen edessä, ja kuivuus voi johtaa konflikteihin, sanoo Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas.

Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n pääsihteeri Petteri Taalaksen mukaan ilmastonmuutoksen torjunnan tärkeimmät kysymykset liittyvät energiatuotantoon, maaliikenteeseen ja ruokavalioon.

Keskustelua on käyty erityisesti siitä, voiko yksilö vaikuttaa maapallon tulevaisuuteen.

– Yksittäisillä ympäristövalinnoilla on merkitystä, mutta lähtökohtaisesti ongelma ratkaistaan valtioiden ja globaalin yhteisön tasolla, Ylen Ykkösaamussa vieraillut Taalas sanoo.

Ilmastonmuutos herättää joissain ihmisissä ahdistusta, joissain taas epäuskoa.

Suomessa erityisesti nuoret sukupolvet ovat puhuneet ilmastoahdistuksesta ja järjestäneet koululakkoja ympäristöystävällisten toimien edistämiseksi.

Hallitusten välisen ilmastopaneeli IPCC:n lokakuussa julkaistun raportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan keskeisin toimi ilmastonmuutoksen torjunnassa on fossiilisten päästöjen vähentäminen.

Samaa mieltä on myös Taalas.

– Hiilinieluilla voidaan saada ongelmaan helpotusta, mutta jos fossiilipäästöihin ei puututa, ilmastonmuutokseen liittyvät pulmat eivät ratkea.

Taalas korostaa kansan ääntä

IPCC:n raportin jälkeen erityisesti lentomatkustus on ollut tapetilla julkisessa keskustelussa. Selvityksen mukaan nettopäästöt tulisi pudottaa nollaan seuraavan 30 vuoden aikana.

Tämä tarkoittaa sitä, että ihmiskunta ei vapauttaisi ilmakehään enempää hiilidioksidia, kuin se pystyy sieltä poistamaan hiilinielujen, kuten metsien ja merien, avulla.

Taalaksen mukaan lentäminen tuottaa maailman päästöistä noin 2–3 prosenttia, laivaliikenne taas lentomatkustukseen verrattuna kolminkertaisen määrän.

– Yksittäiset ihmiset voivat vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon. Jos vallanpitäjällä on takanaan kansan tuki, he uskaltavat tehdä herkemmin ilmastoa tukevia ratkaisuja.

Taalas korostaa, että poliitikkojen täytyy olla herkkänä kansan mielipiteille erityisesti ilmastoa koskevissa kysymyksissä.

– Jos mennään keinoihin, joita kansa ei hyväksy, voi valtaan nousta poliittisia päättäjiä, jotka eivät ole ilmastonmuutoksesta kiinnostuneita.

Esimerkiksi Ranskassa vallanpitäjät suunnittelivat viime vuonna polttoaineveron nostoa, vaikka erityisesti maan pikkukaupunkien asukkaat vastustivat muutosta.

Tilanne kärjistyi lopulta kansallisiksi mielenosoituksiksi, joissa toimivat näkyvästi muun muassa keltaliiveiksi kutsutut mielenosoittajat.

Ihmiset kärsivät "lentohäpeästä"

Maata pitkin matkustaminen on viime vuosien aikana saavuttanut uudenlaista suosiota. Esimerkiksi Ruotsissa lentoasemien matkustajaluvut ovat kääntyneet huomattavaan laskuun.

Ruotsissa puhutaankin nykyisin termistä "flygskam" eli lentohäpeä.

Suomessa lentomatkustajien määrä taas kasvoi 4,2 prosenttia tammi–kesäkuussa vuodentakaiseen verrattuna.

Taalas kertoo olevansa huolissaan erityisesti suomalaisten nuorten kokemasta ilmastoahdistuksesta.

– Toivoa ratkaisusta on. Emme ratkaise ongelmaa tänään, mutta lähivuosien aikana meidän on keksittävä keinoja muuttaa toimintatapojamme.

Ensi kuussa YK:n pääsihteerin António Guterresin järjestämässä huippukokouksessa valtiot esittävät omat suunnitelmansa ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Lue lisää:

Ilmastoahdistus voi aiheuttaa jopa pakko-oireita – on ymmärrettävä oma vastuu, mutta säilytettävä suhteellisuudentaju, neuvoo tuore raportti

200 koululaista aikoo haastaa Pariisin ilmastosopimuksen: "Tarvitaan muutakin kuin ilmastolakkoja"

Etiopia kertoo istuttaneensa 350 miljoonaa puuntaimea päivässä – saattaa olla ennätysluku