HPK:n junnut saivat yllättävän turnauskutsun Kiinaan, jossa panostetaan nyt jääkiekkoon – Joukkueenjohtaja: "Siitä puuttui sellainen liikunnan riemu"

Suomalaisen mestarijoukkueen junnut pelasivat Pekingissä järjestetyssä junnuturnauksessa. Kiinalaisia kiinnostaa suomalainen valmentaminen, kun Pekingin olympialaiset lähestyvät.

jääkiekko
Kaksi jääkiekkojoukkuetta kättelee.
HPK:n C2-juniorijoukkue yllättyi turnauskutsusta Kiinaan. Kiinalaiset maksoivat matkan 12 junnupelaajalle.Jussi Laine / HPK

Kiinalaisten kutsukirje tupsahti kesäkuussa hämeenlinnalaisen HPK:n toimistoon, josta kirje toimitettiin HPK:n C2-juniorijoukkueelle.

– Kutsussa toivottiin, että mestarijoukkueen junnuja saapuu Pekingissä järjestettävään junnuturnaukseen. Ensin vähän pengottiin netistä taustoja, että mikäs juttu tämä oikein on, kertoo joukkueenjohtaja Jussi Laine.

Laine tapasi kiinalaiset tapahtumanjärjestäjät Helsingissä.

– Pienen pohdinnan jälkeen päätettiin joukkueen valmentajan kanssa, että ei näitä tällaisia kauhean usein tule, että kyllähän me lähdetään.

Matkaan lähti kymmenen pelaajaa, kaksi maalivahtia, valmentaja ja joukkueenjohtaja.

– Eli suunnilleen puolet joukkueesta, kertoo Kiinassa mukana ollut pelaaja Jere Antila.

HPK:n juniorijoukkue rivissää kaukalossa.
HPK:n juniorijoukkue palasi turnauksesta mitalit kaulassa.Jussi Laine / HPK

Kutsussa oli mainittu kaksitoista junnua, ja koska kiinalaiset maksoivat matkan ja majoituksen, valmentaja päätti ketkä joukkueesta pääsivät mukaan Kiinan junnuturnaukseen.

Kiinassa ei puhuta harrastamisesta

Kiinan Pekingissä valmistaudutaan jo täyttä häkää vuoden 2022 talviolympialaisiin.

Kiinalaiset haluavat satsata erityisesti jääkiekkoon ja ovat erityisen kiinnostuneita suomalaisesta valmennusosaamisesta.

– He halusivat varmaan nähdä miten meillä Suomessa homma hoidetaan. Filosofia lasten urheilussa oli hyvin erilainen kuin meillä, kertoo HPK:n C2-juniorijoukkueen johtaja Jussi Laine.

Huippu-urheilijaksi tulemiseen panostetaan Kiinassa suuresti. Siellä ei puhuta jääkiekon harrastamisesta vaan kilpaurheilusta.

– Nähtiin 6–7 vuotiaita pikkutenavia, jotka veti varmaan kahden tunnin luistelutreeniä ja sen tyyppisiä harjoituksia, mitä Suomessa tekee 12-vuotiaat. Siitä puuttui sellainen liikunnan riemu, mihin meillä panostetaan.

Monenmoista pelipaikkaa

Jere Anttila ja Jussi Laine sanovat, että kaikki oli erilaista Kiinassa: joukkueet, pelaajat, pelipaikatkin.

– Me käytiin ainakin viidessä hallissa. Yksi oli kuplahalli, missä jään päällä oli sumua niin, että ei meinannut nähdä kentän toiseen päähän. Tosin olosuhteet olivat pikkuisen hankalat, koska ulkona oli neljäkymmentä astetta lämmintä, muistelee Laine.

Jääkiekkopeli sumuisessa kaukalossa.
Eräässä kaukalossa sankka sumu vaikeutti näkyvyyttä.Jussi Laine / HPK

– Sitten oli oikein hieno ostarin alakertaan tehty halli. Se olisi ollut tosi hieno, jos pukukopissa olisi vielä ollut suihkut ja vessat, mutta muuten se oli ihan jees.

Hämeenlinnalaisjoukkue pelasi viisi peliä, joissa kaikissa oli eri vastustajat.

– Siellä oli eurooppalaisia valmentajia, jotka eivät tainneet tietää edes minkä ikäisiä oman joukkueen pelaajat olivat. Isoja ja nopeita körmyjä, kuvailee Jussi Laine.

Kaiken kaikkiaan turnausmatka oli hämeenlinnalaisille ainutlaatuinen. Pelipaikkojen lisäksi kerholaiset kävivät muun muassa Kielletyssä kaupungissa, Tiananmenin aukiolla, talvipuutarhassa ja Kiinan muurilla.

– Paikka (Kiina ja Peking) oli upea ja oli hauska pelata maailman toisella puolella, kuittaa junnupelaaja Jere Anttila ainutlaatuista pelireissua.