Näin liikut turvallisesti vesillä – asiantuntijoiden neljä vinkkiä veneilyyn

Valtaosa vesiliikenneonnettomuuksista johtuu veneilijän huolimattomuudesta.

veneily
Kuopion Pursiseuran lippu veneen perässä.
Veneillessä ensisijaisen tärkeää on ottaa muut vesillä liikkujat huomioon.Antti Karhunen / Yle

Veneilyturvallisuus on noussut keskusteluun, kun viikonloppuna kaksi miestä kuoli Turun saaristossa veneturmassa.

Suurin osa vesiliikenneonnettomuuksista johtuu veneilijän omasta huolimattomuudesta.

Turvallisuutta vesillä liikkumiseen voidaan lisätä niin koulutuksilla kuin veneilijöiden omalla huolellisella toiminnalla.

Kokosimme alle asiantuntijoiden vinkit turvalliseen liikkumiseen vesillä.

1. Tähystä ja huomioi muut veneilijät

Veneiden koon kasvaessa ja niiden määrän lisääntyessä ensisijaisen tärkeää on ottaa muut vesillä liikkujat huomioon. Kokematon veneilijä voi olla riski niin itselleen kuin muille vesillä liikkujille.

Erityisesti isolla veneellä liikkuessa pienemmät ja hitaammat kulkuvälineet jäävät helposti huomioimatta. Lisäksi iso vene pysähtyy pientä venettä hitaammin. Hyvä tähystys ulospäin sekä vastaantulijoiden ja sivulla liikkuvien veneiden tarkkailu on tärkeää.

– Pienempi vene ei pysty "juoksemaan" ison alta pois, joten tällaisessa tilanteessa on onnettomuuden vaara, satamamestari Heikki Pettersson Kuopion Pursiseurasta kertoo.

2. Kouluttaudu ja keskustele

Ison veneen kuljettaminen vaatii erityistä perehtyneisyyttä.

15-vuotta täyttäneet veneilijät saavat liikkua vesillä ilman erillistä kuljetuslupaa, jos vene on alle 24 metriä pitkä. Yli 24-metrisen aluksen kuljettamiseen on oltava puolestaan kansainvälinen huviveneenkuljettajankirja.

Veneen käsittelyä sekä veneilyyn liittyviä ohjeita voi käytännönläheisesti opetella esimerkiksi veneilykursseilla. Koulutuksissa opastetaan veneen käsittelyyn ja navigointiin sekä käydään läpi vesiväylien sääntöjä.

– On tärkeää tietää, miten erilaiset veneet, kuten purje- ja moottoriveneet käyttäytyvät. Myös väistämissäännöt on tiedettävä, Pettersson luettelee.

Lisäksi kokeneemmat veneilijät neuvovat mielellään vasta-alkajia. Pursiseuroissa kokemukset ja opit siirtyvät helposti ihmiseltä toiselle.

– Tietoa tuskin saa aina niin konkreettisesti pelkästään lukemalla, Pettersson mainitsee.

Arto Bomanin veneen ruori.
Navigoidessa elektronisiin laitteisiin ei kannata luottaa liikaa. Antti Karhunen / Yle

3. Älä luota liikaa teknologiaan

Veneissä on nykyään runsaasti elektroniikka sekä erilaisia apulaitteita suunnistusta varten. Pelkästään niihin ei kuitenkaan kannata luottaa liikaa, sillä laitteet eivät välttämättä osaa huomioida kaikkea kuten vaihtelevia sääolosuhteita.

– Varsinkin syksyn puolella, kun vedenpinta on laskenut, niin kartat eivät välttämättä ole kohdillaan. Keskellä selkää voi olla kiviä ja kun veden pinnat ovat toista metriä alaspäin, niin veneilijän pitää olla tarkkana syvyyksien kanssa, Kuopion pursiseuran Arto Boman kertoo.

4. Ennakkosuunnittele reitti ja tarkasta vene

Ennen vesille lähtöä veneilyreitti kannattaa suunnitella ennakkoon. Myös sääennusteet on syytä huomioida.

– Liian kovalla aallokolla ei ole kiva mennä, Boman tietää.

Turvallisuutta lisää myös veneen ja sen tarvikkeiden säännöllinen huolto. Veneen miehistön kunto on myös syytä selvittää ennen kuin vene irtoaa laiturista. Veneillessä promilleraja on yksi.

– Etenkin jos on vieraita mukana, niin heitä kannattaa ohjeistaa, kuinka vesillä toimitaan, Boman sanoo.

Veneilyturvallisuudesta ja siihen liittyvistä vinkeistä voit keskustella klo 22 saakka.

Lue lisää:

Iso vene tuli takaa päälle Airistolla – moottoriveneen kuljettajaa epäillään kahdesta törkeästä kuolemantuottamuksesta

Oikeusministeri Henrikssonin mukaan olisi pohdittava, mitä isojen veneiden kuljettajilta vaaditaan – ei usko venekortin hyötyihin

Liikenneministeri Marin: On tärkeää arvioida, miten veneturvallisuutta voi parantaa – odottaa Airiston onnettomuustutkinnalta hyviä ehdotuksia