Hyppää sisältöön

Yhdysvallat tehosti toimiaan Venezuelan Maduroa vastaan – jäädytti venezuelalaistilien toiminnan

Yhdysvaltain hallinnon turvallisuusneuvonantajan John Boltonin mukaan nyt on aika toimia Venezuelan johtajaa vastaan.

Venezuelan johtaja Nicólas Maduro. Kuva: Miraflores / EPA-EFE

Yhdysvallat kiristää pakotteita Venezuelan itsevaltaista johtajaa Nicolas Maduroa vastaan. Maa on jäädyttänyt venezuelalaisten tilejä maanantaina.

BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan venezuelalaisten tilien jäädyttäminen on tähän mennessä tehokkain isku Maduroa vastaan. Noin 50 maata maailmassa ei pidä Maduroa enää Venezuelan laillisena johtajana.

Venezuelan tilanne on aiheuttanut kitkaa myös Yhdysvaltain ja Venäjän välille. Yhdysvallat tukee väliaikaiseksi presidentiksi julistautunutta Juan Guaidoa, Venäjä puolestaan presidentti Maduron johtamaa hallintoa.

Guaido kertoi tiistaina, että venezuelalaisen öljy-yhtiö PDVSA:n yhdysvaltalainen tytäryhtiö Citgo on turvassa Yhdysvaltain uusien pakotteidenkin jälkeen.

Venäjän mielestä Yhdysvaltojen uusin toiminta on "taloudellista terroria". Ria Novostin mukaan Venäjä pitää tämänkaltaista toimintaa toisen maan sisäisiin asioihin sekaantumisena.

Venezuelan varapresidentti sanoi tiistaina, että Yhdysvaltojen uudet pakotteet Venezuelan Maduron hallintoa vastaan uhkaavat yksityisomistusta ja maailman järjestystä.

– Yhdysvaltojen täytyy ymmärtää, että he eivät omista maailmaa, sanoi Delcy Rodriguez lausunnossaan Venezuelan hallinnon johtajien vierellä.

Varapresidentistä tilien jäädyttäminen osuu eniten tavallisiin venezuelalaisiin, jotka kärsivät nyt jo kiihtyvästä inflaatiosta.

Venezuela samalle listalle kuin Pohjois-Korea

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton sanoi tiistaina, että nyt on aika toimia Maduroa vastaan. Hän piti tiedotustilaisuuden asiasta tiistaina.

Boltonin mukaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin määräämät uudet vastatoimet tarkoittavat sitä, että Venezuelan hallinnon kanssa yhteistyötä tekevät yritykset voidaan tunnistaa paremmin. Lisäksi pakotteet sallivat rangaistuksen antamisen "ulkomaisille henkilöille", jotka tukevat toiminnallaan Venezuelan hallintoa.

Boltonin mukaan yritysten pitää nyt valita, tekevätkö he kauppaa Venezuelan vai Yhdysvaltojen kanssa.

Turvallisuusneuvontajan mukaan Yhdysvallat siirsi toiminnallaan Venezuelan samalle listalle kuin Kuuban, Pohjois-Korean, Syyrian ja Iranin.

– Me otamme askelia Maduron eristämiseksi globaalista talousjärjestelmästä sekä kansainvälisesti, sanoi Bolton.

Valkoinen talo tiedotti tiistaina, että Yhdysvallat tekee kaikkensa Maduron diktatuurin päättämiseksi Venezuelassa.

Lue myös:

.
.