Herätys: Satonäkymissä rajuja vaihteluja, opintolainojen korot ennätyksellisen alhaalla, Pietarin viisumijono tuplaantui

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Ruispelto.
Ismo Pekkarinen / AOP

Kesä oli maanviljelijöille vaikea – koko maan sadosta on tulossa hyvä, mutta alueellista vaihtelua on paljon

Tämän vuoden viljasato saattaa olla hyvin eri kokoinen eri viljelijöillä. Sateet ovat olleet paikallisia ja kuivuutta on esiintynyt runsaasti. Eroja saattaa olla samassa maakunnassa ja jopa samalla tilalla.

Opintolainojen korot nyt ennätyksellisen alhaalla

Moni opiskelunsa aloittava miettii parhaillaan, ottaisiko opintolainaa. Opiskelijat rahoittavat opintojaan entistä enemmän tällä hetkellä halvalla lainarahalla. Opintolainan korot ovat nyt ennätysmatalat. Yliopistosta ja ammattikorkeakoulusta nopeasti valmistuva saa lisäksi valtiolta tuntuvan opintolainahyvityksen.

Nuori käsittelee rahaa.
Kaikki opintolainaa ottavat hyötyvät nykyisistä ennätysmatalista opintolainan koroista.Toni Pitkänen / Yle

Suomen viisumikeskus Pietarissa ruuhkautui – hakemuksia jätetään nyt tuplasti enemmän

Syyskuusta alkaen venäläisten on liitettävä Suomen viisumin hakemukseen matkasuunnitelma ja todistus varallisuudesta. Pietarin viisumikeskuksessa tuleva muutos näkyy niin, että jonot ovat kasvaneet.

Aleksandr Dorohinilla on jonotusnumero 300.
Aleksandr Dorohinilla on jonotusnumero 300. Kerstin Kronvall

FBI aloittaa terrorismitutkinnan Kalifornian ruokafestivaalin ampumisista

19-vuotiaan ampujan laitteilta löytyi todisteita väkivaltaisista ideologioista. FBI on tutkinut muun muassa ampujan Instagram-julkaisuja ja sitä, oliko aate valkoisesta ylivallasta innostanut häntä ampumiseen.

Gilroyn asukkaita muistotilaisuudessa kynttilöiden kanssa
Gilroyn asukkaita kokoontui muistotilaisuuteen joukkoammunnan uhrien muistoksi 29. heinäkuuta.John G. Mabanglo / EPA

Lapset jättävät joka vuosi kouluihin ison kasan vaatteita ja tavaroita, joita kukaan ei kaipaa: "Elintaso on noussut, perään ei kysellä"

Monissa kouluissa on havaittu, että oppilaiden jäljiltä jää kouluun paljon jopa uusia vaatteita ja muuta tavaraa, joille ei löydy omistajaa. Opettajien ja kasvatusasiantuntijoiden mukaan yksi koululaisen tärkeimmistä taidoista on omista tavaroista huolehtiminen. Kokosimme ekaluokkalaisille viime hetken vinkkejä koulutielle.

koulun naulakossa vaatteita
Tänä syksynä ensimmäisen luokan aloittaa noin 61 000 lasta.Jarno Kuusinen / AOP

Sade- ja ukkoskuuroja etelässä ja lännessä

Sade- ja ukkoskuuroja tulee maan etelä- ja länsiosassa. Paikoin voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa. Pohjoisessa sää on koleaa ja pilvistä ja paikoin tulee heikkoa sadetta. Perämereltä Kaakkois-Suomeen ulottuvalla alueella on osin aurinkoista ja lämpötila nousee 20 asteen tienoille.

keskiviikon sääkartta.
Yle

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.