Kiukutteleva varhaisteini, huoltajan vihainen Wilma-viesti ja kiusallinen video – Kokeile Ylen testillä, miten pärjäisit luokanopettajana

Mobiililaitteet, sosiaalinen media, hankalat huoltajat ja kasvavat ryhmäkoot tuovat haasteita opettajien arkeen.

opettajat
Opettajat Juha Salminen, Anu Kirjonen ja Sari Hartikainen Pornaisista seisovat luokkahuoneessa.
Ylen opetestin laatimisessa auttoivat Pornaisten Yhtenäiskoulun opettajat Anu Kirjonen, Juha Salminen ja Sari Hartikainen.Tommi Pesonen

Opettajan työ on muutakin kuin oppituntien pitämistä. Opetuksen lisäksi peruskoulun opettajan arki on täynnä kasvatustehtäviä.

Opettaja joutuu lähes päivittäin selvittämään erilaisia oppilaiden välisiä riitoja ja muita välikohtauksia. Joskus tilanteita joudutaan käymään läpi myös oppilaiden huoltajien kanssa.

– Koulu on nykyään tällainen palvelulaitos, jonka oletetaan joustavan joka tilanteessa. Jos opettaja haluaa antaa ohjeita kasvatukseen, täytyy tosi tarkkaan harkita, mitä vanhemmille uskaltaa sanoa, kertoo Pornaisten Yhtenäiskoulun opettaja Juha Salminen.

Opetushallituksen opetusneuvos Marjo Rissanen kertoo, että yleisin harhaluulo opettajan ammatista on se, että opettajalla on lyhyet päivät ja pitkät lomat.

– Opettajan työpäivä ei pääty siihen, kun tunnit loppuvat. Sen jälkeen on vielä paljon erilaisia kokouksia, joissa suunnitellaan esimerkiksi koulun toimintakulttuuriin liittyviä asioita, Rissanen sanoo.

Kokeile, miten sinä pärjäisit ala-asteen luokanopettajana

Ylen opetestin laatimisessa on hyödynnetty perusopetuslakia (siirryt toiseen palveluun), Kiva koulu -ohjelmaa (siirryt toiseen palveluun) ja perusopetuksen opetussuunnitelmaa (siirryt toiseen palveluun). (siirryt toiseen palveluun) Kaikki testin tilanteet ovat keksittyjä.

Lue aiheesta lisää:

Voiko repun tutkia tai kännykän takavarikoida? Testaa tiedätkö, mitä opettaja saa tehdä!

"Älylaitteilla tapahtuva ihmiskoe tuottaa jo hedelmää", "lapset oireilevat vuosi vuodelta pahemmin" – opettajat kertovat Ylelle peloistaan

Kouluun meneviltä ei enää vaadita samoja taitoja kuin ennen – rehtori: "Kuinka monessa kodissa syödään veitsen ja haarukan kanssa?"

Asiantuntijat puolustavat kaikkien lasten opettamista samassa luokassa – lähes joka viides peruskoululainen sai tehostettua tai erityistä tukea