Liikennevalojen testaus aiheutti kilometrien jonot Perhonjoen siltatyömaalla valtatie 8:lla Kokkolassa

Pahimmillaan jono ulottui Perhonjoen ylittävältä Storån sillalta Kokkolan keskustaan asti, ja jonotusaikaa kertyi parikymmentä minuuttia.

liikenneruuhkat
Rekka ylittää Perhonjoen Storån siltaa pitkin Kokkolassa.
Iina Kluukeri / Yle

Autojen ohjaaminen liikennevaloilla Perhonjoen siltatyömaan ohi aiheutti kilometrien jonot valtatie 8:lla Kokkolan Vittsarissa tiistaina.

Iltapäiväruuhkan aikaan autoilijat joutuivat pahimmillaan jonottamaan varsinkin Perhonjoen eteläpuolella parikymmentä minuuttia. Kokeilu kesti maanantain iltapäiväneljästä tiistaiaamulle.

Ely-keskus on aiemmin vakuuttanut, että mahdolliset ruuhkat vältetään tietokoneohjatuilla liikennevaloilla, jotka reagoivat liikennemääriin.

Nyt kuitenkin iltapäiväruuhka näyttää tuovan selvästi odotettua pidemmät jonot.

Siltakorjausta tekevän urakoitsijan Skanska Infran työmaapäällikkö Jussi Holmi kertoo, että valo-ohjaus toimi suunnitellusti, mutta silti jonot kasvoivat melko pitkiksi.

– Perhonjoen sillalta Vittsarista varsinkin etelään suuntaan jonoa kertyi parikin kilometriä. Onhan se pitkä aika reilut 10 minuuttia jonottaa. Mutta iltapäivisin jonoja on jatkossakin, silloin liikennemäärät ovat suuremmat kuin aamuisin. Jonkin verran valoissa on säätövaraa, mutta merkittävästi tämä ei helpotu, toteaa Holmi.

Ely-keskus päättää, aiheuttavatko testauksen aikana syntyneet ruuhkat muutoksia liikennevalo-ohjaukseen. Siltainsinööri Jukka Ylimäki Elystä kertoo, että torstain aikana mietitään, miten hälytysajoneuvojen kulku turvataan.

– Yksi vaihtoehto on ohjeistaa ambulanssien kuljettajia käyttämään ruuhka-aikaan pyörätietä.

Liikennevalo-ohjaus työmaalla on tarkoitus ottaa käyttöön ensi viikolla, kun sillan korjauksessa edetään pintarakenteisiin. Silloin toinen kaista suljetaan liikenteeltä. Valot ovat käytössä lokakuun lopulle saakka eli kaksi ja puoli kuukautta.

Liikennevaloilla keskimääräiseksi jonotusajaksi on aiemmin arvioitu 2–3 minuuttia. Pahimpana ruuhka-aikana jonotusaika voi arvioiden mukaan venyä 5–10 minuuttiin.

Vilkkaasti liikennöity tieosuus

Osa autoilijoista oli jonotuksesta närkästyneitä, osa suhtautui asiaan tyynesti. Paljon työkseen liikkuva miesautoilija jonotti tiistaina ruuhkassa viitisentoista minuuttia. Yllätyksenä tilanne ei tullut.

– Hermoja tässä kysytään, tukkoonhan tie näyttää menevän vilkkaimpana aikana, kommentoi mies.

Mökille ajamassa ollutta eläkeläispariskuntaa odottaminen ei haitannut.

– Ei ole kiire mihinkään, mutta jatkossa vältetään iltapäiväruuhkaa, he sanoivat.

Työmaapäällikkö Jussi Holmi muistuttaa autoilijoita yhdestä asiasta jonossa.

– Kannattaa ajaa melko lähellä toista autoa, etteivät tunnistimet luule, että jono katkesi. Näin saadaan vihreä valo palaamaan yhteen suuntaan maksimiajan.

Valtatie 8:lla Kokkolassa huristaa päivittäin noin 12 000 autoa. Perhonjoen yli pohdittiin korjaustöiden ajaksi myös kiertosiltaa, mutta suunnitelmasta luovuttiin.

Perhonjoen sillan korjaus alkoi huhtikuussa ja kestää marraskuulle.