Uusi-Seelanti lieventää suhtautumista aborttiin – "Abortti ei ole rikosasia, vaan terveysasia"

Nyt abortista säädetään rikoslaissa. Australian Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa on päätetty samanlaisesta muutoksesta.

abortti
Mielenosoittajia aborttioikeutta puolustavien kylttien kanssa.
Australian Uuden Etelä-Walesin osavaltio päätti heinäkuussa tehdä samanlaisen muutoksen aborttilainsäädäntöön kuin Uusi-Seelanti nyt. Kuva on otettu heinäkuun lopussa Sydneyssa järjestetyssä aborttioikeutta puolustavassa mielenosoituksessa.Dean Lewins / EPA

Uusi-Seelanti aikoo muuttaa aborttilainsäädäntöään, jotta raskauden keskeyttämisestä tulisi nykyistä helpompaa. Tällä hetkellä asiasta säädetään maan rikoslaissa, ja abortin saadakseen naisen on todistettava, että raskaus aiheuttaa hänelle fyysisen tai psyykkisen vaaran. Tähän tarvitaan kahden lääkärin puolto.

Uuden-Seelannin hallitus ajaa nyt muutosta, jonka myötä abortin voisi saada vapaasti 20. raskausviikolle saakka. Tämän jälkeen raskaudenkeskeytykselle tarvittaisiin jatkossakin lupa.

– Abortti on ainoa lääketieteellinen toimenpide, joka on edelleen rikos Uudessa-Seelannissa. On aika tehdä muutos, sanoo oikeusministeri Andrew Little.

– Turvallista aborttia pitäisi säädellä terveysasiana. Naisella on oikeus valita mitä hänen ruumiilleen tapahtuu, Little jatkaa.

Hallitus esittää myös erityisten turva-alueiden muodostamista aborttiklinikoiden ympärille, jotta raskaudenkeskeytysten vastustajat eivät pääse häiriköimään paikalle saapuvia naisia.

Muutokselle kiitosta ja moitteita

Aborttilainsäädännön muuttaminen on vuonna 2017 valtaan nousseen pääministeri Jacinda Ardernin vaalilupaus. Muutos on kuitenkin pitkittynyt lainsäätäjien riitelyn vuoksi.

Nyt ehdotettu muutos saa aborttioikeutta puolustavalta järjestöltä sekä kiitoksia että moitteita.

– Se ei ole niin hyvä kuin se voisi olla, mutta paljon parempi kuin nykytilanne, arvioi ALRANZ-järjestöä johtava Terry Bellamak.

Heinäkuussa Australian Uuden Etelä-Walesin osavaltio ilmoitti aikovansa tehdä samanlaisen muutoksen kuin Uuden-Seelannin hallitus nyt esittää.

Uusi Etelä-Wales on tällä hetkellä ainoa Australian osavaltio, jossa abortista säädetään edelleen rikoslaissa ja jossa raskaudenkeskeytys edellyttää lääkärin toteamaa vaaraa naisen psyykkiselle tai fyysiselle terveydelle.

Lähteet: AP, Reuters, AFP