Rutikuiva maasto roihusi ympäri Uuttamaata: Askolassa paloi kahdeksan hehtaaria metsää

Askolan Juormaankylän metsäpalon sammustustöihin osallistui 19 pelastuslaitoksen yksikköä sekä kaksi helikopteria.

maastopalot
Metsä savuaa Askolassa
Askolan metsäpalon sammutustyöt kestivät lähes kellon ympäri.Tapio Nirvi / Itä-Uudenmaan pelastuslaitos

Rutikuiva maasto on roihunnut viimeisen vuorokauden aikana ympäri Uuttamaata.

Askolassa Juornaankylän metsäpalon jälkisammutus jatkui aamuyöhön saakka. Arviolta kahdeksan hehtaarin metsäpalon sammuttamiseen osallistui 19 pelastuslaitoksen yksikköä sekä Rajavartiolaitoksen ja Puolustuvoimien helikopterit.

– Palon jälkivartio on nyt maanomistajan vastuulla, mutta meillä on siellä vielä metsä täynnä letkuja. Menee varmaan iltapäivään, että saadaan ne pois sieltä, Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Petri Lyttinen kertoo.

Lyttisen arvion mukaan 11 tunnin sammutustöiden aikana läheisestä järvestä pumpattiin 700 tuhatta litraa vettä liekkeihin.

– Maasto oli erittäin vaikeakulkuista, kivikkoista rinnettä. Onneksi saatiin heti apua Rajavartiolaitokselta ja sen jälkeen vielä Puolustusvoimilta Utista NH90-helikopteri, Lyttinen kiittelee.

Juornaankylän palon syttymissyystä ei ole tietoa. Maasto on tällä hetkellä kuitenkin erittäin kuivaa ja paloja on ollut Etelä-Suomessa lukuisia.

– Eilisen aikana oli kolme vähän isompaa paloa. Myös Vantaan ja Sipoon rajalla oli yksi sekä Inkoossa, ja kaikissa näissä käytettiin helikopteria sammutustöissä. Lisäksi Eurajoealla oli iso palo, Lyttinen luettelee.

Helsingin pelastuslaitoksen mukaan vuorokauden aikana Helsingissä on ollut yhdeksän maastopaloa.

– Luonnossa on nyt todella kuivaa ja metsäpalovaroitukset ovat voimassa. Varovaisuuteen kehotetaan, Lyttinen sanoo.