1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viharikokset

Tutkija Yhdysvaltojen joukkoampumisista: Valtaosa ääriryhmien vihateoista valkoisten ääriryhmien tekemiä

Tutkija näkee selvän yhteyden presidentti Donald Trumpin puhetavan ja viharikosten välillä.

Teksasissa
Tutkija näkee selvän yhteyden presidentti Donald Trumpin puhetavan ja viharikosten välillä.

Tilastojen mukaan yli 73 prosenttia ääriryhmien vihateoista Yhdysvalloissa on valkoisten ääriryhmien tekemiä, kertoo Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Benita Heiskanen Turun yliopistosta Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Heiskanen kuvaa kehitystä huolestuttavaksi.

Yhdysvalloissa tapahtui viikonloppuna kolme joukkoampumista yhden vuorokauden aikana. Ampumavälikohtaukset tapahtuivat El Pasossa, Daytonissa ja Chicagossa.

Demokraattipoliitikot ovat kritisoineet (siirryt toiseen palveluun) joukkoampumisten jälkeen presidentti Donald Trumpia väkivallan ja vihan lietsomisesta. Myös Heiskanen näkee yhteyden Trumpin vihamielisen puhetavan ja viimeaikaisten viharikosten välillä.

– Tilastojen perusteella näillä on yhteys. Valkoisten radikalisoituminen on tapahtunut nykyisen presidenttiyden aikana. Viimeisin tutkimus osoittaa, että viharikokset vähemmistöjä kohtaan ovat lisääntyneet ja että vihateot ovat lisääntyneet nimenomaan presidentille myönteisillä alueilla, Heiskanen toteaa.

Myös Heiskanen kritisoi Trumpin puhetapaa.

– Trump aloitti kampanjansa leimaamalla meksikolaiset rikollisiksi ja raiskaajiksi. Nyt hän on aloittanut uudelleenvalintansa vihapuheella ja rasistisella retoriikalla.

Keskustelu aselakien muutoksesta jatkuu

Yhdysvalloissa on tapahtunut tällä vuosikymmenellä useita isoja joukkoampumisia.

Viharikokset ovat lisääntyneet erityisesti niillä alueilla, joilla on löysemmät aselait.

Tapaukset ovatkin kerta toisensa jälkeen kirvoittaneet runsaasti keskustelua aselakien kiristyksistä, mutta lakimuutokset ovat toistaiseksi jääneet vähäisiksi.

Heiskasen mukaan tällä hetkellä ei ole näyttöä siitä, että liittovaltion tasolla olisi poliittista tahtoa ajaa läpi aselakien rajoituksia.

– Jos tällaisia rajoituksia tulee, ovat ne melko vaatimattomia. Kiistaa käydään lähinnä siitä, millaisia taustaselvityksiä aseenostajista voidaan tehdä ja ketkä voidaan sulkea aseenosto-oikeuden ulkopuolelle. Lisäksi keskustellaan siitä, millaiset asetyypit sallitaan ja sallitaanko niin kutsuttu pomppuperän käyttö.

Kukaan ei siis aja tällä hetkellä esimerkiksi aseenosto-oikeuden kieltämistä.

Joukkoampumisten jälkeen tuliaseiden osto yleensä päin vastoin lisääntyy. Aselobbarien mukaan kiristyksistä ei ole hyötyä, vaan ihmiset nimenomaan tarvitsevat aseen puolustaakseen itseään.

Osavaltioiden tasolla rajoituksia on kuitenkin jonkin verran helpompi saada läpi.

– Esimerkiksi Floridan ampumisten jälkeen onnistuttiin saamaan läpi joitakin rajoituksia. Aseen ostamisen alaikärajaa nostettiin ja pomppuperän käyttö kiellettiin.

Mielipidemittausten mukaan kansalaiset haluavat aselakeihin tiukempia rajoituksia, joten aselait ovat varmasti esillä myös Yhdysvaltojen tulevissa presidentinvaaleissa.

Pomppuperällä tarkoitetaan ns. Bump Stock -osaa. Sen avulla puoliautomaattinen ase saadaan käytännössä sarjatuliaseen kaltaiseksi.

Lue lisää:

Syyttäjä aikoo vaatia El Pason joukkoampumisesta epäillylle kuolemantuomiota – Katso El Pason poliisin tiedotustilaisuus

Kolme joukkoampumista vuorokauden aikana, ainakin 30 kuollutta – tämä El Pason, Daytonin ja Chicagon verilöylyistä tiedetään

20 kuollut joukkoampumisessa Texasin El Pasossa Yhdysvalloissa – netissä julkaistussa manifestissa kohteeksi ilmoitettiin latinoyhteisö

Sandy Hookin kouluhyökkäyksestä konserttiammuskeluun Las Vegasissa – isojen joukkoampumisten lista Yhdysvalloissa tällä vuosikymmenellä on pitkä