1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Opintolaina

Opintolainojenkin korot nyt ennätyksellisen alhaalla – jos negatiivinen vuoden euribor viitekorkona, maksat ainoastaan pankin marginaalin

Opintolaina on nyt halpaa lainarahaa, etenkin jos valtio maksaa hyvityksenä osan lainastasi valmistuessasi tavoiteajassa.

Opintolaina
opiskelija kirjojen kimpussa
Opiskelijat rahoittavat opintojaan entistä enemmän opintolainalla. Niiden korot ovat nyt ennätysmatalat. Yliopistosta ja ammattikorkeakoulusta määräajassa valmistuva saa lisäksi valtiolta tuntuvan opintolainahyvityksen. AOP

Moni opintonsa tänä syksynä aloittava pohtii, ottaisiko lainarahaa opiskelujen rahoittamiseen. Jos aloitat opiskelun yliopistossa, korkeakoulussa tai ammattikorkeakoulussa, niin opintolainan ottaminen kannattaa jo siksi, että valtio kannustaa nopeaan valmistumiseen opintolainahyvityksellä. (siirryt toiseen palveluun)

Hyvitys on 40 prosenttia siitä opintolainan määrästä, joka ylittää 2 500 euroa. Jos saat opinnot läpi määräajassa, niin Kela maksaa opintolainahyvityksen pankkiin ylimääräisenä lyhennyksenä valmistumisesi jälkeen. Eli valtio siis lyhentää opintolainaasi hyvityksen verran.

Enimmillään opintolainahyvityksen määrä (siirryt toiseen palveluun)voi olla noin kolmannes koko opintolainasta. Esimerkiksi, jos on nostanut 18 000 euroa lainaa korkeakoulututkintoa varten ja saanut kasaan 300 opintopistettä kuudessa lukuvuodessa, voi saada Kelalta enintään 6 200 euroa hyvitystä.

Opintolainojen korot ennätysmatalat

Kaikki opintolainaa ottavat hyötyvät nykyisistä ennätysmatalista opintolainan koroista. Keväällä nostettujen opintolainojen keskikorko oli 0,48 prosenttia. Tämä käy ilmi Suomen Pankin (siirryt toiseen palveluun) tilastoista.

Valtaosa suurimpien pankkien opintolaina-asiakkaista sitoo nyt lainansa 12 kuukauden euriboriin. Tällä hetkellä vuoden euribor (siirryt toiseen palveluun) on miinuksella noin 0,3 prosenttia.

Negatiivinen viitekorko pienentää opintolainan kokonaiskorkoa.

Opintotukihakemus
Pankista opintolainaa hakiessasi riittää vakuudeksi valtiontakaus. Sitä kannattaa hakea Kelasta samalla, kun hakee opintotukea. Opintorahaa saavalle korkeakouluopiskelijalle lainatakaus myönnetään automaattisesti.Ismo Pekkarinen / AOP

Kilpailuta pankit opintolainaa hakiessasi

Kun olet saanut Kelasta opintotukipäätöksen ja valtion takauksen opintolainalle, kannattaa pyytää lainatarjoukset useammasta pankista. Lainaehdot, kuten korko ja takaisinmaksuaikataulu vaihtelevat. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kilpailu opintolaina-asiakkaista on myös kovaa.

Osuuspankeissa opintolainaa saa keskimäärin 0,5 prosentin marginaalilla

– Marginaali voi kuitenkin yksittäistapauksissa vaihdella 0,2 prosentin ja yli yhden prosentin välillä, OP Ryhmän asuntorahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie sanoo.

– Lainamarginaaliin voivat vaikuttaa aiempi asiakkuus osuuspankissa sekä kunkin osuuspankin oma hinnoittelupäätös.

Säästöpankkiryhmään kuuluu itsenäisiä säästöpankkeja ympäri Suomea ja hinnoittelu voi sielläkin vaihdella pankeittain. Asiakaskokemusjohtaja Reetta Tuomala Nooa Säästöpankista kertoo, että heillä opintolainaa saa 0,45 prosentin marginaalilla.

Danske Bankissa opintolainan marginaali on tällä hetkellä 0,5 prosenttia.

– Negatiivinen viitekorko huomioiden opintolaina-asiakkaan maksettavaksi tuleva kokonaiskorko on juuri nyt alle 0,2 prosenttia., Danske Bankista kerrotaan.

Nordea ei paljasta, millä marginaalilla heiltä saa opintolainaa, mutta kokonaiskorko on siellä keskimäärin 0,5 prosenttia.

Lainan hinnan lisäksi opiskelijoista kilpaillaan myös erilaisilla eduilla. Lue OP Ryhmän (siirryt toiseen palveluun), Nordean (siirryt toiseen palveluun), Danske Bankin ja

Säästöpankkiryhmän (siirryt toiseen palveluun)sivuilta, mitä kukin pankki lupaa opiskelija-asiakkailleen.

Lue seuraavaksi