Pääministeri Antti Rinne keskustan ja vihreiden nokittelusta ympäristöpolitiikassa: "Asiat pitää vain klaarata porukalla kuntoon"

Antti Rinteen mielestä Veikkauksen nykyistä pelimonopolia pitää pystyä tarkastelemaan, kun maailma ympärillä muuttuu.

Antti Rinne
Antti Rinne linjaa politiikan syksyä
Antti Rinne linjaa politiikan syksyä

Pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoo, ettei hallituskumppaneiden kipuilu ympäristöasioissa tullut hänelle yllätyksenä.

Keskustan (siirryt toiseen palveluun) ja vihreiden edustajat ovat esittäneet kärkeviä kommentteja toistensa linjoista kesän aikana.

Viimeisimmän irtioton teki ympäristövaliokunnan keskustalainen puheenjohtaja Hannu Hoskonen, joka ryöpytti hallituksen metsäpolitiikkaa (siirryt toiseen palveluun) ja aikeita kaivoslain uudistamisesta.

– En kutsuisi niitä irtiotoiksi, vaan erilaisten mielipiteiden kirjoksi, joita löytyy myös hallitusohjelmasta. Nämä jännitteet tunnistettiin jo hallitusneuvotteluissa. Meillä on metsäpolitiikassa tiettyjä asioita, jotka meidän pitää vain klaarata porukalla kuntoon, politiikan toimittajien tentattavana ollut Rinne rauhoittelee.

Rinne vakuuttaa hallituksen tekevän yhdessä rintamassa ilmasto -ja metsäpolitiikkaa.

– Minulla ei ole epäselvyyttä, etteikö näitä asioita saataisi kuntoon.

Professori: Suomi ei ole vähentänyt maaperän päästöjä

Kansainvälisen ilmastopaneelin ICCP:n mukaan hiilinieluja on lisättävä, mikä tarkoittaa, että metsien ja maan käytön pitää muuttua.

Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja, professori Markku Ollikainen sanoo Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun), ettei Suomi ole tehnyt mitään maanperän päästöjen vähentämiseksi, vaikka niistä ja hiilinieluista on puhuttu paljon. Ollikaisen mukaan turvepeltojen raivaaminen on erityisen haitallista ilmastolle.

Miten hallituksen sisäiset erimielisyydet ilmastoasioissa vaikuttavat päätöksentekoon?

– Meillä on selkeät ja hyvin kunnianhimoiset tavoitteet liittyen ilmastopolitiikkaan. Ne täytyy toteuttaa sosiaalisesti oikeudenmukaisesti sillä tavalla, että jokainen suomalainen kokee ne oikeudenmukaiseksi ja heidän elämänsä eivät tuhoudu näiden toimien takia.

Rinne korostaa, että hallituksen tavoite Suomen hiilineutraliuudesta vuonna 2035 edellyttää määrätietoisia toimenpiteitä monilla yhteiskunnan lohkoilla, myöskin metsä- ja maankäyttöpolitiikassa.

Aktiivimallin kumoava lakiesitys lausunnoille ensi viikolla

Hallitusohjelma nojaa pitkälti työllisyyden paranemiseen. Hallitus tavoittelee työllisyysasteen nostoa 75 prosenttiin.

Rinne näkee suurimpana uhkana Suomen taloudelle kansainvälisen taloustilanteen sekä Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen kauppasodan.

– Mustia pilviä mielessäni aiheuttaa se, että kansainvälisessä politiikassa on erilaisia riskitekijöitä, jotka voivat eskaloitua vakavaksikin kriisiksi. Niitä täytyy seurata ja niiden vaikutuksia analysoida koko ajan, hän sanoo.

Hallitus pitää kiinni kannastaan, jonka mukaan työttömyysturvan aktiivimalli ei kuitenkaan ole sopiva keino työllisyystavoiteeseen pääsemiseksi.

Rinteen mukaan hallituksen esitys lain kumoamiseksi lähtee lausuntokierrokselle ensi viikolla, 16. elokuuta. Kumoaminen on määrä vahvistaa syyskuun lopulla budjettiriihessä siten, että akviimallin leikkuri poistuisi tammikuun alusta.

– Aktiivimallin leikkuri tullaan purkamaan ja esitys lähtee nyt lausunnoille.

Työllisyyden parantamisesta keskusteltaneen myös syksyn liittokierroksella, kun työehdot ovat jälleen pöydällä. Rinne näkee erityisen vaikeana kysymyksenä kilpailukykysopimuksessa tulleen 24 tunnin palkattoman työajan lisän. Yle kertoi viime viikolla, että työnantajia ja palkansaajia edustavat järjestöt ovat asiasta täysin eri mieltä.

– Toivon, että järjestöt yhdessä lähtevät keskitetysti hakemaan ratkaisua kysymykseen, Rinne sanoo.

Rinteen mukaan Veikkauksen monopoli ei ole ikuinen

Pääministeri sanoo, ettei hän ole pitänyt Veikkauksen mainonnasta, jonka yhtiö on kohun jälkeen hyllyttänyt. Rinteen mielestä on hyvä, että Veikkaus on nyt herännyt asiaan.

– Tämmöistä ei pitäisi päästä tapahtumaan. Tämä ei ole ollut ollenkaan onnistunutta. Kysymys on kansanterveyden kannalta tärkeästä toimialasta, mutta myös hyvinvointivaltion rahoituksesta veikkaustulojen kautta. Se ei saa johtaa siihen, että peliriippuvuus pahenee.

Veikkauksen nykyinen pelimonopoli ei ole kiveen hakattu, vaikka sillä on ollut monia hyviä vaikutuksia, Rinne vihjaa.

– Maailma muuttuu, meidän täytyy tarkastella tilannetta myös maailman muutoksen myötä, hän sanoo.

Ruotsissa siirryttiin monopolista vuoden alussa rahapelien lisenssijärjestelmään. Pystyttäisiinkö pelitarjontaa säätelemään esimerkiksi lailla tai veroilla?

– Tällä hetkellä rajan yli tulee netin ihmeellisestä maailmasta kaikenlaisia pelitarjouksia, joten ei se ainakaan kovin helppoa ole.

Pääministeri vastasi politiikan toimittajien kysymyksiin virka-asunnollaan Kesärannassa.

Juttua on päivitetty klo 13.29. Lisätty Rinteen kommentit aktiivimalliin ja työmarkkina-asioihin.

Lue lisää:

Omistajaohjausministeri Paatero: Mainosmokat vakavia sekä peliriippuvaisille että Veikkauksen monopoliasemalle

Pääministeri Rinne täsmensi Puolustusvoimain komentajasta antamaansa haastattelua – tarkoituksena ei ollut ojentaa Kivistä

Pääministeri Rinne: Aktiivimallin leikkuri poistuu ensi vuoden alussa – "En usko, että sillä on syntynyt yhtään uutta työpaikkaa"