Puhtaammat käryt nokkaan – pienkonebensan myynti kasvaa, vaikka se on tuplasti kalliimpaa

Budjettiriihessä ratkennee, kiristyykö liikennepolttoaineiden verotuksen ohessa myös alkylaattibensiinin verotus.

polttoaineet
Bensiinikäyttöinen ruohonleikkuri.
Pienmoottoribensiiniä voi käyttää muun muassa useimmissa ruohonleikkureissa. Kuvituskuva. Mint Images / AOP

Moni polttomoottorikäyttöinen työkone puskee pakokaasunsa lähes käyttäjänsä nenän alle.

Itsestään selvää siis on, että pienkoneissa käytettävillä poltto- ja voiteluaineilla on merkitystä sekä ympäristön että työsuojelun kannalta.

Polttoaineeksi niin kaksi- kuin nelitahtisillekin pienmoottoreille on useamman kymmenen vuoden ajan ollut tarjolla kalliimpaa, mutta tavanomaista moottoribensiiniä vähemmän haitallisia aineita sisältävää alkylaattibensiiniä. Esimerkiksi K-Rauta myy tätä pienkonebensiiniä 3,39 euron litrahinnalla.

Verohallinnon tilastojen mukaan sen myyntimäärät ovat kasvussa. Enimmillään kulutusmäärät ovat hypähtäneet jopa miljoonalla litralla vuodessa.

Pienmoottoribensiinin myynti vuosina 2014–2018 -grafiikka
Joonas Haverinen / Yle

Myös kuluvana vuonna pienmoottoribensiinin myynti on jatkanut kasvuaan. Tammi-kesäkuun myynti oli 4,2 miljoonaa litraa, kun vuosi sitten vastaava luku oli 3,9 miljoonaa litraa.

Muun muassa Neste Oyj:stä kerrotaan, että sesongit ja kelit vaikuttavat tuotteen menekkiin. Kesäkuukausina tuotetta myydään mittarista noin viisinkertaisesti enemmän verrattuna kylmimpiin talvikuukausiin.

Mittarimyyntiä laajemmin eri valmistajien pienmoottoribensiiniä myydään kanistereissa.

Syksyllä myyntiä nostaa pienmoottoribensiinin soveltuvuus moottoreiden säilytys- ja seisonta-ajan bensiiniksi, sillä se ei haihdu kuten tavallinen autobensiini.

Pienmoottoribensiinin verotus on ollut vuodesta 2011 saakka tavanomaisen bensiinin verotusta kevyempää. Esimerkiksi viime vuonna 6,7 miljoonasta pienmoottoribensiinilitrasta valmisteveroja kertyi noin 3,4 miljoonaa euroa.

Puuta sahataan moottorisahalla.
Jos työkoneessa on aiemmin käytetty tavallista bensiiniä, saattaa pienmoottoribensiiniin siirtyminen edellyttää moottorin säätämistä uudelleen.Terri Niemi / Yle

Pienmoottoribensiini on verottajan kannalta pieni tuoteryhmä. Tavanomaisten moottoribensiinien – eli käytännössä 95E10:n ja 98E5:en – noin 1,7 miljardin litran myyntimäärä kartutti valtion valmisteverotuloja noin 1,2 miljardilla eurolla.

Kuten polttoaineverot yleensä, myös pienmoottoribensiinivero koostuu hiilidioksidiverosta, energiasisältöverosta ja huoltovarmuusmaksusta. Verohallinnossa ei vielä tiedetä, vaikuttaako hallituksen kaavailemat liikennepolttoaineveron kiristykset myös pienmoottoribensiinin verotukseen. Asia ratkennee syyskuussa budjettiriihessä.

Neste Oilin Naantalin jalostamo
Muun muassa Neste on valmistanut pienkonebensiiniä Naantalin jalostamollaan vuodesta 1990.Simo Kymäläinen / Yle

Käytännössä pienmoottoribensiinin valmisteveron tilittävät valtiolle valtuutetut varastonpitäjät, joita on noin viitisentoista.

Suurin osa verokertymästä karttuu suurimpien öljy-yhtiöiden maksuista. Verohallinto on vastannut valmisteverotuksesta vuodesta 2017 alkaen – siihen saakka valmisteveroasioista huolehti Tulli.