Oulun Pride nostaa esiin vanhusten huolen: samaa sukupuolta olevat ikääntyvät parit pelkäävät joutuvansa erilleen asumaan hoitokodissa

Ihmisen identiteetin huomioon ottaminen ikääntyessä huolestuttaa monia.

Oulu
Pride-liput liehuvat Oulussa
Pride-liput liehuvat viikon ajan Oulun kaupungintalon lipputangoissa.Timo Nykyri / Yle

Oulu Pride nostaa tänä vuonna esille muun muassa vanhusten yhdenvertaisuuteen, tasa-arvoon ja hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä.

Oulu Priden tuottaja Martu Väisäsen mukaan teema valittiin viime vuoden tapahtuman yleisöpalautteen pohjalta.

Ihmisen identiteetin huomioon ottaminen ikääntyessä huolestuttaa monia..

Väisänen kertoo tavanneensa ihmisiä, jotka esimerkiksi pelkäävät, etteivät pääse asumaan samaa sukupuolta olevan kumppaninsa kanssa samaan huoneeseen hoitokodissa.

- Meistä jokainen vanhenee ja toivotaan, että silloinkaan ei tarvitsisi mennä kaappiin enää. Meidän pitäisi pystyä olemaan omia itsejämme silloinkin, jos me joudumme palvelukotiin tai vaikka asuisimme kotonakin, Väisänen sanoo.

– Transvestiitti toivoisi, että häntä voitaisiin puhutella hoitokodissa identiteetin mukaan: onko ensio tai eveliina noussut? Sipaista vähän huulipunaa tai huivi kaulaan. Ne on pieniä juttuja miten ihminen voidaan ottaa huomioon.

Prideviikon tarkoituksena on muistuttaa yhtäläisten oikeuksien kuuluvan kaikille seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolesta riippumatta.

Ensi lauantaina Oulussa järjestetään kulkue ja puistojuhla.

Viikon ajan Oulu kaupungintalon edustan lipputangoissa liehuu kolme Pride-lippua.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)