Herätys: Ruotsin kieli jakaa kansaa, Hollannin vienti elää suolasta, asumisbisnes murroksessa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Ulkovoi jossa välkommen- kyltti
Ruotsalaisen kulttuurin ja tiedotusvälineiden seuraaminen sekä matkailu ovat tilanteita, joissa ruotsin kielestä useimmin koetaan olevan hyötyä. Iain Masterton / Alamy Stock Photo / AOP

Ylen kysely: Kysymys ruotsin kielen hyödyllisyydestä jakaa suomalaiset jyrkästi kahtia

Taloustutkimus selvitti Ylen pyynnöstä, kuinka hyödyllisenä suomalaiset pitävät ruotsin kielen taitoa – ja kuinka hyvin he arvioivat kieltä osaavansa. Tulokset jakavat kansan jyrkästi: puolet pitää ruotsia hyödyllisenä ja puolet tarpeettomana. Neljäsosa kokee, ettei osaa kieltä lainkaan.

Rajavartijoiden siirto Helsinkiin uhkaa maakuntien rajavalvontaa

Helsinki-Vantaan lentoasema kesällä 2018
Helsinki-Vantaan matkustajamäärät ovat kasvaneet niin vauhdilla, että rajavartijoita on jouduttu siirtämään kentälle Lapista ja Kainuusta.Elise Tykkyläinen / Yle

Helsinki-Vantaan matkustajamäärät ovat kasvaneet niin vauhdilla, että rajavartijoita on jouduttu pikakomentamaan kentälle muun muassa Lapin, Kainuun ja Pohjois-Karjalan ravartiostoista. Rajavartioiden komennukset Helsinki-Vantaalle kuitenkin uhkaavat maakuntien rajavalvontaa.

Suuren maailman asumistrendit rantautuvat Suomeen

Havainnekuva työtilaksi muutetusta hotellihuoneesta.
Havainnekuva työtilaksi muutetusta hotellihuoneesta.SSA Group

Kiinnostaako yksiö hotellin palveluilla tai oma hotellihuone, joka muuttuu toimistoksi? Matkatyötä tekeville ja tilapäistä majoitusta tarvitseville syntyy uusia ratkaisuja hotelli- ja vuokra-asumisen väliltä. Asumisbisnes on nyt murroksessa.

Sormisuolan sadonkorjuu on kiivaimmillaan kesällä – Hollannissa suolataan teitä hellevaurioiden estämiseksi

Tiesuolavarasto Klodawan suolakaivoksessa Puolassa.
Maantieverkon kunnossapitoon tarvitaan suolaa. Klodowan kuulu suolakaivos on myös matkailukohde. Grzegorz Michalowski / EPA

Suola on yksi Hollannin tärkeimmistä vientivalteista. Atlantin rannalla suolaa on luontaisesti saatavilla. Kuivuneessa ja vanhassa merenpohjassa piilee runsaat suolavarannot.

Länteen lämmintä, itään koleaa

Sääkartta
Yle

Sää lämpenee alkuviikosta lännessä ja etelässä, mutta samalla kuurosateiden todennäköisyys kasvaa maan lounaisosissa. Idässä sää jatkuu koleana. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.