1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ohjussopimukset

Kiina varoitti vastatoimista, jos Yhdysvallat jatkaa Aasian ja Tyynenmeren alueen ohjussuunnitelmiaan

Kiinan mukaan sen naapurimaiden ei pitäisi antaa Yhdysvaltojen sijoittaa keskimatkan ohjuksia alueelleen.

Ohjussopimukset
Yhdysvaltalainen lentotukialus Etelä-Korean Busanissa.
Yhdysvallat esitteli sotilasmahtiaan yhteisissä sotaharjoituksissa Etelä-Korean kanssa vuonna 2017 ja lähetti lentotukialus USS Ronald Reaganin alueelle. Yhdysvallat ja Etelä-Korea valmistautuvat parhaillaan viikonloppuna alkaviin uusiin sotaharjoituksiin.Jeon Heon-Kyun / EPA

Kiina uhkaa Yhdysvaltoja vastatoimilla, jos Yhdysvallat jatkaa suunnitelmiaan keskipitkänmatkan ohjusten sijoittamisesta Aasian ja Tyynenmeren alueelle.

Asiasta kertoi Kiinan ulkoministeriön edustaja. Hän ei tarkentanut, minkälaisista vastatoimista mahdollisesti olisi kyse.

Kiina myös totesi, että sen naapurimaiden ei pitäisi antaa Yhdysvaltojen sijoittaa keskimatkan ohjuksia alueelleen. Ulkoministeriön edustaja mainitsi nimeltä Australian, Japanin ja Etelä-Korean.

– Se ei palvelisi näiden maiden kansallista turvallisuutta.

Australia on ilmoittanut, että sen maaperälle ei ole tulossa Yhdysvaltojen ohjuksia.

Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper totesi lauantaina Yhdysvaltain olevan vapaa sijoittamaan aseitaan sen jätettyä viime viikolla virallisesti Venäjän kanssa solmitun kylmän sodan aikaisen INF-ohjussopimuksen.

Yhdysvallat oli syyttänyt Venäjää sopimusrikkomuksista. Venäjä oli kiistänyt rikkoneensa sopimusta.

Kiinalla ollut vapaat kädet ohjusten kehittämisessä

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan vuonna 1987 Yhdysvaltain ja entisen Neuvostoliiton välillä solmittu INF-sopimus oli antanut muille maille, kuten Kiinalle, vapaat kädet kehittää omia pitkänmatkan ohjuksiaan.

Puolustusministeri Esperin mukaan Yhdysvallat pyrkii sijoittamaan ohjuksia Aasian ja Tyynenmeren alueelle mahdollisesti jo lähikuukausien sisällä.

Mark Esper
Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper on arvioinut, että Yhdysvallat voisi sijoittaa ohjuksia Aasian ja Tyynenmeren alueelle jo lähikuukausina.Shawn Thew / EPA

Asiantuntijoiden arvioin mukaan ohjukset sijoitettaisiin todennäköisesti Guamin saarelle, jossa Yhdysvalloilla on jo sotilastukikohta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on pyytänyt uusia aserajoitusneuvotteluja, jotta uudelta asevarustelukilvalta vältyttäisiin INF-ohjussopimuksen päättymisen jälkeen.

Kiinan ulkoministeriön edustajan mukaan Kiina ei kuitenkaan aio neuvotella Yhdysvaltain ja Venäjän kanssa ohjusten rajoittamisesta, koska Kiinalla ei ole yhtä merkittävää aseistusta kuin näillä. Kiinalla on arviolta noin 290 ydinkärkeä, kun taas Venäjällä on 1 600 ja Yhdysvalloilla 1750.

Ilman sopimuksen rajoituksia Kiina on tähän asti pystynyt sijoittamaan keskipitkänmatkan ohjuksia ja muuta aseistusta tekosaarilleen kiistellyllä Etelä-Kiinan merellä.

Yhdysvallat on syyttänyt Kiinaa aggressiivisesta käytöksestä, joka horjuttaa Aasian ja Tyynenmeren alueen vakautta.

Lue myös:

Raportti: Ydinaseiden määrä vähenee, mutta asevarastoja modernisoidaan vauhdilla

Lähteet: AP, Reuters, STT

Lue seuraavaksi