Herätys: Pienten kuntien koulut tyhjenevät, veronpalautukset kilahtavat tilille, etelä saa vihdoin sateita

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Koululaisia tunnilla.
Uusia ekaluokkalaisia aloittaa tänä syksynä noin 60 000. Lasten määrä vaihtelee ympäri Suomea kuitenkin rajusti.Jyrki Lyytikkä / Yle

Moni koulutie on jäämässä tulevaisuudessa tyhjilleen – katso kotiseutusi tilanne

Noin 60 000 lasta aloittaa tänä syksynä koulutiensä. Lasten määrä Suomessa on laskussa, ja pienenevät ikäluokat tuntuvat eniten pienten kuntien elinvoimassa. Asiantuntijat varoittelevat jo koulujen lakkautuksista. Yle koosti Tilastokeskuksen tiedoista kartan, josta voit tutkia, kuinka paljon sinun kotiseudullasi on lähivuosina koulun aloittavia ja aloittaneita lapsia.

Veronpalautus ilmestyy tänään monen suomalaisen tilille

Sadan euron seteleitä
Veronpalautuksia maksetaan nyt uudella aikataululla.Jyrki Lyytikkä / Yle

Tänään monen suomalaisen tilille tulee veronpalautusta. Veronpalautuksia maksetaan 806 miljoonan euron edestä. Vielä euromääräisesti enemmän palautuksia maksetaan syyskuussa. Veronpalautuksia maksetaan nyt uudella aikataululla, kun verotus päättyy ensimmäistä kertaa eri aikaan eri asiakkailla.

Espanjalainen pelastaja auttaa Välimerellä siirtolaisia sakkojenkin uhalla

Open Arms -järjestön alus lähdössä Barcelonan satamasta kohti Kreikkaa. Kuva huhtikuulta 2019.
Open Arms -kansalaisjärjestö sai tänään erävoiton roomalaisessa oikeusistuimessa, kun oikeus katsoi sisäministeri Matteo Salvinin asettaman rantautumiskiellon laittomaksi.Quique Garcia / EPA

Rantapelastusyrittäjä Oscar Campsi pyöritti yritystä, joka vastaa rantojen turvallisuudesta Kataloniaa. Sitten hän perusti siirtolaisten pelastamiseen Proactiva Open Arms -järjestön. Campsin laivat osallistuvat siirtolaisten pelastamiseen, vaikka viranomaiset sitä vastustavat, ja niskassa on melkein miljoonasakon uhka.

Curly girl -metodin suosio jatkaa kiharoiden vapautumista myös afrohiukisissa

Harriet Aryendan laittaa Sandoo Mänepään hiuksia
Afrohiuksiakin on erilaisia, joten mitään yleispäteviä hoito-ohjeita on vaikea antaa. Tavallisesti kiharat hiukset kuitenkin kaipaavat paljon kosteutusta.Antti Kolppo / Yle

Helsingissä järjestetään elokuun loppupuolella jo neljättä kertaa afrohiuksia juhlistava kaupunkitapahtuma. Suursuosioon noussut curly girl -metodi on yllättäen tuonut lisää afrohiuksille sopivia tuotteita saataville.

Etelään sateita, pohjoiseen koleaa

Tiistain sääkartta.
Yle

Kuurosateita syntyy tiistain aikana lounaassa ja myös ukkoset ovat mahdollisia. Idässä ja pohjoisessa sää jatkuu koleana ja pilvisenä. Pohjoisessa tulee myös paikoin heikkoa sadetta. Pohjanmaalta Kaakkois-Suomeen ulottuvalla alueella puolestaan on aurinkoista. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.