Sandy Hookin kouluhyökkäyksestä konserttiammuskeluun Las Vegasissa – isojen joukkoampumisten lista Yhdysvalloissa tällä vuosikymmenellä on pitkä

Yli kymmenen ihmistä on kuollut muun muassa Pittsburghin synagoga-ammuskelussa ja Floridan lukioampumisessa.

Ihmiset toivat kynttilöitä kantrifestivaalin joukkosurmassa kuolleiden muistolle Las Vegasissa lokakuussa 2017. Kuva: Eugene Garcia / EPA

Yhdysvalloissa on tällä vuosikymmenellä tapahtunut useita isoja joukkoampumisia, viimeisimpänä Texasin El Pason ja Ohion Daytonin ampumiset. Osa tapauksista on herättänyt keskustelua Yhdysvaltain aselaeista.

Alla on uutistoimisto AFP:n pohjalta tehty listaus Yhdysvalloissa 2010-luvulla tapahtuneista joukkoammuskeluista, joissa on kuollut kymmenen ihmistä tai enemmän.

Toukokuu 2019: Virasto Virginiassa

40-vuotias entinen kaupungininsinööri avasi tulen virastorakennuksessa Virginia Beachillä. 12 ihmistä kuoli ja useita haavoittui. Ampuja kuoli poliisin kanssa käydyn tulitaistelun päätteeksi. Mies oli saanut kaupungilta potkut ennen ampumista.

Marraskuu 2018: Kantribaari Kaliforniassa

28-vuotias entinen Yhdysvaltain merijalkaväen sotilas ampui 12 ihmistä kantribaarissa Kaliforniassa. Afganistanissa palvellut veteraani kuoli omaan luotiinsa.

Lokakuu 2018: Synagoga Pittsburghissa

11 ihmistä kuoli ja kuusi haavoittui synagoga-ammuskelussa Pittsburghissa Pennsylvaniassa. 46-vuotias hyökkääjä huusi teon yhteydessä juutalaisten vastaisia iskulauseita. Hänet asetettiin syytteeseen 29 syytekohdan perusteella, ja häntä uhkaa kuolemanrangaistus.

Toukokuu 2018: Koulu Texasissa

17-vuotias opiskelija ampui kymmenen ihmistä koulussaan Texasissa Santa Fen lukiossa. Hänellä oli aseistuksenaan revolveri ja haulikko. Ampuja jäi henkiin ja hän sai murhasyytteet.

Helmikuu 2018: Lukio Floridassa

14 lukiolaista ja kolme aikuista henkilökuntaan kuuluvaa kuoli lukioammuskelussa Floridan Parklandissa. Tekijä oli 19-vuotias entinen Marjory Stoneman Douglas -lukion opiskelija, joka oli karkotettu kurinpidollisista syistä.

Marraskuu 2017: Kirkko Texasissa

Taisteluvarustukseen pukeutunut ampuja tulitti baptistikirkon ulkopuolella Sutherland Springsin kaupungissa Texasissa jumalanpalveluksen aikaan. Ainakin 26 ihmistä kuoli ja 20 haavoittui. Ampuja löydettiin myöhemmin autostaan kuolleena.

Lokakuu 2017: Las Vegasin kantrifestivaali

58 ihmistä kuoli ja noin 550 haavoittui, kun 64-vuotias eläkkeellä oleva kirjanpitäjä ampui Mandalay Bay -hotellin 32. kerroksesta kantrifestivaalin yleisöön ja teki tämän jälkeen itsemurhan. Kyseessä on tämän vuosikymmenen pahin joukkoampuminen Yhdysvalloissa.

Kesäkuu 2016: Floridalainen klubi

Raskaasti aseistautunut ampuja tappoi 49 ihmistä homoklubilla Orlandon kaupungissa Floridassa. Hyökkääjä kuoli poliisin kanssa käydyssä laukaustenvaihdossa. Hän vannoi uskollisuutta terroristijärjestö Isisille.

Joulukuu 2015: Joulujuhla Kaliforniassa

14 ihmistä kuoli ja 22 haavoittui, kun radikalisoitunut muslimipariskunta hyökkäsi työntekijöiden joulujuhlaan sosiaalikeskuksessa Kalifornian San Bernardinossa. Poliisi ampui tekijät.

Joulukuu 2012: Sandy Hookin alakoulu

20-vuotias mies tappoi äitinsä Newtownissa Connecticutin osavaltiossa ja jatkoi sen jälkeen Sandy Hookin alakouluun. Siellä hän ampui 20 kuusi- ja seitsemänvuotiasta oppilasta sekä kuusi aikuista. Ampuja teki tekojen jälkeen itsemurhan.

Heinäkuu 2012: Elokuvateatteri Coloradossa

Nuori mies avasi tulen Batman-elokuvan ennakkonäytöksessä Coloradon Aurorassa. 12 ihmistä kuoli ja 70 haavoittui. Ampuja sai elinkautisen vankeusrangaistuksen.

Korjattu 4.8. klo 17.15: Pittsburgh sijaitsee Pennsylvanian osavaltiossa, ei Ohiossa.

Lisää aiheesta: