Obama tuomitsee pelon ilmapiiriä ruokkivan puheen – kehottaa myös torjumaan rasistisen ajattelun normalisoitumista

Yhdysvaltojen entinen presidentti Barack Obama on kautensa jälkeen kommentoinut politiikkaa vain harvakseltaan.

Barack Obama
Barack Obama
Barack Obama Clemens Bilan / EPA

Yhdysvaltojen entinen presidentti Barack Obama on twiitissään tuominnut yhdysvaltalaisten päättäjien kielenkäytön, joka “ruokkii pelon ilmapiiriä tai normalisoi rasistiset ajatukset”. Samalla Obama vetosi yhdysvaltalaisia torjumaan vihaa, pelkoa ja suvaitsemattomuutta levittävän kielenkäytön päättäjiltään.

Obama ei maininnut twiitissään nimeltä presidentti Donald Trumpia, jota on arvosteltu suvaitsemattomuuden lietsomisesta maahanmuuttovastaisella puheilla viime päivien joukkoampumisten vanavedessä.

Lisäksi Obama muistutti lausunnossaan kansalaisia siitä, että Yhdysvallat ei ole täysin voimaton joukkoampumisiin liittyvän ongelmansa kanssa.

Obaman maanantainen ulostulo on harvinainen, sillä hän on pidättäytynyt kommentoimasta seuraajaansa ja ottanut etäisyyttä Yhdysvaltojen politiikkaan presidenttikautensa päätyttyä.

Yhdysvalloissa tapahtui viikonloppuna kolme joukkoampumista yhden vuorokauden aikana. Ampumavälikohtaukset tapahtuivat El Pasossa, Daytonissa ja Chicagossa.

Lue lisää:

Trump: Meidän on tuomittava kiihkomielisyys, rasismi ja valkoinen ylivalta – presidentti syytti väkivaltaisia videopelejä ja internetiä

Yhdysvaltain joukkoampumisten jälkipyykki on alkanut: El Pason uhreista seitsemän meksikolaisia, Ohion ampujan nuoruus oli ongelmallinen

Teksasissa
Tutkija näkee selvän yhteyden presidentti Donald Trumpin puhetavan ja viharikosten välillä.

Lähteet: Reuters, AP, AFP