1. yle.fi
  2. Uutiset

Kemin vuoropäiväkodissa tuskaillaan: Ruoat on tilattu mutta lapset eivät tule hoitoon – jopa puolet varatuista hoitoajoista jätetään käyttämättä

Perumattomat ajat aiheuttavat turhia lisäkustannuksia, kun henkilöstö mitoitetaan varattujen hoitovuorojen mukaan.

päivähoito
lapsi leikkii
Kemissä ongelma on jatkunut päiväkodissa jo pitkään.Markku Pitkänen / Yle

Kemin Kaivolinnan päiväkodinjohtaja Kirsti Jaakkola silmäilee menneiden kuukausien hoitotilastoja viikonlopulta. Tilastojen mukaan päiväkodissa on lähes poikkeuksetta perumattomia hoitoaikoja viikonloppuisin ja iltaisin.

– Lounaalle on varattu 29 lounasta, paikalla on ollut 19 syöjää. Työntekijöitä on ollut kuusi, eli kaksi ylimääräistä työntekijää. Toisin sanoen kahden ihmisen työpanos on ihan turhaa tuona viikonloppuna, Jaakkola antaa esimerkin yhdeltä viikonlopulta.

– Kesäkuun viimeisenä viikonloppuna aamupalalle on varattu yhdeksän aamupalaa, paikalla on ollut neljä lasta. Varatuista ajoista peruuntuu poikkeuksetta 20–30 prosenttia, Jaakkola jatkaa.

Ongelmia perumattomista hoitopaikoista on ollut eri puolilla Suomea. Yksi syy on epäsäännöllisissä töissä. Esimerkiksi tarvittaessa töihin kutsuttavat työntekijät eivät tiedä työvuorojaan vielä siinä vaiheessa, kun hoitopäivät tulisi päiväkotiin ilmoittaa. Näistä syistä huoltajat varaavat lapselle hoitopäiviä ikään kuin varmuuden vuoksi.

Juhlapyhien hoitoaikoja tuplatarkistetaan

Kaivolinnan päiväkodinjohtaja Kirsti Jaakkola kertoo, että ongelma on jatkunut päiväkodissa jo pitkään. Tämän vuoksi päiväkodissa on alettu esimerkiksi tuplatarkistaa juhlapyhien hoitoajat.

– Juhannuksena lähetin tekstiviestin hoitovarauksen tehneille vanhemmille, että pitääkö pyhäpäivän varaus vielä paikkansa.

Jaakkolan mukaan puolet tekstiviestin saaneista oli vastannut, että varaus on tehty epähuomiossa eikä se pidä paikkaansa. Osa puolestaan jätti vastaamatta ja jotkut vanhemmista närkästyivät saamastaan tekstiviestistä.

Kahden ihmisen työpanos on ihan turhaa tuona viikonloppuna.

Kirsti Jaakkola

– Osa ehkä hieman närkästyi, että mehän emme turhaa varaa hoitoaikaa. Ja näistäkin närkästyneistä saattaa osa olla sellaisia, joiden lapsi ei sitten kuitenkaan tullut hoitoon, Jaakkola kuvaa.

"Ajatellaan vain sitä omaa lasta"

Jaakkola tähdentää, että edellisenä iltana tehty hoitoajan peruminen ei juuri tilannetta auta.

– Ruuat on tilattu ja työvuorot on tehty. Työntekijällä on oikeus saada tietyssä ajassa työvuoronsa. Ei niitä voi enää lähteä muuttamaan.

Jaakkola kuitenkin uskoo, että vuorohoitoa osataan arvostaa. Hänen mukaansa vuorohoitomahdollisuus on tärkeää erityisesti yksinhuoltajaperheille ja niille perheille, joilla ei ole tukiverkostoa paikkakunnalla.

– Sitä varmaan arvostetaan, mutta ehkä ei ole pohjimmiltaan ajateltu, mitä kaikkea tämä kokonaisuus pitää sisällään. Ajatellaan vain sitä omaa lasta, että se on yksi lapsi siellä monien muiden lasten joukossa.

Närkästyneistä saattaa osa olla sellaisia, joiden lapsi ei sitten kuitenkaan tullut hoitoon.

Kirsti Jaakkola

Jaakkola pohtii, että taustalla on joltain osin myös välinpitämättömyyttä.

– Sellainen perimmäinen ajatus, että tämähän on palvelua, joka kuuluu minulle, ja otan tämän palvelun, välittämättä sen hintalapusta, Jaakkola luonnehtii.

– Ja tosiasiassa, kukas sen maksaa. Mehän se maksetaan, jokainen veronmaksaja, Jaakkola kuittaa.

Käyttämättömistä hoitoajoista ei voi rangaista

Kemin Kaivolinnassa on yritetty saada monilla eri keinoilla perumattomia hoitoaikoja kuriin – tuloksetta. Päiväkodissa on viime kesästä lähtien täsmennetty ja tarkennettu ohjeistusta.

– Olen itse tehnyt vanhemmille tiedotteita, useammanlaisiakin. Uusille asiakkaille jaetaan esite, jossa on tietoa meidän pelisäännöistä. Myös ohjeistuksia on täsmennetty ja tarkennettu.

Kirsti Jaakkolan mukaan päiväkoti ei pysty antamaan mitään rangaistusta, esimerkiksi perimään lisämaksua käyttämättömästä hoitoajasta.

– Kuten hammaslääkärissä pystyy. Jos et mene hammashoitoon varattuna aikana, niin sinullehan tulee sieltä lasku.

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).

Haluatko lisää uutisia läheltäsi? Lataa Ylen Uutisvahti puhelimeesi täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi