3000 työntekijän yt-neuvottelut alkavat Rovaniemellä – irtisanomisia voi tulla

Irtisanomisia ei voida sulkea pois, vaikka niitä pyritäänkin välttämään, kerrotaan kaupungilta.

yhteistoimintamenettely
Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen
Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen sanoo, että säästöjä haetaan ensin muilla keinoin kuin irtisanomisilla.Rovaniemen kaupunki

Rovaniemen kaupunki aloittaa yhteistoiminta-neuvottelut maanantaina. Vähennystarve on arviolta 52 henkilötyövuotta ja säästötavoite on 2,5 miljoonaa euroa vuodessa.

– Irtisanomisia ei voida sulkea pois, vaikka niitä pyritäänkin välttämään. Ensisijaisesti selvitetään kuitenkin muita keinoja, kuten esimerkiksi lomautuksia tai sitovia palkattomia vapaita, Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen sanoo.

Neuvottelut koskevat kaikkia kaupungin työntekijöitä, joita on noin 3000. Tarkalleen kaupungin palkkalistoilla oli viime vuonna 3164 henkilöä. Koska jotkut tekevät osa-aikaista työtä, henkilötyövuosia oli yhteensä 2929. Henkilötyövuosia aiotaan siis vähentää alle kaksi prosenttia.

Kaupungin rahat eivät riitä

Tärkeimpänä syynä yt-neuvotteluihin on Rovaniemen huonontunut taloustilanne eli suomeksi kaupungin tulot eivät riitä menoihin.

Viime vuonna kaupunki teki surkeimman taloudellisen tuloksen kertaakaan sitten Rovaniemen kuntaliitoksen vuonna 2006. Kaupungin talous painui 22 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

– Tänä vuonna alijäämää on tulossa jälleen kaksinumeroinen luku [miljoonissa euroissa]. Tähän vaikuttaa esimerkiksi erikoissairaanhoidon menojen nousu 5-6 miljoonalla eurolla ja kaupungintalon poistot, Lotvonen sanoo.

Kaupunki on myös muuttamassa organisaatiotaan. Suunnitelmissa on esimerkiksi vähentää lautakuntia.

Yt-neuvottelut kestävät lain vaatimat kuusi viikkoa eli valmista pitäisi olla syyskuun puolivälissä.

Säästöjä ensi vuonna?

Neuvottelujen jälkeen asia siirtyy päätettäväksi Rovaniemen kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle osana ensi vuoden talousarviota. Säästötoimet astuvat voimaan ensi vuonna.

Kaupungissa pohdittiin yt-neuvottelujen aloittamista jo viime talvena, mutta lopulta päätös syntyi kesäkuussa.