Isis nousee uudelleen Syyriassa – Yhdysvallat vetää samalla joukkojaan maasta

Isisillä on Irakissa ja Syyriassa jopa 18 000 jäsentä.

Isis
Mustiin pukeutunut aseistaunut henkilö pitelee ISIS-lippua ilmassa.
Arkistokuva Isisin lippua kannattelevasta asemiehestä.AOP

Äärijärjestö Isis on tekemässä uutta nousua Syyriassa samalla, kun Yhdysvallat vetää joukkojaan pois maasta. Asiaa analysoi Yhdysvaltain puolustusministeriön tarkkailija tiistaina. Sen mukaan Isis on myös vakiinnuttanut kapinallisjoukkojensa kapasiteetin naapurimaa Irakissa.

Puolustusministeriön tarkkailijan raportin mukaan jihadistit ovat onnistuneet hyödyntämään paikallisten vastustajien heikkouksia ja saamaan siten voittoja alueella.

Yhdysvallat on tukenut Irakissa ja Syyriassa Isisiä vastaan taistelevia joukkoja ilmaiskuilla. Aiemmin äärijärjestö onkin menettänyt suuria alueita paikallisille joukoille.

Isisin taktiikkana aiheuttaa sekaannusta

Tarkkailijan raportissa todetaan, että vaikka Isis on menettänyt niin kutsutun islamistisen kalifaattinsa, järjestö on silti noussut uudelleen Syyriassa. Raportin mukaan Isis on onnistunut kokoamaan joukkojaan uudelleen ja ylläpitämään operaatioitaan Syyriassa ja Irakissa, koska paikalliset joukot eivät ole kyenneet pitkäaikaisiin, useissa kohteissa samanaikaisesti tapahtuviin operaatioihin. Paikalliset joukot eivät myöskään ole pystyneet pitämään hallussaan jo takaisin vallattuja alueita.

Viime vuonna presidentti Donald Trump julisti, että Isis on voitettu. Yhdysvallat on Trumpin käskystä vetänyt joukkojaan pois Syyriasta, vaikka armeijan komentajat ovat todenneet, että Yhdysvaltojen tukemat paikalliset joukot tarvitsevat lisää koulutusta ja välineistöä. Yhdysvalloilla on vielä pieni määrä sotilaita maassa. Se on vaatinut muilta kansainvälisen Isisin vastaisen liittouman mailta lisäpanostuksia alueelle.

Isis on jatkanut väijytyksiään, itsemurhaiskujaan ja kohdennettuja salamurhiaan niin Irakissa kuin Syyriassa. Yhdysvaltalaisraportin mukaan äärijärjestön tavoitteena on aiheuttaa sekaannusta menettämillään alueilla ja heikentää paikallisten turvallisuusjoukkojen asemaa.

Yhdysvaltain johtaman kansainvälisen liittouman arvion mukaan Isisillä on Syyriassa ja Irakissa 14 000–18 000 jäsentä. Arviolta noin 3 000 on ulkomaiden kansalaisia.

Lue lisää:

Peltojen polttamisesta tuhoisa ase – tuhansia hehtaareita poltettu Irakissa ja Syyriassa

Suomalaiset Isis-naiset kertovat poikkeuksellisessa haastattelussa elämästään Syyriassa: "Lapset ovat kaikki, mitä minulla on"

Isis-järjestön nousu, uho ja tuho kestivät 13 vuotta – tuhansia siviilejä tapettiin, ympäri maailmaa tehtiin toista sataa terrori-iskua