1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hongkong

Kiina kovisteli Hongkongin mielenosoittajia: "Tulella leikkivät tuhoutuvat"

Kiinan edustaja varoitti, että mielenosoittajien ei pidä tulkita Kiinan pidättyvyyttä mielenosoituksiin vastaamisessa heikkoutena.

Hongkong
Mielenosoittajia Hongkongin kaduilla 5. elokuuta.
Mielenosoittajat heittelivät poliisia tiiliskivillä sen jälkeen kun poliisi käytti kyynelkaasua joukkion hajottamiseksi 5 elokuuta.Miguel Candela / EPA

Kiina on kovistellut ankarin sanoin Hongkongin mielenosoittajia. Kiinan edustaja varoitti, että mielenosoittajien ei pidä tulkita Kiinan pidättyvyyttä mielenosoituksiin vastaamisessa heikkoutena.

– Tulella leikkivät tuhoutuvat, Kiina varoitti.

Kiina ilmoitti viittaavansa mielenosoittajien radikaaliin joukkoon, joka on "johtanut harhaan hyväsydämisiä kansalaisia".

Mielenosoittajien ei pidä aliarvioida keskushallinnon voimaa, Kiina ilmoitti. Kiina myös vannoi, että "väkivaltaiset rikolliset" viedään oikeuden eteen.

Mielenosoittajia Hongkongin kaduilla 5. elokuuta.
Mielenosoittajat suojautuivat kyynelkaasusta Hongkongissa 5. elokuuta.Miguel Candela / EPA

Mielenosoittajat ovat kuukausien ajan lähteneet kaduille puolustamaan Hongkongin itsemääräämisoikeutta. Mielenosoitukset alkoivat kiistellyn luovutuslain vastustuksesta. Sittemmin jäihin pantu laki olisi sallinut rikoksesta syytettyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan.

Mielenosoitukset ovat muuttuneet viime viikkojen aikana yhä väkivaltaisemmiksi. Viimeksi maanantaina poliisi turvautui kyynelkaasuun ja kumiluoteihin voimakeinoina.

Lähteet: Reuters, AP, STT

Lue seuraavaksi