20 kuollut joukkoampumisessa Texasin El Pasossa Yhdysvalloissa – netissä julkaistussa manifestissa kohteeksi ilmoitettiin latinoyhteisö

Poliisi on pidättänyt ampujaksi epäiltynä 21-vuotiaan valkoisen miehen. Poliisi epäilee, että epäilty oli ladannut verkkoon dokumentin, joka viittaa viharikokseen.

Poliisin erikoisjoukot tutkivat rikospaikkaa El Pasossa.
Poliisi on pidättänyt ampujaksi epäiltynä 21-vuotiaan valkoisen miehen. Poliisi epäilee, että epäilty oli ladannut verkkoon dokumentin, joka viittaa viharikokseen. Video: Raymond Espinoza

Yhdysvalloissa ainakin 20 ihmistä on saanut surmansa joukkoampumisessa. Ampuminen tapahtui Walmart-tavaratalossa Texasin El Pasossa.

Haavoittuneita on 26, heistä 23 sairaalahoidossa. Uhrien lukumäärä saattaa vielä kasvaa, sillä ainakin kaksi haavoittuneista on kriittisessä tilassa. Yksi haavoittuneista kuoli sairaalassa.

Uhrit ovat eri-ikäisiä. Heidän joukossaan on kolme Meksikon kansalaista. Haavoittuneista kuusi on meksikolaisia.

Yhdysvalloissa on tapahtunut myös toinen vakava joukkoampuminen. Ohion Daytonissa useita ihmisiä on kuollut välikohtauksessa.

Ampuja antautui ilman vastarintaa

El Pasossa poliisi on ottanut teosta epäiltynä kiinni 21-vuotiaan miehen. Epäilty on asunut Dallasin esikaupungissa eli yli tuhannen kilometrin päässä El Pasosta.

Poliisi sai hälytyksen ampumisesta aamupäivällä kello 10.39 paikallista aikaa. Ensimmäiset yksiköt olivat paikalla kuuden minuutin kuluttua hälytyksestä.

Teossaan mies käytti rynnäkkökivääriä, kertoi poliisi. Aluksi ampujia luultiin olleen useampia. Valvontakameran kuvista näkyy, kuinka tummaan t-paitaan pukeutunut mies liikkuu kivääri kädessään kaupassa.

Kuvissa näkyy lattialla makaavia uhreja. Tapahtumien kulku ei ole täysin selvillä, mutta ampuja antautui poliisille ilman vastarintaa.

– Tapahtumapaikalla näytti hirvittävältä, sanoi El Pason poliisipäällikkö Greg Allen lehdistötilaisuudessa myöhemmin.

Joukkomurha on järkyttänyt El Pasossa. Kuvassa Erica Rios ja Alma Rios. Kuva: Joel Angel Juarez / AFP

Lähellä Meksikon rajaa sijaitsevassa Walmartissa oli ampumisen aikaan sisällä arviolta 1 000–3 000 asiakasta. Silminnäkijöiden mukaan mies oli tulittanut ihmisiä sattumanvaraisesti eikä hänellä näyttänyt olevan mitään tiettyä kohdetta.

Kaupan asiakkaat pakenivat ampujaa henkensä kaupalla.

– Ihmiset juoksivat paniikissa ja yrittivät piiloutua, ihmisiä kaatui lattialle, kertoo kaupassa ollut Kianna Long Reutersille.

Manifesti viittaa viharikokseen

Joukkoampumista tutkitaan mahdollisena viharikoksena. Syynä tähän on epäillyn verkossa julkaisema manifesti, joka viittaa viharikokseen.

CNN:n haastatteleman lähteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on aloittanut kotimaista terrorismia koskevan tutkinnan.

Poliisi epäilee, että netissä julkaistu manifesti on ampujan kirjoittama. Ääriajattelijoiden usein käyttämälle foorumille lähetetyssä julistuksessa sanotaan, että iskun kohteena oli paikallinen latinoyhteisö.

Neljän sivun pituisessa tekstissä on rasistisia ja valkoista ylivaltaa kannattavia näkemyksiä. Siirtolaisia syytetään siinä CNN:n mukaan muun muassa työpaikkojen viemisestä.

Tekstissä myös ilmaistaan tukea Uudessa-Seelannissa tehdylle terrori-iskulle, jossa surmattiin 51 ihmistä. CNN:n tietojen mukaan teksti oli ladattu internetiin alle 20 minuuttia ennen kuin poliisi sai hälytyksen ampumisesta.

– Se on vastenmielistä ja sietämätöntä. Se ei ole teksasilaista, sanoi kuvernööri Greg Abbott kun häneltä kysyttiin manifestista.

Poliisin erikoisjoukkoja ampumispaikan läheisyydessä. Kuva: Joel Angel Juarez 7 AFP

El Pason poliisin tiedottaja Robert Gomez on kertonut lehdistölle, että epäilty on puhunut tutkijoille. Tekijän motiiveja tutkitaan, Gomez sanoi.

– Tämä on traumaattisin rikospaikka, jonka lähellä olen ollut. Tutkijat tekevät parhaansa. On raskasta nähdä tällainen hirvittävä rikos yhteisössämme, hän sanoi CNN:n mukaan.

Synkkä viikko Yhdysvalloissa

Presidentti Donald Trump esitti osanottonsa joukkomurhan uhrien omaisille.

Trumpin mukaan joukkomurha oli paitsi tragedia, myös raukkamainen teko. Hän totesi, että koko Yhdysvallat tuomitsee teon.

Joukkoampuminen on herättänyt jälleen keskustelua Yhdysvaltojen aselaeista. Erityisesti demokraattien presidenttiehdokkaiksi pyrkivät ovat nostaneet asian esille.

El Pason alueen entinen kongressiedustaja Beto O'Rourke keskeytti oman vaalikiertueensa ja matkusti El Pasoon.

Kuluva viikko on ollut synkkä Yhdysvalloissa ampumisten osalta. Tiistaina kaksi ihmistä kuoli ja poliisi haavoittui niin ikään Walmartissa Mississippissä. Viime sunnuntaina kolme ihmistä kuoli ampumisessa ruokafestivaaleilla Kaliforniassa.

El Pason joukkoampuminen on Yhdysvaltain modernin historian kahdeksanneksi pahin.

El Pason verilöyly oli 19. joukkoampuminen Yhdysvalloissa tänä vuonna. Mukaan on laskettu ampumiset, joissa uhreja on ollut neljä tai enemmän.

Edellinen El Pasoa enemmän uhreja vaatinut joukkoampuminen oli kaksi vuotta sitten marrakuussa, kun asemies ampui 26 ihmistä kirkossa Texasin Sunderland Springsissä.

Oikaisu 4.8. klo 15.03: Jutussa kerrottiin aiemmin, että El Pason verilöyly olisi tämän vuoden viides joukkoampuminen, jossa uhreja on ollut neljä tai enemmän. Todellisuudessa kyseessä on 19. joukkoampuminen. Pian El Pason jälkeen tapahtunut ampuminen Ohion Daytonissa on kahdeskymmenes.