Taaperoiden vanhemmat työllistyvät Jyväskylässä – päivähoitopaikka voi olla tiukilla

Myös subjektiivisen päivähoito-oikeuden vapautuminen lisää kysyntää varhaiskasvatukselle.

Jyväskylä
Kaksi lasta leikkii hiekkalaatikolla.
Jussi Mansikka / Yle

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen on päättynyt Jyväskylässä elokuun alussa. Perheet saavat tästedes itse päättää lapsen hoidontarpeesta.

Hoito-oikeuden rajaus koski Jyväskylässä noin 700 perhettä. Sen aikana lapsella oli oikeus vain osa-aikaiseen hoitoon, jos toinen perheen vanhemmista oli kotona esimerkiksi työttömyyden tai vanhempainvapaan takia.

Rajauksen päättyminen on lisännyt varhaiskasvatuksen kysyntää jonkin verran. Elokuun alkuun mennessä noin kuutisenkymmentä lasta on siirtynyt alimmasta hoitotuntiluokasta johonkin ylempiin luokista, kertoo Jyväskylän varhaispalvelujen palvelujohtaja Päivi Koivisto.

Perheillä on monenlaisia syitä lisätä lapsen varhaiskasvatukseen osallistumista, vaikka toinen vanhemmista olisi kotona:

– Halutaan lapsille enemmän kaverisuhteita ja koetaan että varhaiskasvatus on lapsen kehitykselle hyödyksi. Tai voi olla, että kotona on pieni vastasyntynyt vauva, eikä jaksaminen ei ole ihan kohdallaan. Monenlaisia perhetilanteisiin liittyviä syitä, Koivisto sanoo.

Pienten hoidettavien määrä lisää henkilökunnan tarvetta

Viime vuosien merkittävin muutos on aivan pienimpien lasten lisääntynyt määrä päiväkotipaikkojen hakijoissa.

1-2 -vuotiaita lapsia on tulossa tänä vuonna varhaiskasvatukseen yli 50 enemmän kuin viime vuonna, kertoo palvelujohtaja Päivi Koivisto.

Ryntäys ei selity kasvaneella syntyvyydellä.

– Ilmeisesti sen ikäisten lasten vanhemmat ovat työllistyneet entistä paremmin, Koivisto arvioi.

Taaperoiden lisääntynyt määrä varhaiskasvatuksessa kasvattaa henkilökunnan tarvetta. Yhdellä hoitajalla saa olla valvottavanaan enintään neljä alle kolmevuotiasta lasta, kun yli 3-vuotiaita saa olla seitsemän yhtä hoitajaa kohti.

Päiväkodit odottavat miljoonainvestointeja

Jyväskylän päiväkoteihin on viime vuosina ollut tunkua. Erityisesti Vaajakosken alueella varhaiskasvatuspaikkaa joutuu edelleen jonottamaan. Aiemmin ruuhkautunutta Palokan alueen tilannetta auttaa jonkin verran uuden Savulahden päiväkotikoulun valmistuminen.

Lähivuosina varhaiskasvatukseen tarvitaan kuitenkin runsaasti investointeja. Jyväskylän sivistyslautakunnan palveluverkkoselvityksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan seuraavien viiden vuoden aikana päiväkotien ja päiväkotikoulujen investointeihin tarvitaan yhteensä yli 40 miljoonaa euroa.

Jyväskylässä varhaiskasvatuspalvelujen piiriin osallistuvien lasten määrä on noussut vuodesta 2014 noin 600 lapsella. Subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus on kasvattanut päiväkodeissa olevien lasten määrää ja vähentänyt kerhoissa olevien lasten määrää. Kotihoidon tukea käyttävien määrä on vähentynyt vuodesta 2015 noin 530:lla.