Tunnetko tämän marjan? Terveyspommi saskatoonin kaupallista läpimurtoa on odoteltu jo vuosia

Saskatoonia on viljelty Suomessa jo vuosikausia, mutta se on yhä melko tuntematon suomalaisille.

marjat
Saskatoon eli marjatuomipihlaja
Saskatoon-marja on marjatuomipihlajan viljelyyn valittu lajike.Juha Vauhkonen / Yle

Pohjois-Amerikasta Suomeen tuotu saskatoon eli marjatuomipihlaja odottaa vielä kaupallista läpimurtoaan. Se on Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden mukaan terveysvaikutuksiltaan verrattavissa esimerkiksi mustikkaan (siirryt toiseen palveluun).

Sininen marja sisältää runsaasti terveellisiä ainesosia, kuten vitamiineja, hyviä rasvoja ja syöpäsolujen kasvua estäviä yhdisteitä.

– Sinisenä tai mustana marjana se on hyvin samantyyppinen kuin muutkin samanväriset marjat, kuten mustikat ja mustaherukka. Kaikkein lähiten se muistuttaa kasviyhdisteiltään marja-aroniaa, kertoo Itä-Suomen yliopiston ympäristö ja biotieteen laitoksen tutkija Anu Lavola.

Suomeen saskatoon tuotiin 1990-luvun puolivälissä. Viljeltävänä marjana sen kaupallisia mahdollisuuksia pidettiin aikoinaan merkittävänä, mutta vielä odotukset eivät ole toteutuneet.

Maultaan marja on Lavolan mukaan hyvin mieto ja aavistuksen karvasmantelinen. Maku voikin olla tuntemattomuuden lisäksi yksi syy siihen, että terveellinen marja ei ole vielä päässyt osaksi suomalaisten ruokavaliota.

– Ehkä kaikki eivät pidä sen miedosta mausta, vaan haluavat marjalle enemmän makua.

Siilinjärveläinen saskatooniin viljelijä Kari Roivainen
Siilinjärveläinen Kari Roivainen viljelee Saskatoon-marjaa Siilinjärvellä.Juha Vauhkonen / Yle

Kanadasta tuodun marjan viljelyä lisättiin voimakkaasti Pohjois-Karjalassa 2000-luvun alussa. Myös Pohjois-Savossa marjaa on viljelty pitkälti toistakymmentä vuotta.

Siilinjärveläinen Kari Roivainen aloitti marjanviljelyn 15 vuotta sitten karjasta luovuttuaan. Nyt hänellä on yli 200 saskatoonpensasta, ja kysyntä on hänen mukaansa kasvanut.

– Silloin sen taimia tuli mustikkapuun nimellä, ja alkoi mietityttämään, mitä ne ovat. Kun ne pantiin kasvamaan, huomattiin, että nämähän maistuvat hyvälle.

Roivaisen ei ole tarvinnut jalostaa marjojaan eikä edes myydä niitä toreilla. Asiakkaat tulevat ostamaan ne tilalta valmiiksi pakattuina tai poimivat ne itse pensaista.

Pohjois-Karjalassa saskatoonin jatkojalostusmahdollisuudet kiinnostavat. Tutkija Anu Lavola on mukana hankkeessa, jossa muun muassa arvioitiin sen sopivuutta mehuihin.

– Totesimme, että saskatoonmarja on todella miellyttävä yhdistettynä esimerkiksi mustaherukan kanssa.

Otsikkoa muokattu 6.8.2019 klo 14.15: lisätty saskatoon-marjan nimi.

Lue myös: Mansikkaa ja mustikkaa vaikea syrjäyttää – tiedätkö miltä maistuu saskatoon?