Tatuointivärejä säätelee sama laki kuin liimoja ja automaaleja – turvallisuuden valvominen jää paljolti ammattilaisten käsiin

Ihotautien erikoislääkäri näkee työssään pahojakin tatuointireaktioita. Vastuullinen tatuoija ostaa värinsä tukusta.

tatuointi
Tatuointi, tatuointikone
Tatuointivärejä säätelee kemikaalilainsäädäntö, joka ei ota huomioon, että aine on tarkoitus laittaa ihon alle.Eeva Kuivas / Yle

– Ota tatuointi paikassa, jossa tiedetään mitä tehdään, äläkä jonkun Pentin keittiön pöydällä. Ei siinä ole silloin mitään riskiä, torniolainen tatuointiyrittäjä Janne Kvist täräyttää.

Tatuointivärien turvallisuus on selvästi kiistelty aihe. Viisi ammattitatuoijaa kieltäytyi haastattelusta.

Olemme saapuneet Red & white ink -tatuointiliikkeeseen Tornioon. Tatuointikone surisee, Kvist dippaa sitä musteessa ja piirtää tarkan viivan asiakkaan iholle.

Valitettavasti markkinoilla on tarjolla myös paljon musteiden tuotekopioita, joiden sisällöistä ei ole mitään tutkittua tietoa.

Tatuointivärien maahantuoja Juha Sihvo

Hän ei tunnista tatuoinnissa riskejä.

– Ainut riski on, ettet saa kaunista työpaikkaa Hesburgerilta, jos tatuoit naamasi.

Tukesin nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun) kuitenkin selviää, että tatuointiväreistä on löydetty esimerkiksi syöpää aiheuttavia, perimää vaurioittavia ja lisääntymiselle vaarallisia aineita.

Ei omaa lainsäädäntöä

Suomessa tatuointiväreille ei ole omaa lainsäädäntöä, vaan niitä säätelee kemikaalilainsäädäntö (siirryt toiseen palveluun). Niitä koskevat näin ollen samat rajoitukset kuin esimerkiksi liimoja ja automaaleja. Laki ei siis juurikaan rajoita kemikaaleja, joita tatuointivärit saavat sisältää.

Ihon alle laitettavat tatuointivärit saavat sisältää sellaisia aineita, jotka kosmetiikassa ovat kiellettyjä, esimerkiksi raskasmetalleja. Allergia-, Iho- ja Astmaliiton mukaan (siirryt toiseen palveluun) vain noin 30 prosenttia tatuoinneissa ja kestopigmentoinneissa käytettävistä väriaineista on sallittu kosmetiikassa. Suurin osa on sen sijaan kehitetty esimerkiksi maaleja ja tekstiilejä varten.

tatuointivärejä laatikossa
Tatuointialan ammattilaiset tilaavat värinsä luotettavilta maahantuojilta.Eeva Kuivas / Yle

– Olemme joskus pohtineet, eivätkö tatuoinnit voisi kuulua kosmetiikkalainsäädännön (siirryt toiseen palveluun) alle, mutta siellä on säädetty tiukkaan, ettei kosmetiikkaa ole tarkoitettu laitettavaksi ihon alle, Tukesin kuluttajatuotteiden ylitarkastaja Anna Vuori sanoo.

Hän ajattelee tatuoinnin ottamisen olevan puutteellisesta lainsäädännöstä huolimatta turvallista. Tukes ei ole saanut ilmoituksia väreistä aiheutuneista haittavaikutuksista.

– Vaikkei lainsäädäntö sitä edellytä, ei tarkoita että värit olisivat yhtään sen huonompia tai vaarallisempia.

Kiinamusteita käyttävät vain harrastelijat

Suomessa pääosan tatuointiväreistä toimittaa Nordic Tattoo Supplies (siirryt toiseen palveluun), joka ostaa värit suoraan valmistajalta tai valmistajan jakelukeskuksesta. Yrittäjä Juha Sihvon mukaan tuotevalikoimaan valitaan tunnettujen valmistajien musteita, jotka on todettu turvalliseksi esimerkiksi sertifikaattien avulla. Tukun tilaamat värit on valmistettu Euroopan unionissa ja Yhdysvalloissa.

Sihvo ei halua ottaa kantaa muiden kuin omien tatuointiväriensä turvallisuuteen, sillä tatuoijat voivat tilata musteensa miltä tahansa tukulta mistä tahansa maasta.

– Valitettavasti markkinoilla on tarjolla myös paljon musteiden tuotekopioita, joiden sisällöistä ei ole mitään tutkittua tietoa. Nämä musteet valmistetaan useimmiten Kiinassa ja niitä on saatavilla edulliseen hintaan esimerkiksi eBay -verkkokaupasta, hän kertoo sähköpostitse.

Sihvon mukaan kopiomusteet ovat yleisesti harrastelijoiden käytössä, mutta ammattilaistatuoijat eivät niitä käytä.

Janne Kvist, tatuoija
Tatuointiyrittäjä Janne Kvistin mielestä tatuointiväreissä ei ole riskejä.Eeva Kuivas / Yle

Tatuointiyrittäjä Janne Kvist kehottaa kiinnittämään huomiota myyjän lisäksi hintaan. Alle 20 euron muste ei välttämättä ole sitä, miksi sitä väitetään.

– Kaikki tekevät rahaa tatuointiväreillä, joten mukaan mahtuu kusipäitäkin, Kvist toteaa.

Mikäli muste on aito, saa tatuoija maahantuojalta todistuksen musteen mukana.

Tukut seuraavat turvallisuusilmoituksia

Euroopan alueella tatuointiväreistä on löydetty esimerkiksi vaarallisia raskasmetalleja sekä atsovärejä (siirryt toiseen palveluun). Jäsenvaltioiden vaaralliseksi ilmoittamat tatuointivärit on listattu Euroopan komission ylläpitämään safety gate -järjestelmään (siirryt toiseen palveluun).

Euroopan neuvosto on laatinut päätöslauselman (siirryt toiseen palveluun), joka antaa suosituksia tatuointiväreille. Vaikkei Suomi ole ottanut lauselmaa osaksi lainsäädäntöään, maan isoimmat tukut noudattavat sitä vapaaehtoisesti.

Niitä ei myytäisi, jos ne aiheuttaisivat oikeasti syöpää. Itsellänikin on jonkin verran väriä, enkä ole saanut sitä.

Tatuointiyrittäjä Janne Kvist

Anna Vuoren mukaan suuret tukut myös seuraavat aktiivisesti safety gate -ilmoituksia.

– He ovat aika hyvin kartalla ilmoituksista ja haluavat ettei vastaavanlaisia tuotteita ole heidän omissa valikoimissaan.

Nordic Tattoo Supplies -tukku seuraa safety gate -listan lisäksi Yhdysvaltojen vastaavaa FDA-listaa (siirryt toiseen palveluun) päivittäin.

– Mikäli maahantuomiamme tuotteita listoille ilmestyy, poistamme tuote-erän myynnistä. Olemme tuotteen hankkineisiin asiakkaisiin yhteydessä ja teemme asiaan kuuluvan takaisinvedon markkinoilta, yrittäjä Juha Sihvo kertoo.

Punainen väri aiheutti allergian

Ihotautien erikoislääkäri Nicolas Klugerin mukaan yleisin tatuointivärien aiheuttama reaktio on allergia, joka aiheuttaa kutisevan ihottuman tatuointiin. Se voi puhjeta heti, kuukausien tai jopa vuosien päästä tatuoinnin ottamisesta. Niin kävi rovaniemeläiselle Sanna Jokiselle.

Vuosi tatuoinnin ottamisen jälkeen Jokisen tatuointi alkoi turvota ja kutista. Luottotatuoijan kanssa käydyn keskustelun jälkeen syylliseksi arveltiin violetissa olleen punaisen värin ja hormoonikierrukan yhteisvaikutusta.

punainen väri, allerginen reaktio, tatuointi, turvonnut
Sanna Jokisen tatuointi on turvoksissa ja kutisee vielä useiden vuosien jälkeenkin.Eeva Kuivas / Yle

Nyt kolme vuotta myöhemmin Jokisen tatuointi kutisee yhä.

– Yritän välttää raapimista, mutta se on hyvin hankalaa. Se tuntuu aivan sairaan hyvälle.

Osassa tatuointiyrittäjä Janne Kvistin väripulloista ilmoittaakin, että aine voi aiheuttaa allergisen reaktion. Ikävän tuntuisen reaktion voi yrittäjän mukaan saada yksi tuhannesta. Hänen käsittelyssään reaktioita ei ole kuitenkaan enää viime vuosina tullut.

– Vähän kuin tökkäisisit nokkoseen käden, hän kuvailee tunnetta.

Kortisoni auttaa

Nicolas Kluger hoitaa vastaanotollaan Pariisissa noin 50 potilasta vuodessa. He kaikki saapuvat hoidettavaksi tatuointiongelman takia. Yleensä hän tapaa potilaita, jotka ovat saaneet ison reaktion, pienen kutinan takia ei vastaanotolle saavuta.

– Ei näin pienen takia lähdetä lääkäriin, Sanna Jokinenkin ajattelee.

Kluger näkee tapauksia, joissa tatuointi on raavittu verille.

– Voi olla etten enää näe, miltä tatuointi alun perin näytti, koska se on tuhoutunut ja koholla, hän kertoo.

Hoito aloitetaan muutaman kuukauden kuurilla vahvaa kortisonivoidetta. Mikäli se ei riitä, annetaan kortisonipistos. Aina sekään ei riitä. Tällöin Kluger keskustelee potilaan kanssa mahdollisuudesta poistaa tatuointi kirurgilla tai laserilla.

Olemme joskus pohtineet, eivätkö tatuoinnit voisi kuulua kosmetiikkalainsäädännön alle, mutta siellä on säädetty tiukkaan, ettei kosmetiikkaa ole tarkoitettu laitettavaksi ihon alle.

Tukesin kuluttajatuotteiden ylitarkastaja Anna Vuori

Tatuoinnin poisto on käynyt myös Sanna Jokisen mielessä.

– Se on niin hirveän kallista, ettei minulla ole ehkä varaa siihen.

Myös Jokinen on hakenut apua kortisonista, joka helpottaa kutinaa. Vahvaa ainetta ei kuitenkaan voi käyttää jatkuvasti. Tulevissa tatuoinneissaan hän yrittää välttää punaista väriä. Sitä suosittelee myös ihotautilääkäri.

– Samaa väriä ei saa ottaa uudestaan iholle, sillä se voi aiheuttaa riskireaktion.

Turvallisuudesta kysytään vain harvoin

Juha Sihvon tukku saa harvoin kysymyksiä tatuointivärien turvallisuudesta. Ammattitatuoijilta tulee joitakin kyselyjä vuosittain, silloin tällöin yhteyttä ottaa myös tatuointia harkitseva yksityishenkilö.

Jotkut kysyvät asiaa suoraan tatuoijalta.

– Ei sitä yleensä kysytä. Ihmiset luottavat, että alan liikkeessä tiedetään, mitä tehdään. Niin sen pitäisi ollakin.

Mikäli tatuoitava haluaa varmistua ihonsa alle laitettavan värin turvallisuudesta, voi hän tiedustella tatuoijalta, ovatko värit Euroopan neuvoston laatiman päätöslauselman mukaisia. Allergian varalta tatuoijalta voi myös pyytää testiä, jolloin tatuoija altistaa asiakasta värille ennen tatuointia.

tatuointi, tatuoi
Tatuointien sisältämistä kemikaaleista ei juurikaan tiedetä.Eeva Kuivas / Yle

Myös ihotautilääkäri Nicolas Klugerilla itsellään on tatuointeja. Hänen ratkaisunsa on hakeutua hyvin työskentelevälle tatuoijalle, joka ostaa testattuja värejä tukusta.

– Jos olet stressaantunut, voit pyytää tatuoijalta nähtäväksi paperin, josta selviää että tuote on testattu. Tatuoija saa sen musteen mukana, Kluger vinkkaa.

Euroopan kemikaaliviraston mukaan (siirryt toiseen palveluun) tatuoijan pitää pystyä antamaan kattavasti tietoa käyttämistään väreistä kuten mahdollisista terveysriskeistä.

Tukes testaa tatuointivärejä

Tatuoinnin ottaminen on ihotautilääkärin näkökulmasta turvallisempaa kuin aiemmin. Kluger ei olisi huolissaan tatuointeihin usein liitetystä syöpäriskistä, sillä yhteyttä ei ole pystytty tieteellisesti todistamaan.

Tatuointiyrittäjä Janne Kvistkään ei usko tatuointivärien ja syövän väliseen yhteyteen.

– Niitä ei myytäisi, jos ne aiheuttaisivat oikeasti syöpää. Itsellänikin on jonkin verran väriä, enkä ole saanut sitä.

Koska Suomessa ei ole omaa lainsäädäntöä tatuointiväreille, ei niitä ole myöskään testattu aktiivisesti. Niinpä tatuointien sisältämistä kemikaaleista ei juurikaan tiedetä.

Jos olet stressaantunut voit pyytää tatuoijalta nähtäväksi paperin, josta selviää että tuote on testattu.

Ihotautien erikoislääkäri Nicolas Kluger

Tukes on talvesta lähtien tutkinut Suomessa käytössä olevia tatuointivärejä. Tutkimuksen oli tarkoitus valmistua kevääksi, mutta tukuista tilattujen näytteiden toimituksessa kesti. Ruotsissa osa testatuista väreistä sisälsi syöpäriskiä lisääviä aineita.

Tutkimukseen valittiin brändejä, joiden tuotteista on tehty safety gate -ilmoituksia sekä värejä, jotka todennäköisemmin voivat sisältää syöpävaarallisia yhdisteitä. Tutkimus valmistuu elokuun aikana.

Sääntelyä halutaan lisätä

EU:ssa puuhataan nyt rajoitusehdotusta, jolla pyrittäisiin sääntelemään tatuointivärejä. Mikäli se tulisi voimaan, voitaisiin tatuointiväreistä rajata pois muun muassa samoja aineita, joiden käyttö kosmetiikassa on jo kielletty. Koko EU:n kattava rajoitus voisi tulla voimaan aikaisintaan vuonna 2021.

Tukesin kuluttajatuotteiden ylitarkastajan Anna Vuoren mukaan ratkaisu olisi toivottava. Tatuointivärit ovat olleet laissa väliinputoaja, jota voi säädellä vain kemikaalilainsäädäntö. Se ei kuitenkaan ota huomioon, että aine on tarkoitus laittaa ihon alle.

tatuointivärejä
Tukes tutkii parhaillaan Suomessa käytössä olevia tatuointivärejä.Eeva Kuivas / Yle

Tatuointivärejä maahantuova Juha Sihvo kokee, että Suomessa tatuointivärien sääntely on jo hyvällä tasolla.

– Musteita testataan eri jäsenmaissa säännöllisesti. Mikäli jossain tuote-erässä havaitaan virhe, niihin tulee puuttua jokaisessa jäsenvaltiossa, Sihvo vakuuttaa.

Tatuointiyrittäjä Janne Kvist on samaa mieltä.

– Maahantuoja on joutunut käymään sellaisen kierroksen lakipykälien kanssa, että kyllä se riittää.

Keskustele aiheesta kello 22 saakka.