Iran takavarikoi jälleen ulkomaisen öljytankkerin – sanoo syyksi salakuljetuksen

Iranin vallankumouskaartin mukaan vallattu alus on irakilainen.

Persianlahti
laiva merellä
Iranin julkaisema kuva Persianlahdella vallatusta tankkerista.Press TV

Iranin valtion tiedotusvälineiden mukaan Iranin vallankumouskaarti on ottanut jälleen haltuunsa ulkomaisen öljytankkerin. Iranin mukaan alus oli salakuljettamassa iranilaista polttoainetta muihin maihin.

Aluksen vallaneen Iranin vallankumouskaartin mukaan laiva on irakilainen.

Aluksella kerrotaan olevan 700 000 litraa polttoainetta. Laivan seitsenhenkinen miehistö on pidätetty.

Iranin uutistoimiston mukaan öljytankkeri oli otettu haltuun jo keskiviikkona Farsin saaren luona Persianlahdella. Farsin saari on keskellä Persianlahtea. Aiemmat välikohtaukset ovat tapahtuneet Persianlahden suulla, Hormuzinsalmessa tai sen lähellä.

Persianlahden kartta.
Tommi Pylkkö / Yle

Iranin mukaan tankkeri on viety rantaan ja sen lasti on luovutettu Iranin viranomaisille.

– Tämä ulkomaalainen alus oli ottanut vastaan polttoainetta toisista laivoista ja oli siirtämässä sitä Persianlahden arabivaltioihin, Iranin vallankumouskaartin kenraali Ramazan Zirahi sanoi iranilaiselle uutistoimisto Farsille uutistoimisto AP:n mukaan.

Kolmas välikohtaus lyhyessä ajassa

Iranin vallankumouskaarti otti runsaat kaksi viikkoa sitten haltuunsa ruotsalaisomisteisen, Britannian lipun alla purjehtivan tankkerin. Alus vietiin Iranin satamaan. Tuolloin Iran syytti alusta merenkulkusääntöjen rikkomisesta.

Aiemmin heinäkuussa Britannia kertoi Iranin yrittäneen ottaa haltuun brittiläisen öljytankkerin, mutta Britannian laivaston aluksen tulleen väliin. Yhdysvallat ja Britannia ovat syyttäneet Irania myös öljytankkereihin tehdyistä sabotaasi-iskuista Persianlahdella.

Kasvaneiden jännitteiden taustalla vaikuttaa Yhdysvaltojen viimevuotinen päätös vetäytyä vuonna 2015 Iranin kanssa tehdystä ydinsopimuksesta. Samalla Yhdysvallat kohdisti talouspakotteita Iraniin.

Iran on viime aikoina alkanut avoimesti rikkoa ydinsopimusta. Maa sanoo, että se ei voi noudattaa sopimusta, jos sopimuksen allekirjoittaneet Euroopan maat eivät tarjoa sille jonkinlaista taloudellista apua.

Muutos 4.8. klo 18:14, korjattu jutussa aiemmin erheellisesti käytetty termi "tasavaltalaiskaarti" vallankumouskaartiksi.

Lähteet: AFP, AP, Reuters