Oulun entinen kauppaoppilaitos halutaan suojella – Arkkitehdit: Rakennus voisi toimia asuntoina tai jopa hotellina

Vuonna 1957 valmistunutta rakennusta pidetään yhtenä Oulun maamerkeistä.

Oulu
Entinen kauppaoppilaitos Oulussa
Oulun kauppaoppilaitos valmistui vuonna 1957.Timo Nykyri / Yle

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA esittää Oulun entisen kauppaoppilaitoksen suojelemista. Oulun keskustan tuntumassa Kuusiluodossa sijaitseva koulurakennus valmistui vuonna 1957.

Rakennusta pidetään yhtenä Oulun maamerkeistä.

Kauppaoppilaitoksen jälkeen rakennuksessa toimi Oulun yliopiston varhaiskasvatuskeskus. Koulurakennus on ollut useiden vuosien ajan tyhjillään. Kiinteistön omistaa Suomen Yliopistokiinteistöt Oy.

Kauppaoppilaitoksen tontilla meneillään oleva asemakaavanmuutos mahdollistaisi koulun purkamisen ja korvaamisen uudisrakennuksilla. Vaihtoehtoista, koulurakennuksen säilyttävää ratkaisua ei ole esitetty.

Suomen Arkkitehtiliitto esittää, että uudisrakentamisen sijaan tulisi tutkia rakennuksen muuttamista esimerkiksi asumiskäyttöön.

Rakennuksen suunnitteli Oulun ensimmäinen kaupunginarkkitehti Martti Heikura.

– Mutteri-ikkunoineen ja liuskekivisokkeleineen se on jälleenrakennuskauden, 1950-luvun tyypillinen koulurakennus, Suomen Arkkitehtiliiton SAFAn Pohjois-Suomen puheenjohtaja Özlem Özer-Kemppainen kertoo.

Özer-Kemppaisen mukaan Heikuran Ouluun suunnitelemista rakennuksista yli puolet on purettu. Senkin vuoksi puheenjohtajan mukaan olisi paikallaan säilyttää ensimmäisen kaupunginarkkitehdin kädenjälkeä vielä kaupunkikuvassa.

Özer-Kemppaisen mukaan rakennuksen muuttamista myös hotelliksi on selvitelty opiskelijatyössä.

– Onkohan Oulun hotellihankkeissa havahduttu, että tällainenkin vaihtoehto keskustan tuntumassa olisi olemassa, hän miettii.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)