Metsähallitus testaa: 15000 hehtaaria rauhoitetaan avohakkuilta – "Keskustelu on ollut aika paljon ääripäiden väittelyä"

Metsähallituksen kokeilun taustalla on vilkas keskustelu avohakkuiden kieltämisestä.

Metsähallitus
Avohakuuta ja jatkuvan kasvatuksen metsää
Metsähallitus valitsemilta alueilta metsää kaadetaan vain poimintahakkuilla. Kuvituskuvassa avohakkuu.Mikko Savolainen / Yle

Metsähallitus rauhoittaa avohakkuilta kolmea isoa aluetta Suomessa. Metsähallitus Metsätalous Oy perustaa kolme jatkuvan kasvatuksen mallialuetta, joissa ei tehdä avohakkuita. Alueet sijaitsevat Savukoskella, Suomussalmella ja Rautavaaralla.

Savukosken mallialue sijaitsee Tulppiossa. Alue rajautuu Urho Kekkosen kansallispuiston eteläpuolelle, Tuntsan erämaa-alueen pohjoispuolelle ja Värriön luonnonpuistosta länteen. Alueesta noin kolmasosa on arvokasta jäkälälaidunta.

Jokainen mallialue on kooltaan yli 5000 jalkapallokentällistä eli noin 5000 hehtaaria. Näillä alueilla ei tehdä avohakkuita kuin äärimmäisissä poikkeustapauksissa, vaan metsää kaadetaan poimintahakkuilla.

Valitut alueet ovat valtion talousmetsiä

Metsähallituksesta myönnetään, että taustalla on julkisuudessa käyty vilkas keskustelu avohakkuiden kieltämisestä.

– Haluamme olla edelläkävijöitä luonnonvarojen hoidossa. Metsien hakkuista käyty keskustelu on ollut aika paljon ääripäiden eipäs–juupas-väittelyä. Me emme ole ääripäätä, Metsähallitus Metsätalous Oy:n toimitusjohtaja Jussi Kumpula sanoo.

Metsähallituksen mukaan alueet on valittu siten, että ne edustavat tavanomaisia valtion talousmetsiä. Niillä on myös muita tärkeitä maankäyttömuotoja kuten esimerkiksi virkistys- ja matkailukäyttöä sekä maisema-arvoja.

Metsähallitus haluaa tutkittua tietoa siitä, miten jatkuvaa peitteistä metsätaloutta voidaan harjoittaa laajoilla alueilla.

Noin 15 prosenttia Metsähallituksen uudistushakkuista tehdään tällä hetkellä jatkuvan kasvatuksen menetelmällä.

Keskustele aiheesta kello 22 saakka.

Lue myös:

50 000 allekirjoitusta rikki: Avohakkuiden kieltämistä valtion metsissä vaativa kansalaisaloite etenee eduskuntaan

Tutkimus: Lähes neljä viidestä suomalaisesta rajoittaisi avohakkuita lailla

Ilmastohyötyjä, rikkaampi luonto ja metsänomistajille lisää rahaa – Metsäprofessori: avohakkuut voidaan lähes unohtaa menettämättä mitään