1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hirvikolarit

Hirvikolareita sattuu Lapissa kaksi joka viikko – eniten rytisee Meri-Lapissa

Hirvikolarit ovat tällä hetkellä viimevuotisella tasolla.

Kuva: Ian Shaw / AOP

Lapissa tapahtuu hirvikolareita eniten vilkasliikenteisellä nelostiellä. Onnettomuuksia kirjataan useimmiten Simossa ja Kuivaniemellä. Toinen hirvikolareille altis paikka on nelostiellä Tervolan kohdalla.

Valtatie 21 osuus Pellon ja Kolarin välillä on niin ikään herkkä hirvikolarialue, missä kirjattiin tämän vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana seitsemän hirvionnettomuutta.

Lapissa on kuluvan vuoden alusta kesäkuun loppuun tapahtunut 57 hirvikolaria, joista yli neljäsosa on sattunut nelostiellä. Hirven ja ajoneuvon törmäyksiä on sattunut siis keskimäärin noin kahdesti viikossa.

Neljässä kolarissa on loukkaantunut ihmisiä.

ELY-keskuksen liikenneturvallisuudesta vastaava insinööri Merja Lämsä toteaa, että onnettomuuksien määrä on viimevuotisella tasolla ja niissä ei viime vuoteen ole tällä hetkellä suuria eroja näkyvissä.

– Viime vuosina Meri-Lapissa ja Tervolassa hirvikolareita on ollut enemmän kuin muualla Lapissa. Hirvet ylittävät myös rajoja ja on todennäköistä, että länsirajalla niitä saapuu Ruotsin puolelta ja Kilpisjärven alueella Norjan puolelta. Se voi selittää hirvikolarien lisääntymisen valtatiellä 21, laskee Merja Lämsä.

Vuonna 2018 poliisille ilmoitettiin Lapin alueella kaikkiaan 114 hirvikolaria.