Trumpin ehdotus kuolemantuomioiden nopeuttamisesta joukkoampujille ei saa kannatusta oikeusoppineilta

Yli puolet joukkoampujista vuodesta 2006 eteenpäin ovat menehtyneet rikospaikalla joko toisten tai itsensä surmaamina.

kuolemanrangaistus
Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump piti maanantaina Valkoisessa talossa puheen viikonlopun joukkoampumisiin liittyen.Chris Kleponis / EPA

Yhdysvaltalaiset oikeusoppineet kyseenalaistavat presidentti Donald Trumpin ehdotuksen joukkoampujien kuolemaan tuomitsemisten nopeuttamisesta, sillä valtaosa joukkoampumisiin syyllistyneistä ehtii kuolla ennen oikeuden eteen joutumista.

Yli puolet joukkoampujista vuodesta 2006 eteenpäin ovat menehtyneet rikospaikalla joka toisten tai itsensä surmaamina, selviää uutistoimisto AP:n, USA Today -lehden ja Northeastern University -korkeakoulun keräämistä tiedoista.

Kuolemantuomion lakeihin erikoistuneet oikeusoppineet ja psykologit kertovat, että ideologisesti motivoituneet surmaajat eivät mitä todennäköisimmin koe oikeuden rangaistuksia pelotteina. Valtaosa heistä on jopa valmis kuolemaan, tai ymmärtää kuoleman riskin ja valmistautuu siihen. Osa taas haluaa julkisuutta, jota teloitus voisi tuoda surmaajan aatteelle.

Kuolemantuomio onkin huonoin vaihtoehto terrorismin tai terrorismiin rinnastettavan joukkosurmaamisen kitkemiseen, kertoo Marylandin yliopiston kriminologian ja rikosoikeuden laitoksen johtaja Gary LaFree. Hän on myös yksi Yhdysvalloissa terrorismia tutkivan ja ehkäisevän yhtymän perustajista.

– Tässä on hyvin todellinen mahdollisuus luoda marttyyrejä, LaFree toteaa.

Presidentti Trump ehdotti maanantaisessa joukkoampumisia käsitelleessä puheessaan, että joukkoampujat tulisi tuomita nopeammin kuolemaan. Hän myös peräsi tuomioita joukkomurhan tekijöille ja vihapuheeseen syyllistyneille.

Lue lisää:

Daytonin joukkoampuja tuki äärivasemmistoa ja teki lukiossa tappo- ja raiskauslistan opiskelijoista – "Hän nautti ihmisten pelottelusta"

Trump: Meidän on tuomittava kiihkomielisyys, rasismi ja valkoinen ylivalta – presidentti syytti väkivaltaisia videopelejä ja internetiä

Tutkija Yhdysvaltojen joukkoampumisista: Valtaosa ääriryhmien vihateoista valkoisten ääriryhmien tekemiä

Kolme joukkoampumista vuorokauden aikana, ainakin 30 kuollutta – tämä El Pason, Daytonin ja Chicagon verilöylyistä tiedetään

Lähteet: AP