Viljasadosta tulossa hyvä koko maassa – Etelä-Suomessa jopa keskivertoa parempi

Kuivuus on jouduttanut puintien aloittamista, mutta samalla heikentänyt kevätviljojen ja erikoiskasvien satonäkymiä.

viljankorjuu
Ruispelto.
Rukiin puinti on jo vauhdissa Etelä-Suomessa.Ismo Pekkarinen / AOP

Ruis- ja syysvehnäsadon arvioidaan olevan tänä vuonna hyvä tai tyydyttävä koko maassa.

Maaseutuyrityksille asiantuntijapalveluita tarjoava Proagria arvioi (siirryt toiseen palveluun), että Etelä-Suomessa sadot ovat jopa 20–30 prosenttia tavanomaista parempia. Vain Etelä-Karjalassa syysvehnäsato jäänee tavanomaista pienemmäksi.

Satojen kehitykseen on vaikuttanut heinäkuun lämpö ja kuivuus. Maan eteläosissa kasvustojen kehitys on noin viikon edellä keskimääräisestä. Itä- ja Pohjois-Suomessa kasvustojen kehitys on tavanomaisessa aikataulussa.

Sateiden suurten alueellisten vaihtelujen takia esimerkiksi keski- ja pohjoisosissa maata vettä on tullut jopa poikkeuksellisen vähän. Etelärannikolla ja lounaassa ja paikoin idässä sateita taas on tullut pitkän ajan keskiarvojen mukaisesti.

Öljykasveja puitu jo, ruis seuraavaksi

Sadosta ensimmäistä osaa on jo päästy puimaan. Etelässä ruista päästiin puimaan ensimmäisillä pelloilla jo viime viikolla ja tällä viikolla puinnit pääsevät täyteen vauhtiin.

Keski- ja pohjoisosassa maata rukiin puinti käynnistyy ensi viikolla tai myöhemmin säiden salliessa.

Syysvehnää päästään puimaan näillä näkymin etelässä jo tällä viikolla ja muualla aikaisintaan viikon tai kahden kuluttua.

Syysöljykasveja taas on puitu jo parin viikon ajan. Sadon odotetaan yltävän keskimääräiselle tasolle monin paikoin, mutta Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Etelä-Savossa jäädään keskimääräisistä määristä.

Korjattu kello 10.45: Syysvehnäsato jää tavanomaista pienemmäksi Etelä-Karjalassa, ei Pohjois-Karjalassa, kuten jutussa aiemmin luki.