Kolme joukkoampumista vuorokauden aikana, ainakin 30 kuollutta – tämä El Pason, Daytonin ja Chicagon verilöylyistä tiedetään

Kaksikymmentä kuoli El Pasossa, Daytonissa kymmenen ihmishenkeä vaatinut verilöyly tapahtui kaupungin viihdealueella.

Kendall Long lohdutti joukkoampumisesta El Pasossa selvinnyttä Kianna Longia ampumispaikan läheisyydessä. Kuva: Ivan Pierre Aguirre / EPA

El Pason joukkoampumisesta tiedetään jo varsin paljon. Daytonissa paikallista aikaa aamuyöllä tehdyn verityön yksityiskohdat eivät ole vielä selvillä. Myös Chicagossa tapahtui varhain sunnuntaiaamuna ampumavälikohtaus.

1) Mitä El Pason kauppakeskuksessa ja Daytonissa tapahtui?

Rynnäkkökiväärillä aseistautunut mies alkoi ampua ihmisiä silmittömästi El Pason Walmart-tavaratalossa lauantaina paikallista aikaa kello 10.40.

20 ihmistä kuoli ja 27 haavoittui. Osa haavoittuneista sai vakavia vammoja, joten uhrien määrä voi vielä nousta.

Silminnäkijöiden mukaan uhrit valikoituivat sattumanvaraisesti. Heidän joukossaan on eri-ikäisiä ihmisiä. Kuusi kuolleista on Meksikon kansalaisia.

Tavaratalossa oli paljon asiakkaita, arvioiden mukaan jopa 3 000. Viikonloppu on kaupoissa vilkas, koska ihmiset valmistautuvat koulujen alkamiseen.

Daytonissa ampuja avasi tulen paikallista aikaa kello 1.22 keskustan läheisyydessä alueella, jossa on muun muassa paljon ravintoloita ja baareja. Yhdeksän uhria ja ampuja kuolivat. Lisäksi ainakin 26 haavoittui.

Daytonin poliisi sanoi ensimmäisessä tiedotustilaisuudessa, että tapahtumat olivat ohi hyvin nopeasti, kun lähistöllä olleet partiot pääsivät puuttumaan tilanteeseen. Omaisille on Daytonissa perustettu kriisikeskus ja kriisipuhelin.

2) Mitä tekijöistä tiedetään?

El Pasossa poliisi pidätti ampujaksi epäillyn 21-vuotiaan miehen. Epäilty antautui ilman vastarintaa ammuttuaan sitä ennen kymmeniä ihmisiä.

Mies asuu Dallasin lähellä Allenissa noin tuhannen kilometrin päässä El Pasosta. Sitä ei ole kerrottu, miten hän on matkustanut vähintään noin kymmenen tuntia kestävän matkan.

Yhdysvaltojen mediassa on julkaistu miehen nimi ja hänen kuvansa. Poliisi sulki Allenissa varakkaalla Starcreekin alueella kadun, jolla epäillyn perhe asuu.

Epäillystä on esitetty Yhdysvaltojen mediassa luonnehdintoja. Joidenkin hänet tuntevien mukaan epäilty on hiljainen ja hieman erikoisena pidetty, kertoo Washington Post (siirryt toiseen palveluun).

Poliisin mukaan Daytonin joukkoampumisesta epäilty on 24-vuotias valkoihoinen mies. Uutistoimisto AFP:n mukaan nimettömänä esiintyneet poliisilähteet kertoivat CBS:n Newsille, että epäilty olisi Ohion Bellbrookista. Bellbrook sijaitsee lähellä Daytonia.

Daytonin asemies oli pukeutunut luotiliiveihin ja hänellä oli kivääri sekä ylimääräisiä lippaita.

Viranomaisten mukaan Daytonin ampujan 22-vuotias sisko on yksi hyökkäyksessä kuolleista.

3) Mitä tutkinnasta ja mahdollisista motiiveista tiedetään?

El Pason joukkoampumista tutkitaan mahdollisena viharikoksena. Syynä tähän on verkossa julkaistu manifesti, joka viittaa viharikokseen.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on aloittanut tapauksesta kotimaista terrorismia koskevan tutkinnan. Syyttäjät aikovat vaatia epäillylle kuolemantuomiota.

Poliisi epäilee, että netissä julkaistu manifesti on ampujan kirjoittama. Ääriajattelijoiden käyttämälle foorumille lähetetyssä tekstissä sanotaan, että iskun kohteena oli paikallinen latinoyhteisö.

Neljän sivun pituisessa tekstissä on rasistisia ja valkoista ylivaltaa kannattavia näkemyksiä. Tekstissä myös ilmaistaan tukea Uudessa-Seelannissa tehdylle terrori-iskulle, jossa surmattiin 51 ihmistä. Teksti oli ladattu internetiin ennen joukkoampumista.

El Pason poliisipäällikkö Greg Allen kertoi tiedotustilaisuudessa, että epäilty on ilmeisesti ostanut käyttämänsä aseen laillisesti. Allenin mukaan epäilty on ollut yhteistyöhaluinen.

Daytonin joukkoampumisen motiivi ole tiedossa. Viranomaiset eivät ole paljastaneet tietoja ampujan henkilöllisyydestä.

4) Miten El Pason verilöylyä on kommentoitu?

Tragediat ovat järkyttäneet Yhdysvaltoja. El Pason verilöylyn jälkeen on jälleen keskusteltu Yhdysvaltojen aselaeista. Myös presidenttiehdokaaksi pyrkivät ovat kommentoineet asiaa, joka noussee vaaliteemaksi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kutsui viestipalvelu Twitterissä joukkoampumista traagiseksi ja pelkurimaiseksi teoksi. Hän sanoi tuomitsevansa tämän vastenmielisen teon.

El Pason joukkoampuminen on tiettävästi Yhdysvaltain modernin historian kahdeksanneksi vakavin. CNN:n mukaan neljä kymmenestä kautta aikojen tuhoisimmasta joukkoampumisesta on tehty Texasissa.

El Pason verilöyly oli 19. joukkoampuminen Yhdysvalloissa tänä vuonna. Mukaan on laskettu ampumiset, joissa uhreja on ollut neljä tai enemmän. Näin ollen Daytonin massamurha olisi järjestyksessään kahdeskymmenes.

Edellinen El Pasoa enemmän uhreja vaatinut joukkoampuminen tapahtui Yhdysvalloissa vajaa kaksi vuotta sitten marrakuussa, kun asemies ampui 26 ihmistä kirkossa Texasin Sunderland Springsissä.

5) Mitä Chicagon joukkoampumisesta tiedetään?

Douglas Park -puistossa ollutta ihmisjoukkoa ammuttiin ohi ajaneesta Chevrolet Camaro -urheiluautosta varhain sunnuntaina paikallista aikaa. Seitsemän ihmistä haavoittui. Uhrit ovat parikymppisiä.

Oikaisu 4.8. klo 15.03: Jutussa kerrottiin aiemmin, että El Pason verilöyly olisi tämän vuoden viides ja Dayton kuudes joukkoampuminen, jossa uhreja on ollut neljä tai enemmän. El Pason joukkoampuminen on kuitenkin 19. ja pian sen jälkeen tapahtunut ampuminen Ohion Daytonissa on kahdeskymmenes.

Lisää aiheesta: