Pakistanin armeijan esikuntapäällikkö varoittaa: Asevoimat tukevat kashmirilaisia

Kashmirista kiistelevät Intia ja Pakistan ovat ydinasevaltioita.

Jammu ja Kashmir
Qamar Javed Bajwa Pentagonissa heinäkuussa 2019.
Pakistanin armeijan esikuntapäällikkl Qamar Javed Bajwa vieraili Yhdysvaltain Pentagonissa heinäkuussa 2019.Liu Jie / AOP

Pakistanin armeijan esikuntapäällikkö kenraali Qamar Javed Bajwa sanoi tiistaina, että maan asevoimat tukevat kiistellyn Kashmirin alueen ihmisiä järkähtämättä.

Intia poisti maanantaina erityisalueen aseman hallitsemaltaan Kashmirin osalta. Muutos on suurin, joka alueella on tehty vuosikymmeniin.

– Pakistanin armeija seisoo järkähtämättä loppuun saakka kashmirilaisten rinnalla heidän oikeudenmukaisessa kamppailussaan, Bajwa sanoi tavattuaan Pakistanin armeijan ylimpiä komentajia Rawalpindissä.

Bajwa lisäsi, että armeija on valmistautunut täyttämään velvoitteensa kaikessa laajuudessa. Hän ei tarkentanut, mistä keinoista on kyse.

Intia ja Pakistan ovat ydinasevaltioita.

Intia, Pakistan ja Kiina hallitsevat osaa Kashmirista. Intia ja Pakistan katsovat koko Kashmirin kuuluvan itselleen. Maat ovat käyneet Kashmirista kaksi sotaa ja yhden lyhyemmän konfliktin.

Intian hallitsemassa Kashmirin osassa on kuollut kymmeniätuhansia ihmisiä yli kolmekymmentä vuotta jatkuneessa kapinassa.

Intian Kashmir-päätökset kuohuttavat

Intian maanantainen päätös poistaa Kashmirin erityisasema ja maa-alueen jako kahteen hallinnolliseen alueeseen on herättänyt vastalauseita sen naapurimaissa Pakistanissa ja Kiinassa.

Intia, Pakistan ja Kiina vaativat kokonaan tai osia kiistellystä Kashmirin alueesta.

Tiistaina Pakistanin pääministeri Imran Khan sanoi maansa vievän Intian viimeaikaiset toimet Kashmirissa YK:n turvallisuusneuvostoon. Samalla hän tuomitsi voimakkaasti Kashmirin erityisaseman poistamisen.

Kiina puolestaan on arvostellut Intian päätöstä, jonka myötä Kashmirin pääosin buddhalaisten asuttamaa Ladakhin aluetta johdetaan nyt suoraan Intian pääkaupungista Delhistä.

Intia varoitti tiistaina Kiinaa sanoen, että Kashmiria koskevat päätökset ovat Intian sisäinen asia.

Päivitetty 21.27: Naapurimaiden kannat Intian Kashmir-päätökseen.

Lue myös:

Mitä Kashmirissa tapahtuu ja miksi? Neljä kysymystä ydinasevaltioiden välisen kiistan uudesta käänteestä

Lähteet: Reuters, STT, AFP