1. yle.fi
  2. Uutiset

Viljan puinteja käynnistellään viikon sisällä – satonäkymät hyvät kuivuudesta huolimatta

Viljasadosta ennakoidaan hyvää tai kohtalaisen hyvää, mutta esimerkiksi peruna on kärsinyt kuivuudesta ja hallasta. Vaikeaa on ollut myös öljykasveilla.

sadonkorjuu
Mikko Penttilä ajaa puimuria Nurmossa
Arkistokuvaa.Pasi Takkunen / Yle

Viljojen puinnit ovat käynnistymässä pohjalaismaakunnissa arviolta viikon sisällä. Kuminaa ja syysohraa on jo puitukin. Syysviljojen puinneista aloitetaan ensimmäisenä. Aikataulu on suurin piirtein tavanomainen.

Pro Agria Etelä-Pohjanmaan kasvintuotannon erityisasiantuntija Pekka Tuomisto arvelee, että sadosta tulee pohjalaismaakunnissakin kohtalaisen hyvä. Kesän kuivuus vaikuttaa satoon etenkin savimailla, mutta multavilla mailla satonäkymät ovat hyvät.

– Samallakin lohkolla voi olla kuivuuden aiheuttamaa vaihtelua, maalajista riippuen.

Kaura on kärsinyt kuivuudesta lajeista eniten ja jäänyt Tuomiston mukaan matalaksi. Jos tulee hellettä, viljan pakkotuleentuminen voi vielä vaikuttaa jyväkokoon.

Pettymyksiä öljykasveilla

Öljykasvien kesä on ollut vaikea. Niiden sato on jäämässä keskimääräisestä.

– Aina on haasteita joka kasvukaudella. Tänä vuonna keväällä päästiin hyvin matkaan, mutta etenkin öljykasvien kohdalla on tullut pettymyksiä. Tuli kuorettumisia ja tuholaisia, jotka vei öljykasveja, sanoo Tuomisto.

Vaikka yleensä puintiaikana toivotaan poutaa, nyt ei pieni sade haittaisi. Kohtuullinen sade ja kosteus auttaisivat myös uusia syysviljoja itämään paremmin.

Peruna kärsinyt myös

Kuivuus sekä useaan kertaan tulleet yöhallat ovat vaivanneet etenkin perunakasvustoja. Perunasadosta on tulossa huono jo toista vuotta peräkkäin.

Petolahtelainen viljelijä Kjell Nyström kertoo, että tilalla osa perunanvarsista on paleltunut. Hän arvioi, että paleltuneita on noin kolmasosa.

Viime vuonna perunatilanteeseen tuli elokuussa hieman helpotusta sateista, joten niitä toivotaan nytkin.

Lue seuraavaksi