Hyppää sisältöön

Viro ei tunnusta Itä-Ukrainan kapinallisille myönnettyjä Venäjän passeja – Suomen kanta asiaan vielä auki

Donetskin ja Luhanskin alueet julistautuivat itsenäisiksi vuonna 2014. Mikään valtio ei ole hyväksynyt niiden itsenäisyyttä.

Donetskin alueen asukas hankkimassa Venäjän passia kesäkuussa. Kuva: Dave Mustaine / EPA

Viro ei tunnusta passeja, jotka Venäjä on myöntänyt Itä-Ukrainassa sijaitsevien Donetskin ja Luhanskin separatistialueiden asukkaille huhtikuun 24. päivän jälkeen.

Viron ulkoministeriö tiedotti päätöksestä maanantaina. Päätöksestä kertoi Viron yleisradio ERR. (siirryt toiseen palveluun) Päätös astuu voimaan heti.

Venäjä päätti 24. huhtikuuta alkaen ryhtyä nopeuttamaan Venäjän kansalaisuuden myöntämistä Ukrainan separatistialueiden asukkaille. Vastineeksi kansalaisuuden saaneiden pitää vannoa uskollisuutta Venäjälle.

Viro on ensimmäinen EU-maa, joka on päättänyt olla tunnustamatta alueiden asukkaille myönnettyjä uusia passeja, jos passin omistaja ei ole ollut aikaisemmin Venäjän kansalainen.

EU:n ulkopuolisista maista vastaavan päätöksen teki ensimmäisenä Kanada.

– Venäjän päätös kansalaisuusprosessin nopeuttamisesta separatistialueilla horjuttaa Ukrainan itsenäisyyttä ja pitää maan turvallisuustilanteen epävakaana. Viro tuomitsee jyrkästi nämä Venäjän pyrkimykset, Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu perusteli päätöstä maanantaina.

– Uskon, että muut Euroopan unionin jäsenvaltiot ja koko kansainvälinen yhteisö päättävät pian samoin. Velvollisuutemme on tukea Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta, Reinsalu sanoi.

Venäjän passeja Luhanskin passinjakelukeskuksessa. Kuva: Alexander Reka / AOP

Suomen kanta ei ole vielä selvillä

Suomi ei ole vielä päättänyt, miten se suhtautuu Donetskin ja Luhanskin alueella asuville myönnettyihin uusiin Venäjän passeihin.

– Näistä asioista keskustellaan aina EU-tasolla. Tänä kesänä tästä aiheesta on käyty paljon keskustelua EU:n piirissä, mutta vielä ei ole päädytty yhteisiin kansainvälisiin linjauksiin, kertoo ulkoministeriön passiasioiden yksikön päällikkö Leena Ritola.

Ritolan mukaan jokainen valtio päättää passi- ja viisumiasioistaan lopulta itse.

– Viro on halunnut edetä tässä asiassa muita EU:n jäsenmaita nopeammin, ja se on Viron oma päätös. Suomi jatkaa keskustelua muiden EU-maiden kanssa ennen päätöksentekoa.

Ritolan mukaan Suomen päätöstä asiaan liittyen voidaan odottaa todennäköisesti alkusyksyllä.

– Krimin suhteen toimittiin aikoinaan samalla lailla. Suomi päätti silloin yhdessä muiden EU-maiden kanssa, ettei se tunnusta Krimin niemimaata osaksi Venäjää, Ritola sanoo.

Viron ulkoministeri: Venäjä rikkoo Minskin sopimusta

Donetskin ja Luhanskin alueet ovat julistautuneet itsenäisiksi Ukrainasta vuonna 2014. Mikään kansainvälisesti tunnustettu valtio ei ole hyväksynyt alueiden itsenäisyyttä.

Alueita hallitsevat Venäjän tukemat kapinalliset, jotka ovat sodassa Ukrainan hallituksen kanssa. Venäjän on epäilty pyrkivän liittämään alueet itseensä.

Sen jälkeen kun Venäjä huhtikuussa päätti helpottaa kapinallisalueilla asuvien kansalaisuusprosessia, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi toivoi kansainvälistä yhteisöä lisäämään Venäjä-pakotteitaan.

Viron ulkoministerin Urmas Reinsalun mukaan Venäjän keväällä aloittama kansalaisuusprosessin helpottaminen alueiden asukkaille on jyrkässä ristiriidassa Minskin sopimuksen kanssa.

Minskin sopimus solmittiin syyskuussa 2014 Ukrainan, Venäjän, Donetskin ja Luhanskin kesken. Sopimuksen tavoitteena on pysäyttää taistelut Itä-Ukrainassa.

Itä-Ukrainan taisteluissa on saanut surmansa yli 13 000 ihmistä vuoden 2014 jälkeen.

.
.