Hyppää sisältöön

Rehevöityneen Rautalampi-järven kalakuolemille ei yhtä selvää syytä – poliisi ei epäile rikosta

Rannoille ajautuneet kalat ovat kuolleet muutama päivä sitten.

Kuolleita kaloja Rautalampi-järven rannalla maanantaina aamulla. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Rautalampi-järvestä löytyneiden kuolleiden kalojen kuolinsyystä saadaan lisätietoa muutaman viikon päästä. Alustavissa tutkimuksissa ei ole löytynyt syytä epäillä rikosta.

Poliisi jatkaa asian selvittämistä yhdessä muiden viranomaisten kanssa ja toivoo myös yleisöltä mahdollisia vihjeitä. Jos syytä tulee, tehdään päätös esitutkinnan aloittamisesta myöhemmin.

– Veden laadun tutkimuksista ei löytynyt viitteitä ulkopuolisesta tekijästä, mutta täytyy muistaa, että kyseessä on osin alustava tutkimus. Odotamme vielä myöhempiä tuloksia, ja asiantuntijoiden lausuntoja niistä, kertoo rikoskomisario Johanna Parviainen Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Ruokaviraston johtava asiantuntija Satu Viljamaa-Dirks vastasi kuolleista kaloista otetuista näytteistä.

– Katsoimme kaloja ja niissä ei näkynyt tarttuvia kalatauteja. Erityisesti IHN-virus katsottiin ja sitä ei ole tässä vaiheessa syytä epäillä, Viljamaa-Dirks kertoo.

Pohjois-Savon Ely-keskuksen biologi Ilpo Käkelän mukaan vedestä mitattiin pH-arvot, ja ne olivat suhteellisen korkeat. Tulos kertoo leväkukinnasta, mikä oli silminnähtävää jo paikan päällä. Vesituloksista ei löytynyt tässä vaiheessa selkeää tekijää kalakuolemille.

Veden lämpötila oli järvessä muutama päivä sitten vielä melko korkea. Raportin mukaan noin 26–30 astetta.

– Tulokset vastasivat aiempien vuosien tuloksia. Voisi sanoa, että tasaisen huonoa kehitystä järvessä, Käkelä sanoo.

Ensimmäiset havainnot kalakuolemista tehtiin keskiviikkoiltana. Rannoille alkoi ajautua suurempia määriä kaloja torstain ja perjantain aikana. Rannan asukkaat siivosivat kuolleita kaloja viikonloppuna.

Viranomaisten ja alueen asukkaiden tiedossa ei ole aiempia vastaavia kalakuolemia Rautalampi-järveltä.

Kuolleet kalat huuhtoutuneet rannoille

Pohjois-Savon Ely-keskuksen hydrobiologi Veli-Matti Vallinkosken mukaan järvi on matala ja kooltaan noin 160 hehtaaria. Siinä on muutama syvempi kohta, mutta nekin ovat korkeintaan 6–7 metrin syvyisiä.

Vesitilavuus on melko pieni ja valuma-alue iso, jopa 4 000 hehtaaria. Alueella on paljon peltoviljelyä.

– Järven tilanne ei ole kovin hyvä, ja sillä on tyypillisiä rehevöityvän järven ongelmia. Ravinnetasot ovat korkealla ja lopputalvesta happi käy vähiin, Vallinkoski kertoo.

Rannalle ajautunut kalamassa kuvaa Rautalampi-järven kalatilannetta hyvin.

– Järvessä on pientä kalaa. Särkeä pääasiassa, ahventa ja haukeakin. Särkien määrää on yritetty vähentää hoitopyyntejä tekemällä, Vallinkoski kertoo.

Rautalampi-järvi on kooltaan pieni. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Kuolleet kalat ovat ranta-alueella hygieniahaitta, mutta Vallinkosken mukaan on silti hyvä, että ne kulkeutuvat rantaan. Rannoilta on siivottu viikonlopun aikana useampi tuhat kiloa kaloja.

Vallinkoski kävi maanantaina järvellä ja tutki järven pohjaa veneestä käsin.

– Kokeilin ja kaivelin pohjia, eikä sieltä noussut kuolleita kaloja. Niitä näkyy olevan tuulen alapuolisella rannalla. Kun kala kuolee, se kaasuuntuu ja nousee pintaan. Kyllä ne pääosin kulkeutuvat rantaan.

Rautalammin kunnan nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun) ohjeistetaan, että kaloja ei missään nimessä saa käyttää ihmisten tai eläinten ravinnoksi. Myös veden käyttämistä tai siinä uimista tulee toistaiseksi välttää.

Kuolleita kaloja on siivottu viikonlopun aikana kunnan tuomiin keräyssäiliöihin. Kuva: Pekka Niiranen / Yle

Aiempia kalojen joukkokuolemia

Rautalampi-järven laajuiset tuhansien kilojen kalakuolemat ovat Suomessa harvinaisia. Viime vuosina järvikaloja on kuollut pienempiä määriä esimerkiksi veden pH-arvon muutosten ja happivajeen vuoksi.

Kainuussa Kajaanin Kuluntajärveltä löydettiin maaliskuussa 2019 runsaasti kuolleita kaloja. Kainuun Ely-keskuksen mukaan veden pH-arvot olivat kunnossa. Kalojen epäiltiin kuolleen happikatoon.

Joulukuussa 2018 Eurajoessa tapahtuneiden kalakuolemien syyksi epäiltiin veden muuttunutta pH-arvoa. Varsinais-Suomen Ely-keskuksen mukaan joen pH-arvo oli matalimmillaan alle viisi. Taustalla olivat vähentyneet sateet, pohjaveden pinnan lasku ja pelloilta valunut hapan aines.

Rautalampi-järven rannalla on vielä maanantainakin runsaasti kaloja. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Tampereen Mikkolanlammista löytyi noin 200 kiloa kuollutta kalaa lokakuussa 2018. Lampi kemikalisoitiin aiemmin, jotta sen fosforipitoisuus laskisi. Kalat kuolivat toimenpiteestä johtuvaan pH-arvon laskemiseen.

Vesilahden Pyhäjärvellä löytyi kuolleita kaloja elokuussa 2018. Pirkanmaan Ely-keskuksen asiantuntijoiden mukaan kalat kuolivat hellestressin, loisten ja täiden vuoksi.

Vihdin Enäjärvellä koettiin kesällä 2018 ensin simpukoiden joukkokuolema. Muutama viikko sen jälkeen pintaan alkoi nousta satoja kiloja kuolleita kaloja. Syyksi epäiltiin runsasta sinileväkukintaa, jonka aiheuttivat kaksi myrkyllistä leväsukua. Myös hapenpuutetta epäiltiin.

Juttuun täydennetty klo 16.40 Ruokaviraston ja Pohjois-Savon Ely-keskuksen kommentit.

Lue myös:

Kuolleiden kalojen kulkeutuminen Rautalammin keskustaan estetään verkoin

Kalojen joukkokuolema uhkaa suomalaisjärviä, varoittaa tutkija ja kertoo, mitä kuka tahansa voi asialle tehdä