Hyppää sisältöön

Yhdysvallat: Kiina polkee juania – kauppasodan leviäminen valuuttoihin säikäytti osakemarkkinat

Kiinan valuutan juanin heikentyminen lievittää Yhdysvaltain tullien vaikutuksia Kiinan viennissä.

Pörssikursseja näyttävä valotaulu Pekingissä maanantaina. Kuva: Greg Baker / AFP

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö syyttää Kiinaa virallisesti valuuttakurssin manipuloinnista.

Kiinan valuutta juan laski maanantaina alimmalle tasolleen suhteessa Yhdysvaltain dollariin sitten vuoden 2010. Lasku jatkui tiistaina kaupankäynnin alettua mutta vakautui sitten.

Yhdysvalloissa New Yorkin arvopaperimarkkinat syöksyivät maanantai-iltana Suomen-aikaa, kun juanin jyrkkä heikkeneminen säikäytti markkinat. Osakekurssit ovat laskeneet useita päiviä Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasodan kiihtymisen vuoksi.

Yhdysvaltojen virallisen syytöksen jälkeen Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin voi pyytää Kansainvälistä valuuttarahasto IMF:ää poistamaan valuuttamanipuloinnin tuomat epäreilut kilpailuedut.

– Tämä on suuri rikkomus, ja se heikentää Kiinaa huomattavasti ajan mittaan, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tviittasi.

Kiinan keskuspankin mukaan juanin heilahtelut johtuvat yksinomaan markkinoista. Kiinan kommunistisen puolueen virallinen lehti People's Daily syytti tiistaina Yhdysvaltojen tuhoavan tahallaan kansainvälistä järjestystä.

Kurssin alentaminen lievittää tullien vaikutusta

Kiinan valuutan hintakehitys on ruokkinut epäilyksiä siitä, että maan hallinto alentaisi keinotekoisesti juanin kurssia lievittääkseen Yhdysvaltain asettamien kauppatullien vaikutusta talouteensa.

Kiinan keskuspankki ei ole itsenäinen, vaan Kiinan hallitus pystyy halutessaan vaikuttamaan juanin arvoon.

Presidentti Trump ilmoitti viime viikolla uusista tulleista. Kiinassa varoitettiin, että Yhdysvaltain yksipuoliset toimet ja protektionismi vaikuttavat juanin arvoon.

Juanin heikentyminen lievittää Yhdysvaltain tullien vaikutuksia Kiinan viennissä Yhdysvaltoihin. Se myös heikentää yhdysvaltalaisten tuotteiden kilpailukykyä Kiinan markkinoilla.

Valuutan heikentämisen arvioidaan merkitsevän jopa sitä, että Kiina on luopunut toivosta saavuttaa kauppasopu Yhdysvaltain kanssa.

Maanantaina New Yorkin pörssin Dow Jones -indeksi päättyi 2,9 prosentin laskuun ja S&P 500 -indeksi 3 prosentin laskuun. Teknologiapörssi Nasdaq putosi yli 3,5 prosenttia.

Aiemmin päivällä myös Euroopan pörsseissä oli rytissyt. Lontoon pörssin FTSE 100 -indeksi päätyi 2,5 prosenttia miinukselle, kun taas Frankfurtin ja Pariisin pörssit laskivat noin 2 prosenttia. Helsingin pörssi selvisi runsaan prosentin takapakilla.

.
.