Kuninkuusravien vastuullisuusohjelma käynnistyi Lahdessa – hevosille pistotarkastuksia, kävijöille kasvisruokaa

raviurheilu
Kuninkuusravit 2019 Jokimaa Lahti
Tänä vuonna järjestäjät eivät halunneet jakaa Kuninkuusravien kävijöille flyereitä tai roskiin päätyvää krääsää.Ville Paso / Yle

Suomen Hippos on yhdessä raviratojen kanssa aloittanut vastuullisuusohjelman, joka pantiin käytäntöön Lahden Kuninkuusraveissa. Ohjelmaan ovat sitoutuneet Jokimaan lisäksi Seinäjoen vuoden 2020 ja Forssan 2021 Kuninkuusravien raviradat.

Jokimaan toimitusjohtaja Tomi Himanka kertoo, että yhteistyö seuraavien vuosien tapahtumajärjestäjien kanssa on mahdollistanut vastuullisuusohjelman käyttöönoton. Perinteisesti Kuninkuusraveja on järjestetty tapahtuma kerrallaan, minkä vuoksi pitkäjänteiset kehitysohjelmat eivät ole olleet mahdollisia.

– Minusta olemme lajina olleet vastuullisia aikaisemminkin, mutta sitä ei ole laitettu kirjoihin ja kansiin, Himanka sanoo.

Työ aloitetaan mittaamalla vuoden merkittävimmän hevosalan tapahtuman hiilijalanjälki. Tietoa tapahtuman jätemääristä ja muusta ympäristökuormituksesta aiotaan hyödyntää jo ensi kesänä Seinäjoella.

Kierrätystä ja biohajoavia astioita

Tomi Himanka kertoo, että vastuullisuusohjelma näkyy jo nyt kävijälle muun muassa Jokimaan ravintoloissa. Ruokailijat syövät biohajoavista astioista. Tarjolla oleva ruoka on pyritty hankkimaan mahdollisimman läheltä.

– Tarjolla on myös kasvisruokaa, mikä on ravien osalta melko uusi asia, Himanka kertoo.

Kävijöille ei tänä vuonna jaeta flyereitä tai pikku krääsää. Lisäksi opasteita aiotaan kierrättää.

Ympäristön lisäksi vastuullisuusohjelmassa on huomioitu ravien huippu-urheilijat eli hevoset, joille tehdään hyvinvointitarkastuksia. Osa niistä tapahtuu pistotarkastuksina.

Himanka sanoo olevansa luottavainen, ettei ikäviä yllätyksiä ilmene. Vastuullisuusohjelma on toimitusjohtajan mukaan otettu hyvin vastaan.

– Varsinkin yhteistyökumppanit ovat olleet tyytyväisiä.

Ohjelmaa aiotaan levittää myös muihin raviurheilun tapahtumiin ja raviradoille.