Hyppää sisältöön

Trump: Meidän on tuomittava kiihkomielisyys, rasismi ja valkoinen ylivalta – presidentti syytti väkivaltaisia videopelejä ja internetiä

Presidentti alleviivasi maanantaina tviitissään republikaanien ja demokraattien yhteistyötä.

Trump pitää tiedotustilaisuuden viikonlopun joukkoampumisista kello 17
Trump pitää tiedotustilaisuuden viikonlopun joukkoampumisista kello 17

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin mukaan viikonlopun joukkoampumiset ovat hyökkäys kansakuntaa ja ihmisyyttä vastaan. Hän kertoi hallinnon aikovan alkaa toimia eri tavoin joukkoampumisten estämiseksi.

Trump pitää tänään puheen Valkoisessa talossa liittyen viikonloppuisiin joukkoampumisiin. Yhdysvalloissa tapahtui viikonlopun aikana kolme joukkoampumista, joissa kuoli 30 ihmistä. Loukkaantuneita on jopa 60.

– Kansakuntamme pitää tuomita kiihkomielisyys, rasismi ja valkoinen ylivalta, sanoi Trump puheessaan.

Trump myös esitti osanottonsa Meksikolle El Pason ampumisessa kuolleiden meksikolaisten vuoksi.

Trumpin mukaan liittovaltion viranomaiset alkavat tutkia tapauksia. FBI alkaa tutkia viharikoksia ja kotimaista terrorismia.

Hän kehotti Yhdysvaltoja etsimään ratkaisua asiassa yhdessä.

Uusia lakeja, väkivaltaiset videopelit pannaan

Trump kertoi määränneensä oikeusministeriötä toimimaan yhdessä paikallisviranomaisten kanssa. Lisäksi hän perää sosiaalisen median yhtiöiltä parempaa havainnointia ampujien löytämiseksi ennen kuin nämä toimivat.

Trump sanoi myös, että yhdysvaltalaisten tulisi lopettaa väkivaltakulttuurin kuluttaminen. Tämä pitää hänestä sisällään videopelit, joissa ylistetään väkivaltaa.

Hänestä myös mielenterveyslakia pitäisi uudistaa, jotta tunnistetaan paremmin mielenterveysongelmista kärsivät. Trump lisäisi mielenterveyspalveluita, mutta myös helpottaisi ihmisen toimittamista vapaudenvastaisesti hoitoon.

Joukkoampujat tulisi hänen mukaansa myös tuomita nopeammin kuolemaan. Hän myös perää tuomioita joukkomurhan tekijöille ja vihapuheeseen syyllistyneille.

Lisäksi niille aseiden omistajille, jotka katsotaan olevan riski, tulisi asettaa jonkinlainen merkintä, kuten osassa Yhdysvaltojen osavaltioita on mahdollista.

Trump sanoi kannattavansa aselakeja, jotka sallivat esimerkiksi perheenjäsenen tai poliisin vaatia aselupaan peruutusta, jos he kokevat aseen kantajan olevan vaarallisen. "Punaisen lipun" saajalta poistetaan tuolloin ase määräajaksi.

Tviittasi aselakien muutosaikeista

Aiemmin Trump vaati, että aseiden ostajien taustat tarkastetaan jatkossa aiempaa tarkemmin ja aselait säädetään uudelleen.

Trump tviittasi maanantaina, että republikaanien ja demokraattien on tehtävä asian tiimoilta yhteistyötä. Hän kirjoittaa myös, että uusi lainsäädäntö voitaisiin yhdistää maahanmuuttouudistukseen.

Tviiteissään Trump korosti myös, että medialla on iso vastuu elämästä ja turvallisuudesta Yhdysvalloissa.

– Valeuutisilla on ollut paljon vaikutusta vihaan ja raivoon, joka on vain kasaantunut vuosien ajan. Uutisoinnin pitää muuttua reiluksi, tasapainoiseksi ja puolueettomaksi tai ongelmat vain pahenevat, Trump tviittaa.

Tilastot ovat puolestaan osoittaneet, että Trumpin vihamielisen puhetavan ja viimeaikaisten viharikosten välillä on yhteys.

Puheessaan Trump sanoi, että internet ja sosiaalinen media ovat auttaneet radikalisoimaan.

Kolme ampumistapausta

Ensimmäinen joukkoampuminen tapahtui El Pasossa Texasissa lauantaina aamupäivällä, kun ampuja avasi tulen kauppakeskuksessa ja surmasi 20 ihmistä. Kaksi uhria kuoli maanantaina sairaalassa.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä mies avasi tulen Ohiossa Daytonissa ja surmasi yhdeksän ihmistä muutamassa kymmenessä sekunnissa. Poliisi ampui miehen.

Lisäksi sunnuntaiaamuna parikymppisiä nuoria kohti ammuttiin chicagolaisessa puistossa. Heistä seitsemän loukkaantui.

Trump on tuominnut viikonlopun teot ja kuvaillut tekijöitä "henkisesti sairaiksi".

– Maassamme ei ole tilaa vihalle ja aiomme pitää asiasta huolen, Trump sanoi sunnuntaina.

Maanantaina kerrottiin, että Trump oli peruuttanut matkansa Floridaan joukkoampumisten takia. Floridassa hänen piti puhua Yhdysvaltain Medicare-ohjelmasta. Se tarjoaa tarjoaa sosiaalivakuutusta yli 65-vuotiaille ja erityisryhmiin kuuluville henkilöille.

Päivitetty 20:44: El Pason ampumisen uhriluku nousi 22:een.

Lue lisää:

.
.