Hyppää sisältöön

Kauppasodan kovemmat kierrokset iskevät Suomeenkin – MTK: "Jos soijasota alkaa, niin tuottajien kilpailukyky heikkenee"

Yhdysvaltain ja Kiinan kauppa saa maataloudessa kovempia kierroksia. Suomalaiset lihantuottajat voivat olla entistä ahtaammalla, kun Yhdysvallat myy halpaa soijaa entistä enemmän Eurooppaan eläinten rehuksi.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila on huolissaan lihantuottajien asemasta, jos soijarehun alennusmyynti alkaa todenteolla Euroopassa. Kuva: Matti Myller / Yle

Kauppasodan uuden vaiheen isoin asia on talouden epävarmuuden lisääntyminen maailmalla, Euroopassa ja Suomessa.

Tätä mieltä ovat kansainvälisen kauppakamarin maajohtaja Timo Vuori ja maa- ja metsätaloustuottajien keskusliiton (MTK) puheenjohtaja Juha Marttila.

Kiina on kertonut lopettavansa kokonaan maataloustuotteiden ostamisen Yhdysvalloista vastatoimena Yhdysvaltain asettamille tulleille. Viime torstaina Yhdysvallat kertoi uusista kymmenen prosentin tulleista 300 miljardin potille kiinalaistuotteita. Ne tulevat voimaan syyskuun alusta. Yhdysvallat puolestaan syyttää virallisesti Kiinaa valuuttansa arvon tahallisesta laskemisesta suojellaakseen omaa talouttaan kauppasodan vaikutuksilta.

– Ennen kaikkea kauppasodan kierre jatkuu ja syvenee. Nyt tämä syvenee myös maatalouspuolella. Epävarmuus on myrkkyä, ja se on hiekkaa rattaisiin, Vuori sanoo.

Marttila painottaa, että kauppasodan uusi vaihe heiluttaa suoraan maailmantalouden virtoja.

– Aivan varmasti vaikutuksia on, ja pääasiassa lähinnä kielteisiä, kun maailmantalouden kasvu hidastuu ja heijastuu Suomeen, Marttila sanoo.

"Soijan alennusmyynti heikentäisi suomalaistuottajien kilpailukykyä"

Yhdysvalloista tuodaan jo nyt halpaa soijaa EU:n alueelle entistä enemmän, kun Kiina ei sitä osta.

Yhdysvaltain soijan kokonaisvienti on pudonnut tämän vuoden aikana neljänneksen viime vuodesta. Soijan vienti Kiinaan on tippunut 70 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Yhdysvallat tuottaa soijaa toiseksi eniten maailmassa.

Eurooppalaisia lihantuottajia halpa soija hyödyttää. Suomessa soijan käyttö on ollut jo pitkään vähenemään päin.

Voi syntyä tilanne, jossa muut saavat kilpailuetua nimenomaan halpenevan soijarehun käytöstä .

– Jos tästä alkaa soijan alennusmyynti, miltä tämä vähän näyttää, niin kyllä se heikentää meidän tuottajien kilpailukykyä suhteessa niihin, jotka käyttävät halpaa soijaa, Marttila arvioi.

Eurooppalainen lihantuotanto hyötynyt halpenevasta soijasta ja Kiinan sikarutosta

Tutkimusprofessori Jyrki Niemi Luonnonvarakeskuksesta pitää Kiinan päätöstä isona takaiskuna Yhdysvaltain maataloustuottajille.

– Yhdysvaltalaiset tuottajat ovat jo nyt kärsineet kauppasodasta ja sen myötä tuoduista tulleista. Viennin arvo on tippunut jo kolmannekseen siitä, mitä se oli ennen kauppasotaa.

Kiinan uusi päätös tarkoittaa edelleen Yhdysvaltain viennin vähentymistä Kiinaan merkittävästi.

Professori Jyrki Niemi ei usko, että suomalainen kuluttaja saa hyötyjä kauppasodasta. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Yhdysvallat on professori Niemen mukaan pyrkinyt myymään soijaa Eurooppaan ja kasvaviin talouksiin kuten Egyptiin. Kiinan aukkoa on kuitenkin vaikea täyttää, hän arvioi.

Eurooppalainen lihantuotanto on jo hyötynyt halpenevasta soijasta. Samaan aikaan Kiinassa riehuu sikarutto, joten sen oma sianlihantuotanto on kärsinyt pahoin.

– Eurooppalaiset tuottajat ovat jo nyt hieman hyötyneet tilanteesta Kiinan markkinoilla. Varsinkin nyt, kun afrikkalainen sikarutto leikkaa Kiinan omaa tuotantoa, ja Kiina joutuu tuomaan sianlihaa muista maista. Tässä kohtaa eurooppalaiset lihantuottajat ehkä vievät pidemmän korren, Niemi sanoo.

Niemi odottaa, että suomalainenkin sianlihanvienti Kiinaan kasvaa sikaruton takia.

Niemen mukaan soija on tärkeä lisäproteiiniin lähde Suomessakin siipikarja- ja sianlihatuotannossa.

Suomalainen kuluttaja tuskin hyötyy kauppasodasta, sillä kauppasota heikentää maailmantaloutta ja saattaa nostaa hintatasoa maailmalla.

– Ei ole nähtävissä, että suomalainen kuluttaja ainakaan kovin merkittävästi tulisi hyötymään, Niemi sanoo.

Sianlihan ystäville kukkaro voi keventyä. Niemi nimittäin ennakoi, että sianlihan hinta Suomessa saattaa hieman jopa nousta, koska Kiina on kasvattanut tuontiaan.

Onko meneillään maatalousmarkkinoiden uusjako?

Maataloudessa saattaa olla meneillään isompikin jako uusiin kauppablokkeihin.

– Kun Kiina sanoo ei USA:lle ja samaan aikaan USA ja EU ovat sopineet, että EU lisää USA:n lihantuontikiintiötä, niin Yhdysvallat saa myönnytyksiä EU:lta korvikkeena Kiinan aiheuttamiin tappioihin, Vuori päättelee.

Kansainvälisen kauppakamarin maajohtaja Timo Vuori pohtii, onko maatalousmarkkinoilla meneillään uusjako? Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Erotettavissa ovat länsimarkkinat, USA, Eurooppa, latinalainen Amerikka sekä Kiina ja Venäjä, jotka ovat löytäneet toisensa maatalousmarkkinoilla.

Kiina on taas omalta osaltaan lisännyt maataloustuotteiden tuontia Venäjältä.

EU puolestaan on tehnyt kauppasopimuksen neljän latinalaisen Amerikan maan kanssa. Mercosur on maailman suurin kauppasopimus. Se avaa Mercosur-maiden eli Argentiinan, Brasilian, Paraguayn ja Uruguayn markkinoita Eu:lle ja EU:n markkinoita Mercosur-maille. Sopimuksen hyväksymiseen menee kuitenkin vielä pitkä aika, joten sen vaikutuksia voi olla vielä vaikea arvioida.

Huolta suomalaisten lihantuottajien keskuudessa on aiheuttanut se, että Suomeen tuodaan entistä enemmän brasilialaista naudanlihaa, mikä voisi vaikuttaa suomalaisen liha-alan kannattavuuteen.

– Kyllä se avaa markkinoita naudanlihan ja siipikarjanlihan tuonnille, Marttila sanoo.

Marttila kuvailee viime vuosien kehitystä maataloudessa, että se on "revennyt ihan täysin". Maataloustuottajat ovat ihmeissään, koska he ovat liputtaneet monenkeskisen kauppajärjestelmän puolesta maailman kauppajärjestössä WTO:ssa. MTK pitää kehityksen suuntaa tuottajien kannalta huolestuttavana.

Tanskalaiset ovat nopeasti sianliha-apajilla Kiinassa

Marttilan mielestä tanskalaiset sianlihantuottajat ovat olleet ketterästi ja nopeasti Kiinan markkinoilla, kun maan oma tuotanto on vaikeuksissa ja hinnat ovat pilvissä. Ja sika maistuu tunnetusti kiinalaisille.

– Eritoten tanskalaiset sianlihan viejät ovat rynnineet Kiinan apajille tehokkaan vientikoneiston ansiosta, Marttila sanoo.

Vuoren mukaan nyt voi kysyä, onko soijasota johtamassa lihasotaan, jos Kiina lisää Venäjältä lihantuontia.

Pitkän ajan vaikutukset jäävät nähtäviksi hän huomauttaa, mutta on syytä muistaa, että kiinalaisia kiinnostavat eurooppalaiset ja yhdysvaltalaiset brändituotteet.

Halpa juan rokottaa eurooppalaisia yrityksiä

Yhdysvallat ilmoitti virallisesti eilen, että se syyttää Kiinaa juaniin kurssin manipuloinnista. Kiina suojaisi näin heikkenevää talouttaan kauppasodan vaikutuksilta. Kiina on kiistänyt väitteet.

Valuuttamanipulaation pelisäännöistä pitäisi sopia tarkemmin maailman kauppajärjestön WTO:n piirissä, katsoo Vuori. Nyt ei ole olemassa riittävän tehokkaita ja toimivia kansainvälisen kaupan sääntöjä, miten yksittäisen maan valuutan tahalliseen peukaloimiseen voitaisiin puuttua.

Jos Japani, EU ja muut isot G20-maat alkavat reagoida Kiinan toimiin ja valuutan arvon tahalliseen painamiseen, sota Yhdysvaltoja vastaan muuttuu sodaksi EU:ta ja Japania vastaan. Kiinalla on kuitenkin intressi ettei se joudu eristetyksi G20-maiden pöydissä, Vuori huomauttaa.

Kiinan kanssa käytävästä kaupasta kärsivät myös eurooppalaiset yritykset, kun juanin arvo on alhaalla ja kiinalaisyritysten suhteellinen asema paranee. Kiinalle se voi myös olla riski.

– Tämä voi johtaa siihen, että Yhdysvallat ja Eurooppa löytävät paremmin toisensa suhteessa Kiinaan, Vuori sanoo.

Suomalaisille vientiyrityksille euromääräinen vienti on kalliimpaa, joten haasteita riittää Kiinan suunnassa. Kiina taas saa hintakilpailuetua esimerkiksi teknologiatuotteissa, jotka kilpailevat suomalaisten kanssa samoilla markkinoilla.

Pörsskurssit reagoivat eilen maanantaina kaikkialla voimakkaasti uusiin tietoihin kauppasodasta ja Kiinan valuutan heikkenemisestä suhteessa dollariin. Tänään pörssikurssit ovat rauhoittuneet Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Euroopassa osakekurssit ovat vielä noin puoli prosenttia miinuksella. Kiinassa ja Etelä-Koreassa osakekurssit ovat hieman enemmän pakkasella.

Lue myös:

Korjaus 8.8. : Talouden epävarmuuden heikkeneminen korjattu muotoon: talouden epävarmuuden lisääntyminen.

.
.