EU:n turvakomissaari: drooneja voidaan käyttää terrori-iskuissa

Sotilaskäytössä drooneja on ollut jo 1960-luvulta lähtien.

droonit
Droonien lennättämisestä tulee säädellympää vuoden 2020 heinäkuussa.
Drooneja voidaan käyttää myös terrori-iskuissa varoittaa EU:n turvallisuudesta vastaava komissaari.Ville Tiirikainen / Yle

Euroopan komissio varoitti lauantaina, että yhä kehittyneempiä drooneja voitaisiin käyttää myös terrorismin välineinä.

Saksalaisessa Welt am Sonntagissa (siirryt toiseen palveluun) julkaistussa haastattelussa EU:n turvallisuudesta vastaava komissaari Julian King, varoittaa, että drooneja voitaisiin hyvinkin käyttää hyökkäyksissä eurooppalaisia kaupunkeja ja kansalaisia vastaan. Asiasta uutisoi Deutsche Welle (siirryt toiseen palveluun).

– Drooneista on tulossa yhä kehittyneempiä ja älykkäämpiä, minkä vuoksi niitä voidaan käyttää yhä paremmin monissa hyvissä asioissa, mutta myös pahoissa, King sanoi haastattelussa.

Kun teknologia kehittyy vauhdikkaasti, viranomaisten on tärkeää monitoroida tämän päivän uhkatilannetta, mutta myös sitä, miltä tulevaisuus näyttää.

King sanoo, että Euroopan komissio suhtautuu myönteisesti jäsenvaltioiden toimiin rakentaa verkostoja, joissa voidaan vaihtaa tietoja uhkista. Hän näkee mahdollisena myös EU-rahoituksen hankkeille, joilla pyritään vähentämään droonien aiheuttamia uhkia.

Drooniteknologiaa on käytetty sotilastarkoituksiin jo 1960-luvulta lähtien. Sotilaslennokkien markkinoita hallitsevat Yhdysvallat ja Israel. Siviilikäyttöisten droonien valmistajana ykkönen on Kiina.

Aiheesta lisää:

Huumeiden salakuljettajat käyttivät Espanjassa drooneja virkavallan tarkkailuun

Kopteri toi vankilaan sukan täydeltä subutexia – dronella voi salakuljettaa vaikka käsiaseita

"Jos drone toimii Suomen talvessa, se lentää missä tahansa" – Myös Google pyrkii Helsingin taivaalle