Yhdysvaltain joukkoampumisten jälkipyykki on alkanut: El Pason uhreista seitsemän meksikolaisia, Ohion ampujan nuoruus oli ongelmallinen

El Pason joukkoampuminen oli todennäköisesti viharikos. Ohion ja Chicagon tekijöiden motiiveista ei ole tietoa.

Yhdeksän ihmistä kuoli joukkoampumissa ravintolakadulla Ohiossa. Kuva: Megan Jelinger / AFP

Yhdysvalloissa toivutaan viikonlopun joukkoampumisista, joissa kuoli yhteensä 30 ihmistä.

El Pasossa Texasissa kiväärillä aseistautunut mies surmasi 20 ihmistä ja haavoitti 26 ihmistä lauantaina aamupäivällä. Teon epäillään olleen viharikos, sillä juuri ennen ampumista tekijä julkaisi verkossa latinoyhteisöä kohti hyökkäävän manifestin.

Kuolonuhreista seitsemän on meksikolaisia. Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obrador on tuominnut teot ja kritisoinut Yhdysvalloissa tapahtuvaa umpimähkäistä aseiden käyttöä.

Cloudflare katkaisee yhteydet äärioikeiston suosimalle verkkosivulle

El Pason ampuja julkaisi ennen tekojaan verkossa rasistisen manifestin ääriajattelijoiden suosimalla verkkosivustolla.

Meksikon presidentti on tuominnut ankarasti El Pason joukkoampumisen. Kuva: Mark Ralston / AFP

Sisällönjakeluverkko Cloudflare on kertonut lopettavansa palvelujen tuottamisen kyseiselle sivustolle ja tuominnut sivustolla tapahtuva toiminnan laittomaksi.

– Perustelu on selkeä. He ovat osoittaneet toimivansa laittomasti, ja se piittaamattomuus on saanut aikaan lukuisia traagisia kuolemia, Cloudflaren toimitusjohtaja Matthew Prince perustelee.

Äärioikeiston suosima sivuston on aiemminkin toiminut ampumisten innoittajana.

Sivuston perustaja Frederick Brennan on todennut, että sivusto pitäisi sulkea sen sisällön ja siitä aiheutuvien tapausten vuoksi, kertoo uutistoimisto AFP.

Brennan on jo aiemmin katkaissut yhteytensä sivustoon. Nykyään sivustoa pyörittää Yhdysvaltain armeijan veteraani Jim Watkins.

Ohion uhreista kuusi afroamerikkalaisia

Daytonissa Ohiossa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä ravintola-alueella tapahtunut joukkoampuminen vaati yhdeksän uhria, joista kuusi oli afroamerikkalaisia.

Daytonin joukkoampuminen tapahtui yöllä vilkkaalla ravintola-alueella. Kuva: Megan Jelinger / AFP

Lisäksi ainakin 27 haavoittui. Haavoittuneista neljä on vakavassa tilassa ja yksi kriittisessä tilassa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Teon motiivista ei kuitenkaan ole tietoa, ja sen arvailu tässä vaiheessa olisi vastuutonta, poliisi on painottanut.

Viranomaiset ovat arvioineet, ettei 24-vuotias ampuja ole ehtinyt valikoida uhrejaan, sillä tapahtumat etenivät nopeasti. Baarikadulla partioineet poliisit puuttuivat ampumiseen reilusti alle minuutissa.

Ohion ampujan nuoruusvuosista liikkuu hämäriä tietoja

Daytonin ampuja käytti teoissaan kivääriä, jonka hän oli ilmeisesti hankkinut laillisesti. Poliisi on jo aiemmin kertonut, ettei miehen taustoissa ole ollut mitään sellaista, mikä olisi estänyt häntä hankkimasta asetta.

Ampujasta liikkuu kuitenkin tietoja, joiden mukaan hänen nuoruutensa olisi ollut ongelmainen. Uutistoimisto Reuters kertoo ampujan muun muassa uhanneen luokkakavereitaan.

Ampujan kerrotaan laatineen lukioaikoinaan vuonna 2012 nimilistoja henkilöistä, jotka hän haluaisi tappaa tai raiskata. Uutistoimisto AP nojaa tietonsa ampujan kahteen nimettömään lukioaikaiseen luokkakaveriin, jotka kertovat, että ampuja olisi myös joksikin aikaa erotettu koulusta tapausten jälkeen. Uutistoimisto ei ole saanut vahvistettua tietoa viranomaisilta tai kouluista.

Koulun vessasta löytyneistä listoista käynnistettiin vuonna 2012 rikostutkinta, mutta tiedossa ei ole, miten tutkinta päättyi. Viranomaiset ovat vahvistaneet, että ampuja on käynyt koulua kyseisellä alueella.

Ampujaa on kuvailtu myös kiltiksi ja fiksuksi nuoreksi mieheksi.

30 kuoli viikonlopun joukkoampumisissa

Viikonloppu Yhdysvalloissa oli verinen, sillä El Pason ja Ohion tapausten lisäksi myös Chicagossa ammuskeltiin.

Seitsemän ihmistä haavoittui, kun paikallisessa puistossa ollutta ihmisjoukkoa ammuttiin ohi ajaneesta autosta.

Viikonlopun joukkoampumiset ovat jälleen herättäneet keskustelun Yhdysvaltain aselaeista. Presidentti Donald Trump on jo aiemmin kuvaillut tekijöitä "henkisesti sairaiksi". Trump pitää tänään tiedotustilaisuuden Suomen aikaa kello 17.

Lue lisää: