Nelijalkainen huippu-urheilija

Juliette Lax on yksi Kuninkuusravien ennakkosuosikeista.

9-vuotiaalla hevosella on kisauraa takanaan viitisen vuotta ja reilut 40 starttia.

Ohjastajana viikonlopun raveissa Lahdessa toimii Jussi Suominen. Hän on tehnyt hevosten kanssa töitä 25 vuotta. Juliette on ollut Suomisen valmennuksessa 1-vuotiaasta lähtien.

Kaviourheilijan huippukunto rakentuu kesällä starttien myötä. Pikku hiljaa hevonen notkistuu.

Viimeisellä viikolla pidetään kisavirettä yllä. Ruokaa ja vettä tarjotaan mahdollisimman runsaasti, jotta hevoselle ei tule nestehäiriöitä. Se on leppoisaa aikaa hevoselle.

Alkuviikosta Juliette oli lihashieronnassa. Loppuviikosta lihaskalvot hierotaan erikseen. Hevosen mieltä pidetään virkeänä: Juliette pääsee laitumelle narussa ja saa syödä vihreää.

Kisamatkat saattavat olla hevoselle stressaavia. Kuljetukset ovat vaativia, ja harva hevonen viihtyy vieraassa yöpaikassa. Juliettelle jännitys iskee kisapaikalla.

Raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestö Hippos järjestää Kuninkuusraveissa hyvinvointitarkastuksia. Hyvinvointitarkastelun kohteena ovat hevosen yleiskunto, jalat, kaviot sekä varusteet ja kärryt.

Hippos tekee vuosittain myös noin 1 200 lääkeainetestiä, joilla seurataan, ettei sairasta hevosta lääkitä kilpailukuntoiseksi. Tätä säätelee eläinsuojelulaki. Vertailuna suomalaisille huippu-urheilijoille tehdään vuosittain noin 2 600 dopingtestiä.

Radalla kilpailueläinlääkärit valvovat hevosten kisakelpoisuutta. He seuraavat, miltä hevosen lämmittely näyttää ja varmistavat, että hevonen ravaa asianmukaisesti. Tarvittaessa kilpailuun sopimattomat hevoset poistetaan lähdöstä.

Heinäkuun alussa julkaistiin tutkimus, jonka mukaan yli 80 prosentilla ravihevosista on kilpailusuorituksen jälkeen vaurioita kuolainten alueella. Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäri Martti Talan mukaan asiasta tarvitaan lisää tietoa. Hänen mukaansa tutkimuksessa ei esimerkiksi seurattu vaurioiden vakavuutta ja muutosten palautumista.

– Suussa olevat muutokset tarkastetaan lähtöjen jälkeen ja hyvinvointitarkistusten yhteydessä tähän kiinnitetään huomiota, Tala sanoo.

Lyhyemmillä matkoilla hevonen ravaa tasaisen lujaa. 3 000 metrin matkalla parivaljakko käyttää taktiikkaa: voimia säästellään loppuun.

– Kokeneet hevoset tietävät, että viimeiset 500 metriä tullaan sitten kovaa, Jussi Suominen sanoo.

Starttien välissä hevoselle tankataan palauttavia aineita.

– Starttien välissä elektrolyyttitasot ja nestetasapaino yritetään saada mahdollisimman normaaliksi. Ruokaan ja juomaan voi sekoittaa elektrolyyttejä ja suoloja, kertoo Suominen.

Kuninkuusraveissa hevosen kuntoa koetellaan. Hevoset juoksevat kuusi kilometriä kolmessa lähdössä, kahtena peräkkäisenä päivänä.

– Kaikki hevoset eivät siihen kykene.

Tekijät

Meeri Niinistö

Julkaistu 3.8.2019