1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. parta

Parrakas mies ei häpeä hoitaa ulkonäköään: "Parran laittamiseen voi kulua enemmän aikaa kuin naisella meikkaamiseen"

Miehet satsaavat yhä enemmän partojensa ulkonäköön. Se työllistää parturiliikkeitä ja kasvattaa hoitotuotteiden kysyntää.

Yhä useampi mies käy siistityttämässä partansa partamuotoilijalla. Parturi-kampaaja Elina Kauria siistii paljon partoja. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Lahtelaisessa kampaamossa parturi-kampaaja Elina Kaurian leikkuukone surisee väsymättä. Työn alla on tällä kertaa parta. Asiakkaan kasvoja peittävä kokoparta saa tottunein liikkein siistimmän ulkoasun.

Yhä useampi mies turvautuu partansa siistimisessä ammattilaisen apuun. Ehkä hieman yllättäen suurin into partamuotoiluihin ei ole nuorilla, muotitietoisilla hipstereillä.

Partamuotoilijan asiakaskunnan ydin on toki yli 25–30-vuotiassa, mutta merkittävä osa asiakkaista on keski-ikäisiä "pukumiehiä".

– Asiakkaissa on paljon keski-ikäisiä miehiä, jotka tahtovat pitää itsestään huolta. Heidän työnsä on usein sellainen, jossa ulkonäön edellytetään olevan siistitty, Kauria kertoo.

Partamuotoilijoiden asiakkaista merkittävä ryhmä ovat keski-ikäiset miehet, joiden on työnsä vuoksi näytettävä siisteiltä. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Siisti mies on siisti

Suomen Hiusyrittäjissäkin miesten aktiivisuus on huomattu. Tarkkaa tutkimus- tai tilastotietoa miesten parranhoitoinnokkuudesta ei ole, mutta miesten osuuden tiedetään kasvaneen.

Etujärjestön toiminnanjohtaja Marja Liimatainen kertoo, että alalla on huomattu miesten tahtovan vaikuttaa omaan ulkonäköönsä yhä enemmän, ja partaa hoidatetaan siinä missä hiuksiakin.

Partapalveluiden kysyntä voisi Liimataisen mukaan kasvaa enemmänkin, mutta varsinkin pienemmillä liikkeillä tarjontaa on hankala kasvattaa, koska parranhoitoon tarvitaan esimerkiksi omanlaisensa parturintuoli. Se on hankintahinnaltaan kallis.

Elina Kauria työskentelee Studio Savon & Eko -nimisessä kampaamossa. Talo työllistää 13 parturi-kampaajaa, ja heistä neljä tekee partamuotoiluja. Liike aikoo panostaa jatkossa vieläkin enemmän miehiin. Uusia työntekijöitä palkatessa kampaamoyrittäjä Kati Mouhu edellyttää parranmuotoilutaitoja.

– Muutamassa vuodessa miesten osuus kaikista kampaamoasiakkaista on meillä kasvanut viidestä kymmeneen prosenttia. Ja partapalveluiden kysyntä on kasvanut niin paljon, että se voisi työllistää yhden parturin täyspäiväisesti tämän kokoisessa liikkeessä, Mouhu kertoo.

Riihimäkeläinen Partawa valmistaa partaöljyjä. Raaka-aineet tulevat ulkomailta, mutta reseptit ovat omia ja öljyt pullotetaan itse. Pullotustouhussa yrittäjä Mika Poikonen. Kuva: Mika Moksu / Yle

Saippuat, öljyt ja vahat aseina rehottavia karvoja vastaan

Partojen siistiminen ammattilaisella on vain yksi osuus parranhoitobuumista. Moni mies huolehtii parrastaan erilaisilla hoitoaineilla. Tavallisten markettienkin kosmetiikkaosastoille on ilmestynyt monenlaisia partatuotteita.

Vain muutama vuosi sitten tarjolla oli usein vain parranajoon liittyviä tuotteita. Nyt hyllyissä on partasaippuoita, partaöljyjä ja muotoiluun tarkoitettuja vahoja. Niiden kasvavasta kysynnästä kertoo sekin, että monet kosmettiikateollisuuden suurbrändit ovat laajentaneet valikoimaansa partatuotteisiin.

Partabuumi on poikinut myös kotimaista yrittäjyyttä. Esimerkiksi partaöljyjä valmistaa muutama pienyritys. Yksi niistä on riihimäkeläinen Partawa.

Partaöljy syntyy pitkälti käsityönä. Partawassa autteleva Jesse Korhonen tarkastelee pullotetun öljyn laatua. Kuva: Mika Moksu / Yle

Partawa syntyi pari vuotta sitten. Kipinä partaöljyjen valmistukseen syttyi, kun yrityksen perustaja Mika Poikonen sai joululahjaksi pullon partaöljyä. Hän oli tuskaillut pitkään oman partansa kanssa. Sen kasvu sai ihon kutisemaan ja hilseilemään ja partaöljy helpotti oireita.

Poikonen tutkaili öljypullon tuoteselostetta ja totesi sen koostumuksen olevan melko yksinkertainen. Hän toimi jo hierojayrittäjänä yhdessä äitinsä kanssa. Äiti Tarja Poikonen-Tennilä lähti mukaan myös Partawaan, ja lisäksi mukaan haalittiin pari Mika Poikosen kaveria.

Muutaman tuhannen euron alkupääomalla öljynvalmistus alkoi hierontaliikkeen takahuoneessa. Ensimmäisenä täytenä toimintavuonna öljypulloja lähti kauppoihin 3000, ja vauhti kiihtyy.

– Tuotteen saaminen kauppojen hyllyihin oli yllättävän helppoa. Otin aluksi yhteyttä parta-alan pioneeriyritykseen Dick Johnsoniin, heidän kauttaan aukeni moni ovi, Poikonen muistelee.

Partawan liike-idea syntyi tarpeesta hoitaa omaa partaa. Mika Poikosen (vas.), Jesse Korhosen ja kumppaneiden yritys onnistui saamaan tuotteensa helposti kauppojen hyllyille. Kuva: Mika Moksu / Yle

Ulkonäön hoitaminen ei enää hävetä

Parrakkuus on siis poikinut bisnestä. Pelkkä muodikkuus ei silti selitä ilmiötä. Sekä hiusalan etujärjestössä, kampaamoliikkeessä että partaöljyverstaassa nähdään keskeiseksi syyksi miehissä tapahtuneen asennemuutoksen. Ennakkoluulot ulkonäöstä huolehtimiseen ovat hälvenneet myös varttuneemmissa ikäluokissa.

– Partapalveluiden lisäksi kosmetologin vastaanotolle tulee enemmän ja enemmän miehiä ihonhoitoon. Jotenkin se kokonaisuus, iho, hiukset ja parta ymmärretään niin, että niillä saa aikaan tarvittaessa isonkin muodonmuutoksen, sanoo kampaamoyrittäjä Kati Mouhu.

– Partoihin liittyy paljon yhteisöllisyyttä. Miehet puhuvat parroista paljon ja niitä vertaillaan. Moni tuttu sanookin, että parrasta huolehtimiseen kuluu enemmän aikaa kuin naisilta meikkaamiseen, partaöljy-yrittäjä Poikonen naurahtaa.

Lue myös:

Ihmisen taistelu karvoja vastaan kertoo niiden merkityksestä

Parrakkaat miehet joutuvat kestämään ikävää piikittelyä töissä: "Tervehdys oli joka kerta ISIS-tyyliin allahu akbar"