1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poliisi Airiston veneturmasta: Alkoholilla ei näyttäisi olevan osuutta asiaan, Onnettomuustutkintakeskus aloittaa tutkinnan

Turmaveneissä ei epäillä olleen teknistä vikaa, nyt tutkinta keskittyy veneilijöiden toimintaan.

Onnettomuusveneet hinattiin Nauvon merivartioasemalla Pärnäisiin. Kuva: Roni Lehti / Lehtikuva

Alkoholilla ei uskota olevan osuutta kahden hengen vaatineeseen veneturmaan Airistossa, Lounais-Suomen poliisista kerrotaan. Kaksi kuoli ja useita loukkaantui purjeveneen ja moottoriveneen törmäyksessä Turun saaristossa lauantaina iltapäivällä.

Rikosylikomisario Aki Lahtisen mukaan poliisi ei tällä hetkellä kommentoi veneonnettomuutta tarkemmin.

– Poliisi puhuttelee nyt osallisia ja hakee teknistä näyttöä, sanoo Lahtinen.

Lahtinen ei suostunut kommentoimaan, joutuiko veneissä olleita ihmisiä veden varaan.

Törmäyksessä sai surmansa kaksi keski-ikäistä miestä, jotka olivat purjeveneen kyydissä. Ilta-Sanomien tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) uhrit olivat veljeksiä ja molemmat kokeneita vesillä liikkujia.

Vesilläliikkujien väistämissääntöjen mukaan moottoriveneen tulee väistää purjevenettä (Traficom (siirryt toiseen palveluun)). Kuitenkin moottorivoimalla liikkuva purjevene katsotaan moottoriveneeksi, jolla ei ole erityisoikeuksia muihin veneisiin nähden.

Otkes tutkii viranomaisten toimintaa

Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) johtaja Veli-Pekka Nurmi kertoo STT:lle, että Otkes alkoi tehdä alustavaa tutkintaa eilen, kun tieto Airiston onnettomuudesta saatiin.

– Tämän onnettomuuden erityispiirteet ovat semmoiset, että tutkinta on tarkoituksenmukainen. Uskomme, että tämän tapauksen tutkimisella saadaan sellaista tietoa, jota on tärkeä levittää veneilyn turvallisuuden kehittymiseksi, Nurmi sanoo.

Turmaveneissä ei epäillä olleen teknistä vikaa, joten tutkinta keskittyy veneitä enemmän siihen, miten sekä veneilijät että pelastusviranomaiset ovat toimineet tilanteessa.

– Tässä tapauksessa ilman muuta tutkimme myös viranomaistoimintaa. On tärkeää, että se tehdään hyvässä yhteisymmärryksessä sekä poliisin että Rajavartiolaitoksen kanssa.

Törkeä kuolemantuottamus ja törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen

Airiston turman veneissä oli yhteensä kahdeksan henkilöä, joista kaksi aikuista oli moottoriveneessä ja loput purjeveneessä. Kaksi purjeveneessä olleista oli lapsia.

Onnettomuutta tutkitaan törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja törkeänä kuolemantuottamuksena. Tutkinnasta tiedotetaan lisää maanantaina.

Eilinen oli kiireinen ja "monin tavoin raskas päivä" Länsi-Suomen merivartiostolle. Vaativia päällekkäisiä tehtäviä oli poikkeuksellisen paljon, vartiosto kertoi tänä aamuna Facebook-sivuillaan.

Lue lisää:

Länsi-Suomen merivartiosto Airiston onnettomuudesta: "Näin traagisia päiviä on harvoin, mutta silti aivan liikaa"

Airiston veneturma vaati toisen uhrin – kaksi kuoli ja useita loukkaantui veneiden törmäyksessä