McDonald's huomasi, että sen "ympäristöystävällisiä" paperipillejä ei voi kierrättää – Suomessa käytössä yhä muovipillit

Britannian ja Irlannin McDonald'sit korvasivat muovipillit paperisilla viime vuonna.

Juomapillit
McDonald's Lontoossa.
Jo yli 50 000 brittiä ja irlantilaista on allekirjoittanut vetoomuksen, jotta pikaruokaketju palauttaisi muovipillit paperisten tilalle. Jeff Greenberg / AOP

Viime vuonna muovipilleistä Britanniassa ja Irlannissa luopunut hampurilaisketju McDonald's on joutunut ongelmiin uusien paperisten pillien kanssa. Pikaruokaketju kertoo, että sen käyttämät paperipillit ovat liian paksuja käsiteltäviksi kierrätyslaitoksissa.

Ongelmasta uutisoi ensimmäisenä brittilehti The Sun (siirryt toiseen palveluun).

McDonald's korvasi kierrätettävät muovipillinsä viime syksynä Britanniassa ja Irlannissa. Ympäristönsuojelun nimissä tehty muutos ei kerännyt pelkästään kiitosta. Monet asiakkaat valittivat paperisten pillien hajoavan juoman sekaan, etenkin pirtelöitä juotaessa.

Asiakaspalautteet ansiosta McDonald's vahvisti paperipilliensa rakennetta. Samalla pilleistä tuli kuitenkin liian paksuja kierrätykseen. Nyt pikaruokaketju etsii ratkaisua ongelmaan. Sillä välin paperipillit päätyvät sekajätteeseen.

Yhdistyneen kuningaskunnan McDonald'seissa kuluu yleisradioyhtiö BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan päivittäin 1,8 miljoonaa pilliä.

Suomessa etsitään yhä sopivaa korvaajaa muovipillille

Suomen McDonald'seissa muovipilleistä ei olla vielä luovuttu, mutta niiden käyttöä on yritetty vähentää. Suurimmassa osassa Suomen McDonald'seja ei muovipilliä enää anneta juoman mukana automaattisesti, vaan asiakkaan pitää erikseen pyytää sitä.

Suomen McDonald'sin viestintäjohtaja Heli Ryhänen kertoo, että ravintolaketju etsii korvaajaa muovipilleille, mutta toistaiseksi sopivaa materiaalia ei ole löytynyt. Britannian ja Irlannin pilliongelmat eivät suoraan vaikuta tähän, sillä eri maiden ketjut etsivät paikallisia ratkaisuja pakkausmateriaaleihinsa.

Vaikka muovisille pilleille ei ole vielä löytynyt korvaajaa, muutaman muun pakkauksen kohdalla kehitystä on tapahtunut, Ryhänen huomauttaa. Puuro tarjoillaan nykyään muovilautasen sijaan kartonkikupista ja Flurry-jäätelökuppi on uudistettu kokonaan kartonkiseksi.

– Muovikannen poistaminen jäätelökupista vähensi ravintoloiden muovijätteen määrää 3,5 tonnilla vuodessa, Ryhänen sanoo.

Eikä muovista luopuminen rajoitu vain tarjoiluastioihin. Ryhänen kertoo, että McDonald's aikoo jo tämän vuoden puolella korvata ilmapallojen muovitikut kartonkisilla.

– Loppujen lopuksi pienillä teoilla saadaan suuria muutoksia, Ryhänen toteaa.

Lue myös:

EU-parlamentti hyväksyi muovipillit, kertakäyttölautaset ja ilmapallotikut kieltävän lain

Muovipillit ja muut merta kuormittavat kertakäyttömuovit kielletään 2021 alkaen

Kahvilaketju Starbucks hylkää muovipillit