1. yle.fi
  2. Uutiset

Palokuntien toimintavalmiudet ovat vaarassa heikentyä Etelä-Savon pienillä paikkakunnilla – monia sopimuspalokuntia uhkaa väen vähyys

Erityisesti päivähälytyksiin on vaikea löytää sopimuspalokuntalaisia, koska monet ovat päivätöissä.

palokunnat
Tulipalo.
Sopimuspalokuntalaisten määrä on ollut laskussa vuosia. Etelä-Savossa ei kuitenkaan haluta vähentää paloasemien määrää. Arkistokuva.Toni Pitkänen / Yle

Pelastustoimen ripeä paikalle tulo nojaa vahvasti sopimuspalokuntiin suurimpien kaupunkien ulkopuolella.

Etelä-Savossa on neljä päätoimista paloasemaa, joissa on ympärivuorokautinen miehitys. 31 paloasemaa toimii sopimuspalokuntalaisten varassa. Näissä asemilla palokuntalaiset saapuvat töihin hälytyksen sattuessa.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen pelastusjohtajan Seppo Lokan mukaan sopimuspalokuntalaisten määrä on pudonnut viime vuosina samassa suhteessa kuin väestön määrä Etelä-Savossa: ihmiset muuttavat suurempiin kaupunkeihin ja samaan aikaan syntyvyys laskee. Uusia nuoria on vaikea löytää mukaan harrastustoimintaan ja sitä kautta sopimuspalokuntalaisiksi.

Vaikka työntekijöiden määrä on ollut laskussa sopimuspalokunnissa, Lokka uskoo, ettei sopimuspalokuntien määrää vähennetä.

– Teemme kaikkemme, että sopimuspalokunnat pysyisivät elinvoimaisina, mutta pienempien paikkakuntien väestörakenteessa on haastetta. Jos väki vähenee, sopimuspalokunnat ehkä jatkavat toimintaansa, mutta mahdollisesti erilaisessa muodossa. Ehkä aina ei pystytä vastaamaan hälytykseen, jos lähtijöitä ei ole.

Erityisen vaikeita ovat Lokan mukaan päivähälytykset, jolloin monet sopimuspalokuntalaisista ovat töissä. Ilman sopimuspalokuntia toimintavalmiusajat kasvaisivat Lokan mukaan merkittävästi.

– Odottavan aika olisi aika pitkä.

Lue myös:

Pula pelastajista kiusaa pieniä paloasemia – sisäministeri lupaa, että kattava paloasemaverkosto pidetään yllä

Etelä-Savon paloasemilla rekrytointiongelmia – Mäntyharjun uudelle paloasemalle etsitään palomestaria ja pelastajaa

Lue seuraavaksi